yunan kuvvetleri, 6 ocak 1921 yılında iki koldan taarruza geçmişlerdir. ankara hükümeti kuvvetleri inönü mevzilerinde yunan kuvvetlerine karşı savunmaya geçmiştir. yunanlılar, uşak ve bursa da 6 ocak 1921 e kadar hazırlıklarını sürdürmüşlerdir. batı cephesinin, çerkez ethem kuvvetlerinin harekatı ile meşgul olmasından yararlanarak, yunan ordusu, inönü eskişehir arasında taarruza geçmiştir. inönü deki muharebeler 10 ocak 1921 de başlayıp, yunan birliklerinin taarruz çıkış hatlarına çekildiği 11 ocak 1921 e kadar sürmüştür.
Tamamen uydurma bir savaş ve zaferdir. (bkz: altıntaş bozgunu) ve benzeri pek çok hadise nedeniyle yerilen ismet i şişirmek içindir. Kesinlikle böyle bir savaş yoktur! Bu savaşsa 100 ün üzerinde güneydoğu da savaşımız vardır örgütlerle.
uzun zamandır aklıma takılan iki muharebeden birisidir. yukarıda da bir entryde görüldüğü gibi, ''yunan ordusu ağır kayıplar vererek geri çekilmiştir'' denmektedir. ama vikipedi'ye güvenirsek de saçma sapan bir sonuç çıkıyor ki o da şöyledir;
türkiye
6.000 asker
50 Makineli tüfek
28 top
300 süvari
yunanistan
18.000 asker
150 ağır makineli tüfek
50 top
200 süvari
sonuç
türkiye
95 ölü
183 yaralı
211 tutsak
Toplam zayiat: 489
yunanistan
51 ölü
130 yaralı
Toplam zayiat: 181
biri beri gelsin de hele açıklasın. bu nasıl bir muharebedir? nasıl bir savaştır. 5 gün boyunca insanlar birbirlerine taş atsa bundan daha çok zahiyat olmaz mı? keza ikinci inönü muharebesinde de aynısı olmuş. bu yunanlılar salak mı da geri çekilmişler?
türk milletinin makus kaderini yendiği, büyük bir kahramanlık destanı olarak anlatılır. peki bu savaşta türk ordusunun kaybı nedir? 95 asker. bize yıllarca iyi yutturmuşlar valla tarih kitaplarıyla. kimse kusura bakmasın 95 asker zayiatla verilen savaş da o kadar büyük savaş değildir. bunu da söyleyelim artık. he bu arada liseden sonra öğrendim ki 2. dünya savaşı diye bi şey varmış. sadece bu savaşta 20 milyonu aşkın sovyet vatandaşı hayatını kaybetmiş. bize bunları öğretmediğin için sağol eğitim sistemimiz.