öncelikle, avrupa'da yaşayan türkler hakkında biraz ezbere, biraz karikatür genellemeler yapılmış. tepeden tırnağa aynı tipler çıkabilse de hiç alakalı olmayan türkler de vardır.
en azından benim evde bırak çanağı, sky bile yok. zaten günde toplasan 2 saat boş vaktim oluyor. onda da illa televizyon izlenecekse youtube giriyor devreye.
araba meselesine gelince yaşadığım ülkede toplu ulaşım yılın 2-3 günü haricinde hiç üzmüyor. onda da taksiye biniliyor zaten. yani arabanın masrafını geçtim, kapıda durması bile yersiz geldiği için almıyorum. vergiymiş, sigortaymış, muazzam boş geliyor. öte yandan öyle ha diyince son model araba almak türkler için değil, herkes için marjinal bir şey.
çünkü para çok kıymetli. 50 euro bile ciddi değer arzediyor, çünkü 1 haftalık mutfak masrafı. 20 kalem ihtiyaç karşılanıyor o parayla. ücretler de sokaktaki adam için 2000 eu civarında olunca kimse sokağa para atmak istemiyor. tutumluluğa alışık insanlar.
genellemelerin aksine avrupalıyla türk'ün farkına gelince, ciddi manada farklı insanlarız, farklı kültürleriz. aynı olduğumuz da çok şey var aslında ama kendi temellerimizde başkayız işte. olaylara yaklaşımımız farklı. ve bu bazen beni çok yoruyor mesela.
1 yıl birkaç güne bitecek. benim öğrendiğim şu bir seneden, insan her yerde insan.
insanlık halleri de aynı. anlayışlı, anlayışsız, sinsi, temiz, babacan, kırıtık vs... hangi sıfattan yola çıkarsanız çıkın insanlığın ortak değerlerinde yine buluyorsunuz veya değersizliklerinde.
Avrupa’da yaşayan Türklerin evini hemen anlayabiliriz. Cam veya balkonlarında uydu anteni vardır. Balkonda ipe asılı don vb. Görebilirsiniz. Bunları gördüğünüz eve selamın aleyküm diyerek girebilirsiniz.
Araç kullanırken korna sevdamız.
Emniyet kemerini koltuğun arkasından bağlamak.
Pazar günleri avm lere akın etmek. Avrupa’da her yer kapalıdır Pazar günleri. insanlar koca bir hafta işleri ile yorulduğu için aileleri ile beraber vakit geçirebilecekleri bir gün Pazar günü.
Avrupa’da insanlar işlerine giderken raylı sistemi tercih ediyor. Türkler ise binek arabalarını. işin garip kısmı Avrupa’da araçlar lüks değil ihtiyaç. Özel tüketim vergisi alınan ülkemizde araç kullanımı Avrupa’ya oranla daha yüksektir.
Avrupalılarda yemek kültürü çok yoktur. iş dönüşü yolu üzerindeki herhangi bir yerden fastfood ile öğünü yerler. Biz Türkler ailecek sofraya otururuz.
Avrupa’da yaşayan Türklerin büyük bir çoğunluğu son model araba alır.
Avrupalılar ise daha uygun işlerini görecek arabaları tercih ediyor.
yaşadığımız asimilasyonla yok olmaya yüz tutmuş farklardır ki yazılacak farkların çoğu gelişmekte olan ülke insanı ile gelişmiş ülke insanı arasındaki farklardan ileri gidip tam bir türk avrupalı farkını ortaya koymaya yetmez.
bir türk aklına gelebilecek herşeyi yapabilir. aklına gelebilecek herşeyi yapmasından dolayı da avrupalı(sadece avrupayla sınırlandırmak doğru olmaz dünya diyelim en iyisi) herhangibir türk evladından korkar. aralarındaki tek fark budur. daha da ileriye gitmek saçma olur.
(bkz: bir türk dünyaya bedeldir)
türkün içinde ne varsa dışındaki de odur. avrupalı sinsice ilerler.
türk burnunu çeker, avrupalı bir sümkürür ki ramazan topu atıldı sanırsınız.
türk için evde ekmek olmazsa olmazdır, avrupalı için tuvalet kağıdı.
türk heyecanlı ve pratiktir. avrupalı monotondur ve kılı kırk yarar.
misafir perver olması,başkasının aşında ve vatanında gözü olmaması,vatanını canı pahasına koruması. bide ona yapılan kötülüğü çok cabuk unutması, gerçi bu biraz kötü bir özellik ama olsun kindar olamak iyi değildir.
kadın döver.
yerlere çöp atar, hiç bişey bulamazsa balgam atar.
bu çağda hala babalar ikna edilir kızları okusun diye.
muhafazakardır ama her türlü haltı yemekten çekinmez.
okumaz, sorgulamaz sadece şak- şakcıdır.
vs. vs. vs.