pesinen not : Bahsedilen oy, sözlükteki yazarlarin tiklayip entry'leri degerlendirdigi üc butonla ilgili olan oydur. Yazidaki tüm karakterler gercekdisidir, kimse aksini iddia edemez. Degerlendirmeler de bana aittir, kendi görüslerimi yansitir ve yalniz beni baglar.
tanim : sözlükteki yazarlarin, kendilerine taninan entry degerlendirme hakkini, siyasi icerikli entry'lerde görüsleri dogrultusunda yönlendirmeleridir.
Sözlükte ilk baslarda oy kullanma filan yoktu, hatta ilk zamanlarda hic bir sey yoktu entry girmekten baska. Moderatör bile yoktu dogru dürüst. Sonra sözlüge yeni özellikler eklendi, özel mesaj yok istatistikler falan filan. Entry'leri oylama da bu özelliklerden biriydi. Sonra bunu kullanmaya basladi insanlar, yazarlar da entry'lerinden sonra "ben" butonuna basmaya basladilar, "bakalim kac kisi beni arti oylamis" ya da "hangi ibne eksi oy vermis bana" filan diye.
herhangi bir entry yi begenirsen arti oy, begenmezsen de eksi oy verirsin, nötr oyun ne ise yaradigini da bilmiyorum. eksi'deki gibi bir karma olayi da yok zaten, olmasin da hem. o da gelirse bir kisim yazarlar "ben" butonuna basmaktan mouse'lari daha cabuk eskitirler. sonra sanal da olsa bir yerde kabullenme ve/veya popülerlesme ve ego tatmini icin karma da isin icine girer, sözlük iyice seviyesiz bir ortama dönüsür.
her neyse, konumuza dönelim. son günlerde türkiye'de yasanan siyasi olaylar, gerginlikler, mitingler, degisik görüsler vs. siyasetle ilgilenen-ilgilenmeyen herkesin malumu. Bu tabii ki sözlüge de yansiyor. Ve genel itibariyle insanlar taraf tutma cabasinda, bir kismi siyahlar bir diger kisim da beyazlar. Veya ismi ne olursa olsun, bir taraflasma var.
Yazarlar kendi aralarinda bir bölünmeye gidiyor, burada "hakli" veya "kazanan" taraftan olmaya calisiyorlar. Siyaset de tamamen budur bence. Hep iki taraf olmustur, vardir ve olacaktir. Bir iktidar vardir ve de karsisinda muhalefet bulunur. Adi üstünde, muhalefet. Yani karsidakinin ak dedigine kara diyen(her ne kadar ayrim her zaman bu kadar keskin olmasa da ve bazen de olsa mutabakata varilsa bile genelgecer kural budur).
Ben burada sahsi görüsümü belirtmek istiyorum, siyasetle bu yüzden ilgilenmiyorum(Ilgilenmemek fiili burada umursamamak veya secimlerde oy kullanmamak gibi seylerle es tutulmamali). Ilgilenmiyorum cünkü siyasette hep iki taraf birbirinin kuyusunu kazmaya calisti. Her iki taraf da para, güc ve makam elde etmeye ugrasti. Her iki taraf da medyayi kendi lehinde kullandi, kendi taraftarlarina rant sagladi, kendine toz kondurmadi. Siyasete bulasan kimse tarafsiz kalmadi, biraz güc elde edince kendini tanri sandi, insani arzularina yenik düstü, hep daha fazlasini istedi, ona verilen ve emanet edilen degerleri kendi cikarlari icin kullandi.
Medya, hep cok güclü bir alet oldu, kullanildi ve kullanilmaya devam ediyor. Bu provokasyon aletinin gücüyle insanlar asildi, insanlar birbirine düsürüldü, insanlar birbirini öldürdü. Bu gücle insanlar sömürüldü, insanlar kandirildi, insanlar inandirildi.
Demokrasi ve laiklik gibi kavramlar da türban ve din gibi kavramlar da hep kullanildi, insanlar yüce degerleri kendi cikarlarina kullandilar.
Hepsi insanin egosundan kaynaklandi. Herkes kendini düsündü, digerini sucladi. Ayni olaylar bugün de maalesef devam ediyor.
Ben de bu yüzden siyasetin hicbir soruna mutlak bir cözüm olmadigini düsünüyorum ve bence siyasetle hicbir zaman hicbir yere varilamayacak. Bu demek degildir ki ben oy kullanmayacagim. Secimlerde oy kullanmak vatandaslik görevim ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne borcumdur, her vatandasin oldugu gibi.
---
Konuyu cok uzattim, asil basliktaki meseleye geliyorum :
Konu, insanlarin sözlük denilen, sanal ortami gereginden fazla ciddiye almasiyla dogrudan ilgili. Burada herkes yazar olabiliyor ve internete giren bir bilgisayara ulasabilen herkes yazabiliyor. Degisik siyasi görüsleri benimseyenler güncel olaylara yorum yapabiliyor.
Ama bunun sonucunda ne oluyor, ben onu merak ediyorum. Yorum yapilabilir, buna bir sey demem. Ama biri, digerine satasiyor hemen. Hemen bir taraflasma oluyor. Sonra forum misali tartismalar girla gidiyor. Hicbirinin sonucunda hicbir cözüme de ulasilmadi, ulasilmayacak.
Sonra millet oy kullaniyor. Siyasi fikrini begenmediginin entry'lerini eksi oylamaya basliyor. Lan eksi oylasa n'olur, arti oylasa n'olur? Senin hayatinda herhangi somut bir degisiklik oluyor mu? Yoksa sen aldigin tepkiye göre mi yorum yapiyorsun, nasil yazarsam daha fazla arti oy alirim, daha popüler olurum diye mi ugrasiyorsun? Hangi tarafta olursam ya da hangi tarafa satasirsam daha popüler olurumun hesabinda misin?
Sonra gidip msn'de kisisel ileti olarak "darbeye karsiyim ama olsa pek fena olmaz hani" gibisinden laflar mi yaziyorsun? MSN'de yazdigin seyle herhangi bir amaca iyi veya kötü bir katkin oldugunu mu düsünüyorsun?
(Askeri bir darbeye de kesinlikle karsiyim ben, bu benim kisisel görüsüm, ülkemin bir gecede 50 yil geriye gitmesine izin veremem, irticanin böylesine de göz yumamam. Ama bunu burada yazmamin da bir fayda/zarar getirmediginin de farkindayim)
Bütün gün internetin basinda oturup ömrünü yiyecegine, klavye üzerinden güncel meselelere popülist yaklasimlarla yorumlar yapan, nick'inin altinda gizledigin "internet kimligi"nle oyunlar oynayacagina, tv'de gördügü ya da gazetede okudugu herseye inanan, milletten duydugunu gelip kendi fikriymis gibi yazan, arti oy alinca sevinip ego patlamasi yasarken eksi oy alinca da kin tutan, ne kendine ne de bir baskasina faydasi olmayan biri olacagina, cik disari bir gez. Sonra kitap al, farkli yazarlarin farkli görüslerini oku. Git, insanlarla tanis, sosyalles, fazla konuskan olmasan da, konusacak seyin olmasa da dinle, dinlemesini ögren. Aldigin egitimin parasini ödeyen, bugün oturdugun yerde bagimsiz ve hür olmanin sebebi olan degerlerine sahip cik, ama gercekten!