bir türk propaganda tekniği olarak domuz çobanlığı

entry1 galeri0
    1.
  1. balkan savaşlarından itibaren girişilen savaş propagandasının en vurucu ürünlerinin verildiği türk edebiyatında sık sık işlenmiş olan teknik.

    osmanlı aydınlarının, gayrimüslimlere ezelden beridir domuz ve içeriği ile ilgili yakıştırmalar yaptıkları, bedenlerini sarması muhtemel olan haç gölgesinden bu şekilde bir " canavar " yaratarak kurtuldukları karşılaşılan bir vakıa idi.

    ancak sözü edilen savaşlardan sonra bu eylem iyiden iyiye artmıştır :

    - türkçü aydın yusuf akçura dan domuz vurgulu sırp isyanları :

    --spoiler--

    bu sırp isyanlarının başında avusturya da küçük zabitlik ederek biraz askerlik öğrenmiş kara yorgi adlı biri bulunuyordu. etrafına toplanan çete, dağlarda ve ormanlarda domuz güden ve meslekleri iktizası daima müsellah gezinen ve serbestliğe alışkın bulunan kimselerle, sırp şarkılarında adeta birer ulusal kahraman gibi gösterilip alkışlanan yol kesici, köy basıcı haydutlardan ibaretti.

    --spoiler--

    - ziya gökalp in " muharebe destanı " adlı şiirinde balkan devletlerinin " domuz çobanı " olarak adlandırıldığı görülmektedir.

    - ömer seyfettin in " tuhaf bir zulüm " adını taşıyan hikayesi şöyle gelişmektedir :

    --spoiler--

    hikaye kişisi gospodin kepazef, bağnaz türkleri yaşadıkları yerden kovmak için bulgarları domuz beslemeye teşvik etmek gerektiğini ve bu nedenle türklerin yurtlarını terk edeceğini ileri sürmektedir.

    --spoiler--
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük