Sevginin, emeğin, direnişin, dostluğun kitabı. Şeftali ağacı iyi niyetli, masum olan iki arkadaşa meyvelerini sunmak için toprağı bir an önce yarıp, güneşi içine çekip bir an önce meyvelerini vermek niyetinde ama kader ağı onu hesapçı, çıkarcı bir bahçıvanın ellerine sürüklüyor. Böylece şeftali ağacımız direniyor, başkaldırıyor sevmediği bu adama meyvelerini vermiyor.
Her zaman iyi niyetli olmayı öğütleyen muhteşem bir eser...
öğretmen, gezgin ve derlemeci behrengî eseri.
hâlâ okurken; lisanındaki ve manasındaki gam, beni kendine çeker.
" Daha güneş doğmadan koparmıştı bahçıvan bizi. Bu yüzden bedenlerimiz serin ve nemliydi. Sonbahar gecelerinin soğuğu hâlâ üstümüzdeydi. Yeşil yaprakların arasından hafif bir ışık geçip sıcağı içimize işliyordu.
Tabii, biz bir ağacın çocuklarıydık. Bahçıvan her yıl aynı zamanda annemin şeftalilerini toplayıp sepete koyuyor ve şehre götürüyordu. Orada ağanın evinin kapısını çalıyor, sepeti verip köye dönüyordu. Şimdi de öyle ya. "
çok duygusal bir hikayedir ah behrengi nasıl kıydılar sana küçük kara balık bir şeftali bin şeftali çok duygu dolu bir hikayedir bir şeftali çekirdeğinden hikaye çıkaran behrengi ne büyük yazarmış bence çoçuklar büyyünce behrenginin ne kadar büyük bir yazar olduğunu veonlara kitaplarını hediye ettikleri kişiye hayranlık beslemeleri muhtemeldir.
ilk öğrencelik.. ilk kitap.. belki de elimiz kitabı kavrayamayacak kadar küçük o sıra..
o sıra hayat zor, coğrafya ağır, şartlar desen keza.. kitap toplatıldı zaten bir müddet sonra sakıncalı! bulunduğundan, hesab edin. ama tabi ya, şeftali ağacı meyve vermemişti, direnişe çevirmişti ya yüzünü.. boyun eğmemişti ya.. ondan işte. öyle bi de.
okumayı öğrendikten sonra okudugum ilk kitap olmasından dolayı hiç bir zaman unutamayacağım kitap. sonu çok üzücü biter bu kitabın. hikaye kitapta şeftali'nin ağzından anlatılır.