birleştirici güç olarak din

entry4 galeri0
    1.
  1. islam dinidir. tabi bu şekilde kestirip atacak değiliz.

    işin sosyolojik altyapısına baktığımızda, insanların bir arada bulunmaları için bir takım bağlara ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. mesela, marks'ın tarihsel mataryelizminde belirttiği komünal toplumun bir gerçekliği yok. çünkü bu toplumda bir bağ yok. insan bir bağ değildir. yani bir birlik olmak için insan olmak yeterli değildir. bağ, insanları bir arada tutan şeydir. bağ, özne; insan ise nesnedir. yani marksın tarihsel mataryalizminde özne-nesne uyumsuzluğundan kaynaklanan bir ideoloji bozukluğu var.

    insanlar farklı yaratılmışlardır.(ateistler dahil.) bu farklılıklar arasında cinsiyet, ırk, karakter vs. gibi unsurlar yer almaktadır. öte yandan din, mezhep, meşrepler vs. de farklıdır. insanların çabaları da farklıdır. yani farklılıkları iki temel başlıkta toplayabiliriz ki, bunlar doğuştan gelen ve sonradan edinilenlerdir.

    tarih boyunca, birçok hareket, ideoloji, dünya görüşü, izm vs. müntesiplerini birbirine birinci grup bağ ile bağlamışlardır. ırkçı bütün hareketler, düşünceler buna örnektir. ya da bir cinsiyete dayanan hareketler de aynı şekilde... sonuçta, sosyolojik açıdan bakıldığında, mezkur birinci bağ doğuştan geldiğinden, yani bir değişim veya tercihin söz konusu olmayacağı bir yapıya sahip olduğundan, belli bir sınıfa/kesime dayanmaktadır. doğal olarak bu sınıfın dışındakiler dışlanmak durumundadır. bu da bir çatışma doğurur. onun içindir ki, bütün ırkçı hareketler saldırgandır.

    akli düzlemde meseleyi ele aldığımızda, bütün insanları birleştirebilecek yapıya sahip ideal bir "bağ" arıyorsak ikinci gruba bakmamız gerekir. zira bu bağ türü, insanın iradesinde olduğundan temelde bütün insanlığa açıktır. yani insanların kendi elinde olmayan sebeplerden dolayı bu bağla oluşan bir birliktelik içerisinde yer alamaması mümkün değil.

    hak din olarak islam'ı seçen allah, islam dinini bu bağ türüyle oluşturmuştur. islam'daki bağ ise, inanç ve iman bağıdır(ümmet, bu bağ ile bağlanan topluluğa denir). bu dine, bir arap, türk, kürt ya da yunan girebilir. aynı şekilde bir işçi, patron ya da memur girebilir. kadın da erkek de girebilir. islam'ın temel düşüncesi tevhid akidesidir: "la ilahe illallah." din bu düstur üzerinde kurulmuştur. önce bütün sahte ilahlara, sahte konun koyuculara, sahte patronlara başkaldırılır: "la". sonra, tek bir otoritenin, patronun, hakimin, yaratıcının, yöneticinin, eğiticinin varlığı kabul edilir: "illallah".

    islam'ın özü budur. bunun içindir ki, insan'ın iki temel görevi vardır: kulluk ve hilafet. bunlar da tevhid ve adalet'in tezahürleridir. neyse bu muhabbet islam devleti'ne gider. onun için dinin birleştiriciliği üzerine devam edelim.

    islam'ın, kuran'da muhkem ve müteşabih kavramlarıyla belirtilen, iki temel alanı vardır. yani, sabit ve değişkenler. dinin bir takım sabitleri(muhkem ayetler) vardır. bir de değikenleri(müteşabih ayetler.)... sabitler dinin sınırları ve temelleridir. değişkenler de dinamikleri. böylece islam dini, hem evrenseldir, hem şumüllüdür, hem de inkılabidir.

    diğer yandan, değişkenlerin olması tek tipçiliği de ortadan kaldırır. yani sabitlere bağlı kalmak şartıyla, dinin içerisinde her müslümanın özgür bir hareket alanı var. yani demir gibi; esnek ve sağlam.

    özetle islam, her insanı potasına alabilecek bir yapıya sahip. aynı şekilde, bütün müntesiplerini tek kalıba sokarak onları öldürmüyor. zira beşeri ideolojileri hepsi bu hatalara düşmüşlerdir. islam fıtrat dinidir. sonuçta insanı da dini de allah yaratmıştır. ikisini de ikisi arasındaki ilişkiyi de en iyi bilen o'dur. bundan ötesi, faso fiso.
    3 ...
  2. 2.
  3. + islam'a geç, yoksa seni keseriz
    - tamam abim, hemen ayıpsın
    + ahan da birleştik
    0 ...
  4. 3.
  5. Düşünmekten yoksun, beyni kendine yük olan insanların oluşturduğu; evlerinde zor tuttuğumuz %50'lik koyun sürüsünün sözde dayanağıdır.

    Not: Herkesin inancı kendisinedir, bunun kullanılması ne kadar doğrudur tartışılır. idda ediyorum ben bunların çoğundan daha müslümanım :D
    0 ...
  6. 4.
  7. -ben karar verdim dinimi değiştiriyorum.

    +kafanı keseriz hadis var amk.

    -hoşgörü diniydi değil mi bu ?

    +tabiki de öyle..

    tanım da alexandre dumas abimizden gelsin.

    "eğer tanrı insana yaşamaya zorladığı hayatı kendisi yaşamak zorunda kalsaydı kendini öldürürdü."..
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük