çoğunlukla alışveriş merkezlerinde, alt geçit iniş-çıkışlarında vs. bulunan basamaklı veya basamaksız olarak ikiye ayrılan taşıt. büyük bir toplumsal kaygının çözümüdür, "vay şimdi nasıl çıkacaz biz bu merdivenleri be", "vay alışveriş arabasını nasıl çıkaracam", "vay şu vay bu" gibi sıkıntılar yaşayan insanlığa büyük bir katkıdır.
asansör bekleme ve kalabalıktan kabine sığamama sorununu hafifletme amaçlıdır. büyük alışveriş merkezlerinde aynı yönde çalışanlar genelde çapraz köşelere konur böylelikle iki kat çıkacaksanız ortadaki kat içinde de dolaşmanız sağlanır. istanbul metrosundaki modelleri oldukça uzundur.
"ilerleyelim lütfen!" "ne duruyorsunuz!" gibisinden tepkiler olduğundan toplu taşıma araçlarındandır. hayır ilerliceksek neden yürüyen merdivene bineriz ki. ben ona binmişim ki yürümek zorunda kalmayım, o beni kendiliğinden indirsin. madem yürüyerek incektin git normal merdiveni kullan kardeşim. he tamam mesela sen hemen ilk basamakta bitmişsin arkadaki de binmek isterken beklemek zorunda kalıyor o zaman insanlar da binsin diye ilerlersin. ama şu merdivene normal merdivenmiş gibi davrananlara uyuz oluyorum yahu.
kıçsal araştırmalar enstitüsü rakamlarına göre istanbul'da metro dan daha çok kullanılan toplu taşıma aracıdır. yapılan araştırmalar göstermiştir ki, yürüyen merdiven hattının toplam uzunluğu, metro hattının 48,5 katıdır.