bir sömürü aracı olarak din

entry10 galeri1
    1.
  1. güzel ülkemizde yıllardır uygulanandır. din üzerinden geçinenler, kuran'ın sadece arapça okunması gerektiğini söyleyerek halkın kuran'da neler yazdığını, neler anlatıldığını öğrenmelerini engellemeye çalışmışlar ve büyük oranda başarılı olmuşlardır. bugün muhafazakar geçinen kişilerin büyük bir çoğunluğu bir kere bile kuran'ı türkçe olarak okumamıştır.
    2 ...
  2. 2.
  3. çok tanrılı dinlerden ilahi dine geçtikten sonra milletimizin yanlış anladığı tek şeydir. ulan dini yaşayacaksınız, yaşar gibi yapıp kullanmayacaksınız ipneler.
    1 ...
  4. 3.
  5. hak dini olan "islamiyet" dinidir. "islam'da tv. izlemek, gazete okumak haramdır; islam'da kafası açık kadın ateşlerde yanasıdır." şeklindeki sözlük türevlerinin yanı sıra en hoşgörülü dinin sadece nefes alıp vermeye izin verdiği şeklindeki sözde "haramdır" sözleriyle yüzyıllardır insanları uyutmaya çalışan sözde din insanlarının kendi çıkarları uğruna heba etmeye, sömürmeye çaklıştıkları dindir "islamiyet".

    din vicdan işidir; din ilah-i aşk'a ulaşma aracıdır; din allah'a olan inançtır; ne siyasettir ne para ne mal ne mülk, ne de kendini bilmez çıkarcıların ekmek kapısı. din bir sömürü aracı değil, ahiret için çalıştığımız fani dünyadaki araçtır.

    din; inanan kalplerdeki Allah sevgisidir.
    2 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. atatürk ve laikliğin kullanıldığı kadar kullanılmayan sömürü aracıdır.
    1 ...
  9. 6.
  10. insanlara iyilik ve kötülük adı altında adlandırılan davranışlarının, ceza ya da ödül mekanizması ile*adaletli bir şekilde karşılık bulacaklarına inandırıldığı bağlayıcı hükümler bütünüdür din. ancak dünyanın bu yaşına gelindiğinde ceza ya da ödül mekanizması adına somut hiçbir belirti olmadan halen inanılmaya ve inandırılmaya devam edilmektedir. ve bu inanç sisteminin bağlayıcılığı ile insanlar kitleler halinde yönlendirilmeye devam edilmektedir. esas mevzu zaten budur, kitlesel bağlayıcılıkların sağlanmasıdır!
    1 ...
  11. 7.
  12. din bir sömürü aracıdır hükmünü zımnen barındıran ifade;

    hüküm doğrudur. burjuvazi iktidar mücadelesi verirken hürriyetçi-liberaldi. sınıfsal bağlamda tek ülkede değil, kalite açısından başat konuma gelip, uluslarası sistemleşince muhafazakarlaşmıştır.

    bunun tek tek burjuva-kapitalist ülkelerde yansımalarını görmek mümkündür.

    ülkemiz siyasası dine yaklaşım bağlamında iki ana damarda seyir etmiştir.

    1- dine yasakçı, şüphe ile yaklaşan ittihatçı gelenek, chp vb.
    2- kendine dini gizli-açık referans alan, serbest fırka geleneği, dp-ap,mnp vb.

    ikinci kanat, demokrat partiyle güçlü siyasi hareket olmuştur. tek partiye karşı mücadelesinde elbette ekonomik saikler vardı, belirli bir sınıfa dayanmak şarttır, ama ana eksen efkarı umumiyenin inançlarını istismardı. gelenekçilik ana karakteriydi. keza ardından gelen adalet partisi de benzer yol izlemiş, mitinglerde ku'an öpülmüş, din araçsal kılınmıştır. milli görüş çizgisi, bu geleneğin en örgütlü koludur. hem alenen dini referans veriyor, hem de güçlenen anadolu sermayesine dayanıyordu.

    seçimler daima muhafazakarların zaferi olmuştur. ittihatçı gelenek çok da reformist ve demokratik oluşundan değil, dine karşı soğuk tavrı - inkarcı, küçümser, tepeden bakış; böylece kitleye kendini anlatamama, tam tersine izolesi sonucudur.

    ancak insan bilinci statik değildir, deruni gelişir. yaşam, yaşadığı üretim ilişkileri, cereyan eden olaylar ister istemez belirler.

    denebilir ki doğrudan dini referans gücünü kaybetmiştir. bu inancın zaafiyeti değil, istismarın zaafa uğramasıdır.

    adalet ve kalkınma partisi, bu deruni gelişmeyi iyi analiz etmiş yegane siyasi partidir.

    gelişen ekonomik yeni güçlerin doğru analizi, dış alemdeki farklılaşmayı doğru tespit iktidarın kapısını açmıştır.

    dini referans siyaseti tarihe karışmıştır. laiklik dayatmayla değil sosyal entegrasyonla normalleşmiş, hakiki hüviyetine kavuşmuştur.

    siyasi iktidarın rakipsizliği sadece kendi gücünden değil, aynı zamanda iktidarın anladığı, kavradığı gelişmeyi diğer siyasi güçlerin kavrayamamış olmasıdır.

    bir takım darbe teşebbüs ve hayalleri bu çıkmazın yansımasıdır.
    0 ...
  13. 8.
  14. 9.
  15. 10.
  16. hepimizin engelli adayı olduğunu düşününce kullananlara da bilinçli olarak kullandıranlara da sadece acıyorum.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük