2. Dünya savaşına dek dünya savaşı ya da büyük savaş olarak anılmıştır.
Osmanlı imparatorluğunda ise harb-i umumi ve ABD savaşa girinceye kadar ABD de Avrupa Savaşı diye anılmıştır.
osmanlı'nın dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oduğu son savaş. aksi gibi avrupa'daki en düşük hava sıcaklıkları bu savaş yıllarında ölçülmüş, iş gücünden yoksun kalan osmanlı dahil tarım topraklarını birde kuraklık vurmuştur.
savaşın sonlarına doğru ve bitişinden az sonra arka arkaya patlayan devrimleri ve kurulan cumhuriyetleri daha anlaşılır hale getiren bir görsel olmuş. amcalar giysin sırmalı, püsküllü artistik kıyafetleri, sürsün dünyaya aklı eren-ermeyen gençleri ölüme, masada harita üzerinde paylaşım savaşı yapsın. oh ne ala memleket (!). işte böyle hiçbirine kalmaz dünya.
1915 tarihli Almanya basımı bu haritada Rusya; Almanya ve Avusturya orduları tarafından sınırlarına iteklenen bir Rus köylüsü olarak resmedilirken Osmanlı imparatorluğu’nun Çanakkale Muharebeleri’ndeki başarısı göze çarpıyor.
Avusturya – Macaristan imparatoru, Saraybosna’da askeri tatbikat yapılmasına karar vermiştir ancak tatbikat tarihinde kendi katılamayınca katılması için veliaht Ferdinand'ı görevlendirmiştir.
Bu tatbikatta 28 Haziran 1914 günü Ferdinand’a suikast yapılıyor. Aslında baktığımız zaman bu suikast savaş çıkartacak nitelikte değildi ancak zaten o dönemde devletler arası ilişkilerin iyice gerilmesi bu olayın savaşa dönmesine sebep olmuştur. Ayrıca 28 Haziran, Sırpların Kosova Savaşı’nda yenildikleri tarih olduğu için bu tarihte Sırp milliyetçilerin duyguları ağır basmaktadır.
ı.Dünya Savaşı kağıt üzerinde bu olay ile başlamıştır ...