vermesi de alması da birbirinden sevap olan, Rabbimiz Allah'ın yapmamızı emrettiği davranışlardandır. Sınıfa girdiğimde, eve geldiğimde kimse olmasa bile selam veririm. Utanılacak bir şey değildir asla. Söyleyince birşey kaybetmeziniz, ayıplanmazsınız. Ayıplayanın kendi ayıbıdır o zaten!
önemli olan kullandığı kelime değil, ortamdaki insan olarak gördüğü kişileri selamlamaktır.. ama o ortamdan bir çük kafa çıkıp "selamınaleyküm ne la" dediğinde vereceği selama da pişman olur..
sünneti ifa eden insandır ancak selam verilen kişilerin "aleyküm selam" şeklinde mukabele etmeleri farzdır. tabi ortamda bulunan herkesin yanıt vermek için kasmasına gerek yoktur; bir kişinin "aleyküm selam" demesi yeterlidir. (bkz: farz-ı kifaye) ancak önemli bir istisnayı da hatırlatmak gerekir: yemek yemekte olan bir kişi kendisine verilen selamı almakla yükümlü değildir.
selamun aleykum sözünün sadece arabistan'da söylendiğini ve arabistan'ın katıksız bir müslüman diyarı olduğunu sanan yazar zırvalarından biri yine karşımızda. müslüman olmayan selamı almaz olur biter. adamın selamı zaten müslümanlara, seni takan yok. ki bu selam şekli kültürümüze yerleşmiştir kolay kolay sökemezsiniz.
iyi adamdır. Adamın dibidir. Ne demiş atalarımız 'Selam vermeyen adam dünyanın en cimri adamıdır' çokta güzel söylemişler. Günlük Yaşantımızda da rastlıyoruz bu tür insanlara.
her yerin her ortamın bir üslübu vardır, sen gider 1 veya 2 sınıf bir ortamda selamın aleyküm dersen oradaki insanlar içlerinden ''bir siktir git'' derler, bazı insanlar hangi devirde yaşıyorlar ya...