Osmanlı padişahlarının 14'üncüsüdür. Sultan birinci ahmed'in hayatında 14 sayısının önemli bir yeri vardır. Çünkü; 14 yaşında padişah olmuş, 14 yıl saltanat sürmüş, ve osmanlı padişahlarının 14'üncüsüdür. Ayrıca peygamber efendimiz hz. Muhammed(S.A.V.)'me çok bağlı olan bir padişahtı.
III. Mehmet'in oğlu 14. Osmanlı Padişahı'dır I. Ahmet. Kardeş katli yasasını kaldırmıştır. Zitvatorok Antlaşması onun döneminde imzalanmıştır. Ayrıca döneminde yeniden başlayan Celali isyanları'nı da bastırmıştır.
şehzadeliğinde iyi bir eğitim gören sultan ahmet, arapça ve farsça'ya hakimdi. şiir ve edebiyata düşkündü.spora da yatkındı.
bahti mahlasında şiirleri de mevcuttur. babası sultan üçüncü mehmet'in vefatından sonra 14 yaşındayken tahta çıktı.
kardeşi mustafa'yı öldürtmeyerek, osmanlı'da yıldırım beyazıd'dan beri süregelen kardeş katlini kaldırtmıştır.
ekberi erşad kanununu getirtmiştir.
tahta çıktığında safevi ve avusturya savaşları devam ediyordu ve anadolu'da da celali isyanları alevlenmişti. 1606 yılında avusturya ile süren savaşları zitvatoruk antlaşması ile sona erdirdi. anadolu'daki isyanları durdurdu ve iran şahı şah abbas ile yapılan savaşlarda başarılı olamadı. 1612 senesinde nasuh paşa antlaşması ile 9 senelik barış yapılsa da, üç sene sonra safeviler antlaşması bozarak yeniden savaşı başlattı.
sultanahmet cami'sini yaptırmış ve cenazesi de türbesine defnedilmiştir. Sultan Birinci Ahmed yakalandığı tifüs hastalığından kurtulamayarak 21 Kasımı 22 Kasıma bağlayan gece 1617 yılında 28 yaşında vefat etti. sultanahmet cami'sini yaptırmıştır ve cenazesi de türbesine defnedilmiştir.
ekberi erşad kanunu gibi önemli bir gelişmeyi sağlayan sultan ahmet saraydaki kadın nüfuzunu da önlemiştir.
14 yaşında tahta çıkmış ve 14 sene kalmıştır. *
kuyucu murad paşa ya babam diyecek kadar güvenen, dönemi celali ayaklanmaları ve gereksiz aziller sebebiyle uzayan savaşlarla geçmiştir. tahta çıktığında kardeşini öldürtmemiş değil öldürtememiştir, zira çocuğu olmadığından veliaht kalmamıştır.
kardeş katli yasasını kaldırması ve en büyük oğulun başa geçmesi sisteminin gelmesi tecrübesiz çoluk çocuğun tahta çıkmasına neden olmuş ; çocuğun zeki, yetenekli , liderlik vasfına sahip biri olup olmadığı anlaşılamamıştır. tarih hocamız osmanlı'nın duraklama döneminden çıkamamasındaki başlıca etkenin bu olduğunu söylerdi.