Halkın gündelik konu ve gündemi, siyasetçilerin üslubu, insanların birbirine, bilhassa karşıt düşüncedeki kişilere karşı tutumu, bir takım ideolojilere esir olup olmadıkları, açık fikirlilikten mi yanalar veyahut gericilikten mi, yarın için planlar mı yapıyorlar yoksa geçmişin gölgesinde mi yaşıyorlar... Bu gibi konular üzerinde konuşup bir fikir birliğine vardıktan sonra cevaplanması gereken soru. Çok fazla ölçüt var.
Pazarlık yapılması. Örneğin kktc'de pazarlık yapana veya esnafla aşırı samimi(laubali) olana ilkel gibi bakılır. Veresiye falan da yoktur. ilk başta dalyaraklık gibi gözükse de zamanla tam tersi olduğu anlaşılıyor.
1-Trafikte araç sayısı çok fazladır, bisiklet süren azdır
2-Alkol ve sigara bağımlılığı fazladır
3-Şehirleşme planı yoktur, binalar bakımsızdır.
4-Sanata olan ilgi azdır, ayrımcılık fazladır
5-Diksiyon bozuktur, insanlar arası iletişim zayıftır
6-Ötekileştirme oldukça fazladır
7-Çarpık ve ucuz kentleşme vardır, doğal kaynaklar katledilir
8-işsizlik fazladır, istihdam azdır
9-Üretim az tüketim oldukça fazladır
10-Silahlı yatirim fazla kültüre yatırım azdır
bir ülkede devletin başındaki adam damadını bakan yapıp hiçbi tepkiyle karşılaşmıyor, karşılaştığı tepkileri derhal sindirebiliyor, ve istifa etmek zorunda kalmıyorsa, o ülke geri kalmış bir ülkedir.
bir ülkenin meclis başkanı kaynağı açıklanamayan bir parayla 30 gemilik şirket kurup gazeteler tarafından topa tutuldukdan sonra tutuklanmıyorsa o ülke çok geri bir ülkedir...
isveç´te toblerone davası görülmüştü biliyosunuz, kadın bakanın canı çikolata çeker, bi mağazadan 6 euro´ya falan bir bar toblerone alır, öderken yanlışlıkla devletin verdiği kredi kartını kullanır, ve 6 euro yüzünden kadın yargılanır- ama miktarın az olması yüzünden sadece ihtar cezası alır, ama bütün hesapları didik didik edilir.
mesela bu sonuncu örnekteki ülke de geri kalmış bir ülke diildir...
servetlerinin kaynakları belli olmayan liderleri indiremeyen halkların yaşadıkları ülkeler, geri kalmış halklar ve ülkelerdir.