Nadide toplumumuzun anlamlandıramadığım nadide kültürlerindendir. Toplumumuza göre Bi adam/kadın senden yaşça büyükse saygı göstereceksin, göstermek zorundasın. Adamın/kadının sana olan yakınlığına kişiliğine felan bakmaksızın hiçbir kriter değerlendirilmesine bakmaksızın saygı göstermelisin , niye çünkü senden büyük, eee banane arkadaşım? Babası anası benim anam babamdan önce ateşlediler diye niye saygı göstermek zorunda oluyum ? Ha derseniz ki tüm insanlara saygı göstermelisin ona bir şey diyemem o apayrı bir tartışma başlığı. Ama sırf karşındaki kişi senden uzun yaşadı diye de saygı göstermek kişilik bozukluğunun bi alt kademesidir.
saçma bir durumdur. yaşı büyük diye tecrübeli mi oluyor yani belki tüm yaşamı boyunca evde oturup kadın programı izledi... bana göre saygı kazanılan bir şeydir ve bu da karşı tarafın bilgisi ve entelektüel birikimiyle olacak bir olgudur.
türklere özgü incelenesi bir davranış bilimidir. zaten yalnızca türkçemizde görebileceğimiz ağabey, abla, teyze, amca gibi yaşça söyleyene göre büyüklük simgeleyen zamirler bunun ispatıdır.
bazı insanlar saygıyı o kadar hakeder ki, kendinizi ona karşı mutlak saygı göstermek zorunda hissedersiniz. ama bunun yaşla ilgisi yoktur. misal, rte benden yaşça büyük... saygı gösteriyormuyum? hayır.
20 yaşıma kadar yaptığım sonrasında büyüdükçe menfaatine düşen insanları, ahlaksızlıkları ve şerefsizlikleri gördükten sonra kati suretle yapmadığım, yaptırmadığım şey.
saygı beklenmez saygın olunur. eğer saygı duyulacak bir insansan zaten herkes saygı duyar ama saygın bir insan değilsen yaşının pek önemi yok. lakin yaş bazı hususlarda saygı duymayı gerektirir her konuda değil elbet.
toplulumuzdaki "abi-abla" lik kavramını akla getirir.
halbuki herkes birbirine zaten insan olduğu için saygı göstermelidir. batıda tanışık insanlar yaşlarına bakmaksızın birbirlerine isimleriyle hitap ederler. tabi bu noktada türk'ün aklına hemen "almanya da toplum içinde osuranları ayıplamıyolarmış ya la!" sözü gelir. cevap olarak ta "evet ayıplamıyorlar ama madalyada takmıyorlar" denilebilir.
neyse diyeceğim odur ki herkes birbirine saygı çerçevesinde yaklaşırsa, herkes işine gücüne, önündeki kaba bakarsa, yavşaklık olmazsa; evet işte bizde o zaman medenileşir ve gereksiz saygı külfetinden kurtuluruz.
(bu konuda iskandinav ülkeleri toplumları idealdir. kimse kimseyi görmez. herkes işinde gücündedir.)
kıssadan hisse: ok! bana abi deme. ama yavşaklıkta yapma. *