diğer bir adı '' büyük savaş'' tır. dünyanın bütün büyük milletleri bu savaşa katılmış ve kahramanca savaşmıştır. girmemizde anlamsız falan değildir. zira ingilizler savaştan sonra osmanlının parçalanmasına çoktan karar vermişti. bunun haritaları ve belgeleri bile arşivlerden ortaya çıkmıştır. bu son şanstır türk milleti için perde kapanırken sahnede olmaktır. savaş bittikten sonra ingilizle fransızla tek başımıza uğraşacağımıza daha erken savaşıp almanya gibi güçlü bir müttefikle beraber savaşmak bence daha zekicedir. bu savaşta bir çok cephede müttefikleri ile birlikte kahramanca savaşan büyük milletimiz bütün dünyanın saygısını kazanan ve halen daha '' centilmenler savaşı'' olarak anılan çanakkale savaşlarını da birinci dünya savaşı esnasında yapmıştır. bu dünya tarihinin ikinci büyük çıkarma harekatının hatıraları türkiye dışında okyanus ötelerinde bile halen sergilenmektedir. avustralya da bir müzede bir türk alayının tamamı şehit düştükten sonra alınabilen sancağının altında şu yazı durmaktadır.
'' Bu Alay Sancağı Gelibolu savaş alanından getirtilmiştir ama esir edilmemiştir. Türk Ordusu' nun geleneklerine göre bir alayın sancağı, alayın son eri ölmeden teslim edilemez. Bu sancak, sonuncu muhafızın da altında ölü olarak yattığı bir ağacın dalına asılı olarak bulunmuştur. Kahramanlık timsali olarak karşınızda duran bu Türk Alayı Sancağını selamlamadan geçmeyin. ''
türk yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.
enver paşanın alman hayranlığı yüzünden taraf olduğumuz savaş. bizim açımızdan çanakkale zaferi dışındaki diğer cepheler başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
rakamlarla birinci dünya savaşı;
seferber edilen toplam asker sayısı: 65.038.810
ölen asker sayısı: 8.020.780
yaralı asker sayısı: 21.228.813
ölen sivil: 6.642.633
toplam harcama: 281.887 milyon dolar.
bu rakamlar incelenen kaynaklardan derlenerek birçok kaynağa aktarılmış olmasına rağmen asla gerçeklerle birebir örtüşemez. kaydı tutulmamış binlerce belki milyonlarca vaka ve insanın da bu sayılara eklenmesi gerekir.
Nihai sonucun Batı Cephesi'nde belli olduğu ve kaderi makineli tüfekler tarafından çizilen savaş. Eski savaş sisteminde süvariler ve piyadeler düşmana hücum eder ama tek tek ateşlenen tüfekler yüzünden durdurulmaları çok zor olurdu. Makineli tüfekler, korkunç ateş güçleriyle bu stratejiyi alt üst edip, piyade ve süvari çıkışlarını çok kayıplı hale getirmesiyle beraber ordular kazdıkları siperlerde statik bir savaşa yöneldiler. Karşı cepheye yapılan saldırılar askerleri makineli tüfeklerib hedefi haline getirip her zaman çok can kaybına neden oluyordu. O yüzden Batı Cephesi neredeyse 3 yıl boyunca aynı çizgide hiç hareket etmeden durdu. Savaşın sonunu ABD'nin savaşa girmesi ve Almanya'nın ingiliz kuşatması yüzünden gıda sıkıntısı çekmesi ve çok değerli olan nitrat (patlayıcı yapımında kullanılır) kaynaklarını tüketmesi getirdi.
Hitler denen insanlık yüzkarasının taban bulup, büyüyüp en nihayet vahşi bir dev hayvana dönüşmesine sebep olan ilk büyük uluslararası savaş organizasyonu.
işin komik yanı; Hitler'in bu başarısının ardında itilaf devletlerinin, özellikle her iki savaşta da figüran rolü oynamak ve ayakbağı olmak dışında hiçbir halta yaramayan Fransa'nın Almanya'ya güya haddini bildirmek isteği yatmaktadır.
Normal uluslararası savaş hukukuna aykırı şekilde çok ağır yaptırımlar içeren Versailles Barış Anlaşması, Almanları askeri, ekonomik, teknolojik ve ulusal gurur yönünden çok ezmiş, mağrur bir ırk olan Aryan Almanlar çok geçmeden sapıtmaya başlamışlardır.
O yüzden kazananı ve kaybedeni olmayan en büyük savaş diye de anılır.
abd savaşa girmeseydi, muhteşemm alman zekası ve ordusunun galip geleceği savaştı.almanya karadan müttefikleriyle bir duvar yapmıştı.ingiltere ve Fransa tamamen etkisizdi, ordularını bölmek zorunda kalmışlardı, Ve araplarında türkleri satmasıyla, abd nin silah satmak için savaşa girmesiyle, almanya mağlup olmuştur.
insanlığın çöküşünün pek çok örneklerinin üst üste yığılmasına yol açan savaş. ünlü kimyager fritz haber bu savaş vesilesiyle geliştirdiği kimyasal silahların ilk kez kullanımıyla "kimyasal savaşın babası" ünvanını almıştır. kocasının bu gaddarlığa sebep olmasına dayanamayan eşi clara immerwahr ise savaşta almanya'nın kimyasal silahları ilk kullanımını (batı cephesinde, ypres 'te kullanılmış ve haber de olaya nezaret etmiştir. 5000 insan kısa bir süre içinde patır patır dökülüp sinekler gibi ölmüştür) takiben intihar etmiştir. kocası olacak adam da karısının cenazesini bile beklemeyip kimyasal silahların bu kez ruslar'a karşı kullanılmasına nezaret etmek için ertesi gün koştura koştura hemen doğu cephesine gitmiştir.
ekonomik rekabet ve avusturya-macaristan veliahtının bir sırp milliyetçi tarafından öldürülmesiyle başlayan ve bir çok ülkenin katıldığı savaş. aslında osmanlı tarafsız kalma yanlısıydı. fakat, 2 alman gemisi osmanlı limanlarına sığındı, itilaf devletleri de buna karşı çıktı. osmanlı hükümeti de, gemilerin adını değiştirdi ve gemileri türk gemisi olarak gösterdi.
ancak içindeki alman mürettebat aynıydı ve bir gece o 2 gemi rus limanlarını bombalayınca, derdi sadece gemileri korumak olan osmanlı da otomatik olarak savaşa dahil oldu.
"The Century 5" adlı belgeselde anlatıldığına göre savaşın başlarında ingiliz ve Fransız askerler bir eğlence, bir dünya gezisi gibi düşünmüşlerdi olayı..
birinci dunya savasi osmanlı devleti almanyanın yanında yer almıstır ve almanlar kaybetti diye osmanlı devletının de kaybettigi sayilan gereksız bır savas. En onemlısıde anzak askerlerının çanakkaleyi geçememesidir. Tum dunyaya çanakkale gecilmez olduğunu orenmis oldu ama bu osmanlı devletine pahalıya mâl oldu. Binlerce gencı yaslisı oğretmeni yani eli silah tutan yuzbinlerce kisının kanlarıyla ogrenldı.