Teknik olarak fermente edilmiş tahıl suyudur. Üstün körü anlatmak gerekirse, topraktan aldığınız mahsülün içindeki şekeri kullanarak alkole çevirme işleminden sonra elde ettiğiniz alkollü içecektir.

Mahsülün arpa olduğunu varsayarak anlatmak gerekirse, arpanın malt haline getirilmesiyle başlar. Arpa tohumlarını suyla çimlenmeye bırakarak şeker miktarını maksimuma çıkmasıyla malt elde edilir. Arpadan filizlenen kısımlar temizlenerek şeker miktarı yüksek bir mahsül elde edersiniz.

Bu malt mayşeleme adı verilen içerisindeki şekeri su ile alma işlemine tabi tutulur. Malt tiplerine göre farklı şekillerde kademeli bir ısıtma ile mayşeleme yapılır. Bu işlem sonrasında oluşan malt özlü sıvıya şıra adı verilir.

Sıra şırayı alkollendirmeye geldi yani fermantasyona. Bu dünya tarihinin en güzide canlılarıyla yani mayalarla Yapılır. Şıramızı güzel temiz bir fermantasyon işlemi için bir kaba alırız, mayamızı doğrudan içine dökeriz. Miktar ve sıcaklık mayanın tercih ettiği şekilde olmalı elbette, ama genel olarak bu güzide canlılar 8 santigrat derecelerde müthiş çalışırlar. Kabımızın üzerine dışardan hava almayı engelleyecek içerden karbondioksit çıkışını sağlayacak bir şekilde kapatırız. Artık doğanın emin ellerindedir.

Fermantasyon bitişini artık gaz çıkışı olmayışıyla birlikte anlarız ve artık o şıra, mayanın mucizesiyle alkollü bir içeceğe dönüşmüştür. Aslında içime hazırdır fakat alışılageldik bira gibi değildir, gazsızdır.

Gazlandırma işlemi iki yöntemle oluyor. Birincisi şişede gazlandırma, diğeri doğrudan biraya karbondioksit gazı karıştırmayla oluyor. Şişede gazlandırma için biralarımızı şişeledikten sonra içerisine birer tane küp şeker atıyoruz ve kapaklıyoruz. Yaklaşık 15 gün sürede gazlanıyorlar. Diğer sistem serpantin sistemi, onu anlatmak uzun sürer. Zaten çok pahalı icatlar bizi aşıyor.

Tüm adımların sonunda 3-4 dereceye soğutulmuş, topraktan sofraya gelen, her adımında emeğinizin olduğu şişeyi açıp içmenin verdiği keyifle afiyetle içebilirsiniz.
Içine viski karıştırılmadıkça sarhoş etmeyen içecek.
fazla içmeyin göbeğinizi şişirir o göbekte bir daha erimez. içmeyin şu mereti.
dün votka ile karıştırıp içtikten sonra sözlükteki karma puanımın anasının bellenmesine sebep olan içkidir.
Uyumadan önce bikaç tane iyi geldi.
tadı at sidiğiyle yarışacak içeçek türüdür içenlerin hawli olma ihtimali eksilerde içilecek şey değil 1 içtim denizde arkadaşla bin pişman oldm 3 gün hasta oldum belki alakası yoktur ama olsun midem bulanıyo artık çok şükür BiZ ALLAH YOLUNDAYIZ !!!
akıl oyunlarında john dediği gibi biraya saygım var biraya saygım var...
herkese renkli günler
akıl oyunlarında john dediği gibi biraya saygım var biraya saygım var...
herkese renkli günler
Efes malt +1’in normal Efes malt’tan (bir önceki) hiçbir farkı yoktur. Tadı tamamen aynıdır.
Ayrıca biralar fermantasyonda ortalama 60 gün zaten bekletildikten sonra piyasaya sürülür. 60+1 gün daha dinlenmesi o biranın tadını farklı yapmaz.

Neyse bu kadar ders verdikten sonra diyelim ki; Soğuk içiniz.
ilk kez 13 yaşımda gs merdivenlerinde tattığım (5 yaşındayken yaşlı alkolik akrabaların zorla içirip ehe ehe diye gülmeleri haricinde), bir yudum alır almaz "oha lan ne güzel bi şeymiş" dediğim hayatımın anlamı, varolma sebebim, dünyevi hiçbir şeyi kendisinden fazla sevemeyeceğim insanlık tarihinin en eski sıvılarından biri.

parkta iç
sahilde iç
tekno kulüplerde iç
rock barda iç
arkadaşlarınla iç
yalnızken iç
maç-dizi izlerken iç
yemeğin yanında iç
sezen aksuyla iç
scorpionslarla-whitesnakelerle iç...

her yerde, her şeyle o kadar güzelsin ki.
23 litre pilsner biramız şişelenmiş ve karbondioksitlenmesi için 1 hafta beklemeye bırakılmıştır.
görsel

Leziz bir içecektir. Sohbeti de güzeldir. 500 ml olduğundan biraz yavaş gidersiniz. Tabi 3 yudumda içtiğimiz hayvani durumlar da olmuyor değil.
Obezite, zehir, kanser.
Su ve çaydan sonra en çok sevilen alkollü içecek.
Genelde ülkemizde arpayla yapılan mayalı alkollü içecek.

Buğdaydan yapılanları bence daha lezzetlidir.

Ya da aromalı olanlar.

(bkz: Blanc)
Sümerlilerde su niyetine içilen mayalanmış arpa suyudur.
Fastfood yanında bir tane açılmazsa , kırılıyor.
Şöyle güzel bir soslu Makarnanın yanında iyi gider.
Eskiden torbayla aldigimiz, simdilerde ise ev rakisi icmekten tadina hasret kaldigimiz icecek. Tuborg gold ilk ciktiginda 2 liraydi lan.
carlsberg favorimdir fıçı bira hepsini alır.
Yazin sicakta genizden yag gibi akar. Soyle buz gibi ve hafif bogaz yakan asitiyle muthis bir icki.
Miller'ı severim.
En fazla bir kutu tuketebildigim içecek.
görsel
Uyumadan once buz gibi icilince ferahlatir, hem mideyi rahatlatir hem de uyku kalitesini arttirir.
Evde yapılanı hem daha ekonomik hem daha lezzetlidir. Hepinize tavsiye ederim.
Mideyi siker atar. Hele ki yatmadan önce içerseniz.