1915 tarihli Almanya basımı bu haritada Rusya; Almanya ve Avusturya orduları tarafından sınırlarına iteklenen bir Rus köylüsü olarak resmedilirken Osmanlı imparatorluğu’nun Çanakkale Muharebeleri’ndeki başarısı göze çarpıyor.
savaşın sonlarına doğru ve bitişinden az sonra arka arkaya patlayan devrimleri ve kurulan cumhuriyetleri daha anlaşılır hale getiren bir görsel olmuş. amcalar giysin sırmalı, püsküllü artistik kıyafetleri, sürsün dünyaya aklı eren-ermeyen gençleri ölüme, masada harita üzerinde paylaşım savaşı yapsın. oh ne ala memleket (!). işte böyle hiçbirine kalmaz dünya.
osmanlı'nın dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oduğu son savaş. aksi gibi avrupa'daki en düşük hava sıcaklıkları bu savaş yıllarında ölçülmüş, iş gücünden yoksun kalan osmanlı dahil tarım topraklarını birde kuraklık vurmuştur.
2. Dünya savaşına dek dünya savaşı ya da büyük savaş olarak anılmıştır.
Osmanlı imparatorluğunda ise harb-i umumi ve ABD savaşa girinceye kadar ABD de Avrupa Savaşı diye anılmıştır.
amk manyakları şu gezegeni üstündeki tüm yaşam ile beraber yok edene kadar durmayacaklardı. allahtan teknoloji çabuk gelişti. gelişirken insan zihni ve arzuları da gelişmeye başladı da vazgeçtiler dünya savaşlarından.
rusyanın seferberlik ilan etmesi ve bu seferberliğin 6 ayda anca tamamlanacak olması üzerine almanya biz bu 6 ayda fransayı alırız sonra rusyaya gireriz diyerekten fransaya saldırmıştır ancak gel gelelim savaş 5 yıl kadar sürmüştür.
tarihin cilvesi ki ikinci dünya savaşında hitlerin önderliğinde birinci dünya savaşında 5 yılda alamadıkları fransayı birkaç günde aldılar.