necati doğru' nun bugunkü yazısı sözlükle paylaşmaya değer.
Ne bitmez tükenmez, durmaz durulmaz götürücülüktür. Aktarmacılıktır. Devletin malını mülkünü, parasını, varlığını, 80 yıllık birikimini birilerinin cebine, hesabına-kitabına-şekil şartına uydurup ; boşaltmacılıktır. Bildik, tanıdık, hısım-akraba, partidaş, laikdaş, ülküdaş, dindaş, namazdaş, tarikatdaş, yabancı sermaye, beyaz sermaye, yeşil sermaye; kim varsa onları bir gecede zengin etmektir.
Bu nasıl bir zihniyettir.
Geçmişte vardı.
Yok olmadı bu zihniyet.
Yaşıyor.
Şüphelenelim.
Ve soralım:
Türk Telekom' un yabancılar için satılığa çıkartılacak hisselerinin alıcıları kimler olacaktır? Alıcıların kimlikleri bütün detaylarıyla açıklanacak mıdır?
Açıklansın isteyelim.
Önce olayı anlayalım: Biliyorsunuz, devletin elinde çok değerli Türk Telekom şirketi vardı. Bunun yüzde 55' lik bölümünü 2005 yılının Temmuz ayında; Lübnan-Suudi sermayesi karışık OGER adlı şirkete 6 milyar 550 milyon dolara sattılar.
Alan memnun.
Satan keyifli.
Telekom' un yüzde 55'i 6 milyar 550 milyon dolar ediyorsa, bu durumda değeri yani yüzde 100'ü 11 milyar 900 milyon dolar tutuyor.
Aslında hamileydi.
Karnında yavrusu vardı.
AVEA adlı GSM şirketinin yüzde 46’sı da Türk Telekom' un malıydı. Aradan 2.5 yıl geçti. AVEA' dan italyanlar çekilince Türk Telekom' un payı yüzde 81'e ulaştı. Bu 2.5 yıl içinde ayrıca dünyada ve dolayısıyla Türkiye' de telekom sektöründe ADSL (hızlı internet bağlantısı) denilen bir yenilik patlaması oldu. ADSL abone sayısı 2.5 yıl önce hiç denilecek noktadayken bugün 5 milyona ulaştı. Türk Telekom, bu hizmetten büyük kârlar elde etmeye, âdeta para basmaya başladı.
Değeri arttı.
Elmastı.
Pırlanta oldu.
Ve geldik 2008' e...
2008' in Mayıs ayına...
Dünyada kriz rüzgârları esmeye ve Türkiye' yi de etkilemeye başladı. Bunun üzerine Özelleştirme idaresi (Başkanı Metin Kilci), Türkiye' ye yabancı para girişinde bir sıkıntı, darlık, aksama olmasın diye düşünmüş olmalı ki Türk Telekom' un elindeki yüzde 45 hissenin yüzde 15'ini satacağını açıkladı.
Fiyat belirleme çalışmaları başladı.
Garanti Yatırım adlı değer belirleme şirketi ile anlaşma yapıldı ve Ne eder... Ne eder... Türk Telekom ' un satılığa çıkartılacak bir hissesi ne eder' diye değer belirleme süreci başladı. Üç ana kriter olan; indirgenmiş nakit akımı, net aktif değeri, kıyaslanabilir çarpanlar' açısından bakıldı, incelendi, irdelendi ve o değer bulundu.
Bir telekom hissesi:
3.90 YTL (3 lira 90 kuruş) ile 4.70 YTL arasından piyasaya çıkartılacak denildi.
Bu durumda; Türk Telekom’un 2008 yılının Mayıs ayında değeri 12.5 milyar dolar ediyor.
Allah Allah!
Niçin böyle?
Bu şirket 2.5 yıl önce karnında taşıdığı yavrusu AVEA' daki payı daha küçük (yüzde 46) iken ve ortada 5 milyon abonelik, adeta para basan ADSL'i de yokken 11.9 milyar dolar ediyordu. AVEA' daki payı yüzde 81'e , ADSL abone sayısı 5 milyona çıktı, değeri niçin böyle düşük kaldı?
Bana bilgi geliyor.
Şuradan...
Buradan...
Piyasadan...
Ve ülkesever olup, devlet malının ucuza birilerine aktarılmasını içine sindiremeyen uzmanlardan. Piyasa ve uzmanlar diyor ki; Telekom' un bugünkü toplam değeri su içinde 20 milyar dolardır.
Piyasanın 20 milyar dolar değer biçtiği devlet şirketinin yüzde 15' i 12.5 milyar dolardan satılıyor.
Ey okur, dikkat isterim.
Asıl olay burada.
Piyasa 20 eder diyor.
12.5' a satılıyor.
Demek ki Türk Telekom' un her bir hissesi, onu alana daha aldığı gün, aldığı saatte yüzde 66 kâr getiriyor.
Yetmedi.
Bitmedi.
Bir incelik daha var.
Satış içinde satış!
Bu yüzde 15 hissenin yüzde 35'i Telekom ve PTT çalışanları ile en fazla 2 bin adet verilecek olan küçük yatırımcıya (yani gerçek halka) sunulacak, kalan yüzde 65 ise yurt dışındaki fonlara satılacak.
Ey okur!
işte; şüphelerin yükseldiği ve birileri yine malı götürecek başlığını koyarak sizi uyarmak istediğimiz nokta burası.
Kim bu fonlar?
Lüksemburg'ta, Malta' da, Cayman Adaları'nda, Bahreyn' de, Güney Kıbrıs' ta komik, düzmece isimlerle kurulan tabela şirketlerinin sahibi görünenler mi?
Yani aslında görünmezler.
Net olarak bilinmezler.
Fonun isminin arkasına saklanırlar. Beni bu yazıyı yazmak için uyaran vatanserver uzmanların iddiasına göre yabancılar için dışarıda satılığa çıkartılan bu yüzde 65' lik bölümü yine Türkiye';den birileri alacak ve hisse başına bir gecede yüzde 66 geliri cebine koyacak.