en bilinen karşı çıkış argümanının birden fazla tanrının mücadele ederek kaosa yol açacağı veya düzeni bozacağı olan yanılgı.
iyi de zaten en az iki tanrının mücadelesine şahit olmuyor muyuz?
biri yaratırken diğeri yok ediyor. biri daha güçlü ve evreni düzensizliğe doğru bozarken diğeri direnerek kısa süreli de olsa düzenler oluşturuyor. iyi ve kötü gibi göreceli etik veya ahlaki değerlerden değil lan bildiğin evrenin temel düzeninden bahsediyorum.
birden fazla tanrı olabilir değil zaten vardır. tanrı'ya inananlara göre bu kelime onların kutsal yaratıcılarının ayrı ayrı her birinin genel ismiydi. yani çok tanrılı dinlerde kutsal sayılan insanüstü varlıkların her biri. dolayısıyla buna inananlar için birden fazla tanrı zaten vardır. birden fazla yaratıcı olamaz.
metafizikte, 100 tane de tanrı olur.
adamlar diyor ki, eğer çok olursa anlaşamaz. ulan kaç tanrıyı anlaşırken gördünde çok olursa sorun çıkar diyorsun?
metafizik koca bir göttür ve ne sallarsan tutar. yani çok tanrıcılık saçma tek tanrıcılık mantıklı tamamen kitleler üzerinde şu anki hakim görüşle alakalı bir durum.
Enbiya 22'de açıklanan ve yanılgıya yer bırakmayan gerçektir."Eğer yerde ve gökte Allah'tan başka tanrılar bulunsaydı, yer ve gök, (bunların nizamı) kesinlikle bozulup gitmişti. Demek ki Arş'ın Rabbi olan Allah, onların yakıştırdıkları sıfatlardan münezzehtir".
insanların veya inananların uzlaşabileceği subjektif bir tanrı algısından bahsedilmiyor aslında, ontolojik olarak birden fazla tanrı olabilir, bunlar mücadele halinde de olabilir ve bu bugünkü görünen evrenle ve bizim varlığımızla çelişmez deniliyor.
günümüz tanrı algısının birden fazla tanrının asla olamayacağı ön kabulü evrenin bir tekillikten meydana geldiğini savunan büyük patlama teorisidir. bu teori kozmik geçmişi bir başlangıçla sınırlandırarak tek tanrılı dinleri bilimle barıştırmıştır. ancak unutulmamalıdır ki big bang teorisi bazı astronomik gözlem verilerine dayansa da bir "yorum"dur.
çok tanrı olursa çatışma çıkan diyen dinci andavalları herhalde tanrıyı insan zannediyor. çinçinin bağrından kopmuş tanrılar olarak hayal ediyorlar sanırım. bence tanrı yok. haşa insan ve evren yaratılmamıştır. ezelden beri vardır evren.
bununla ilgili islam dinine mensup bir çok kişi burhanı temanu delilini söylemektedirler. açıkçası ciddi ciddi mantıklı bir yaklaşımdır. bence birden fazla tanrı olamaz düşüncesi yanılgı değildir.
Mantık hatası dolu bir düşünce. Öncelikle tanrı insansı nitelikten ayrı olandır. insanlar çatışır çünkü kafasızlardır. Tanrı’ya böyle bir insancıl nitelik atfedilmemeli. Bu bağlamda birçok tanrı olsaydı tartışma çıkmazdı çünkü onlar insan ve insansı nitelikte omayanlar olurdu.
iki tanrı tanımı temellendirilmemiş. Neye göre kime göre iki? Tanrı’yı insanlaştırmaya bayılıyoruz. Eğer varsa düşündüğümüz antropomorfik yapıda değildir. iyi, kötü, ahlak kendisinden gelmez. insana ilişkin hiçbir bağ yoktur onda. Eğer tanrı varsa nedenli veya nedensiz yaratmıştır ve müdahelesi etmeden bir köşeye çekilmiştir. teistlerin bu mantıksız argümanlarından gına geldi. Biraz kafanızın ve dünyanın dışına çıkmaya çalışın.
Her şeyde varsayımsal olarak mantık kuracaksak o zaman bir sürü tanrı olabilir. Her biri bir gezegene tanrılık yapıyor olabilir. Ya da biri yaratmakla, biri yürütmekle bir diğeri ölümden sonrasını düzenlemekle yükümlü olabilir. O zaman birçok tanrı olması varsayımsal olarak çok mantıklıdır. Yani hepsi saçmalık tek ya da birçok tanrının olup olmadığını bilemeyiz. Ne mantık, ne bilim ne de zihin bunun için yetersiz donadımdadır çünkü elimizdeki malzeme ve kavrayacaklarımız sınırlıdır. Doğa, gezegenler, fizik yasaları ve gözlemlenebilen evrenin küçücük bir parçası elimizde bundan başka bir veri yok bu bağlamlarda mantık getirdiklerimiz var. Tanrı bu yüzden mantık dışıdır. Var veya yok denemez. Var demek, yok demek kadar aptalca olduğu gibi yok demekte var demek kadar salakçadır.
eğer iki tane bir yaratıcı varsa ve ikisinden birisi bir şeyin olmasını isterken diğeri olmamasını istiyorsa bu durumda ikisinden birinin dediğinin olması gerekir. eğer olmuyorsa o bahsi geçenin azli gerekir. yoksa bir şeyin aynı anda hem olması hem de olmaması mantıken mümkün değildir. bu düşünce de paradoksa sahiptir ve bu tarz düşünceler pek fazla kabul görmez.
daha da anlamadıysan örnekle anlatayım x,y,z koordinatında t zamanında birisi orada araba olmasını isterse diğeri de ağaç olmasını isterse ve bu iki tanrı da eşitse mantıksızlık ortaya çıkacaktır şimdi anlaşılır oldu mu?
ben de "normalde ben süperman im ama uçmuyorum süper güçlerimi kullanmıyorum çünkü ben diğer süperman ile anlaşma yaptım normal bir insan gibi takılıyorum" diyorum benim normal bir insan olduğum lafını kabul ederken süperman olduğumu da kabul edebilir misin? eğer bir görüş içerisinde mantıksızlık barındırıyorsa o görüş hiçbir zaman kabul edilmez ,edilemez. bu anlatım şeklimi daha ne kadar aşağı çekebilirim bilmiyorum.