(bkz: ay-phone)
edit:başlık yine başıma kalmış. ama bkz herşeyi açıklamış zaten.fakat yine de tanım yazıyorum;
ucuz ve kalitesiz* olsa da ülkenin kalkınması-ki para kime gidiyor belli değil-adına bir ürünü almak. yerli malı yurdun malıdır da, örnekte de görüldüğü üzere bir üründe biraz kalite, özgünlük olur*.ay-phone, abidas, kumayla ülke kalkınmaz. fakat bir de fakir olup da orijinal ürünlere özenen kimseler vardır onlara diyecek bişey yoktur.**
-niyazi o ne öğlen vakti elindeki?
-bu şerefsizlere para kazandıracağıma kola içmem o parayla efes içerim daha iyi karıcığım bizimkiler kazansın.
-niyazi Allah belanı versin başka bahane mi bulamadın.
dikkatli olmak gerekir, bilinçli olmak lazım biraz bu konuda,
mesela filistin'e cebinden para gönderen insanların, israil mallarını kullanması bir çelişkiden ziyade, bilinçsizlik ya da bilgisizlikten kaynaklanır. tabi eline aldığı gazeteyi son sayfadan okumaya başlayan insanlar için normaldir. duyguları, inançları her zaman sömürülmeye mahkumdur..
doğrusudur. birçok üründe türkiye ciddi rakamlarda ihracat yapan bir ülkedir. mesela otomobil, oto yedek parça, tekstil, gıda ürünler vb. avrupalı çoğunlukla ithal mal kullanmakta ya da çin, tayland, endonezya, fas gibi diğer üçüncü dünya ülkelerinde private label mal yaptırmaktadır. türk malı iyidir güzeldir. neden kullanmayalım ki. türk sanayicisi de makine, teçhizat, yedek parça gibi konularda akıllanmış ve ciddi yatırımlar yapıştır.
alıp verip ekonomimize can vermek hepimizin boynunun borcudur. tüketici hakları da var zaten. memnun kalmazsanız paranız iade. memlekete ve sanayicisine sahip çıkmak lazım.aynen devam.