bir milletin karakteri

entry1 galeri0
    ?.
  1. toplumlar canlı organizmalara has özellikler gösterirler. bu bağlamda her toplumun çoğunluğunun benimsediği değerler doğrultusunda gösterdikleri bir takım karakteristik davranışları vardır. bu davranış ve tutumlar toplumun karakterini oluştururlar.

    kapitalist, bencil, megolamani derecesinde narsist, insanlık onurundan nasibini almamış, güvenilmez ve her türlü pisliğin kaynağı toplum desem nasıl ki herkes ... diyor ise aynı şekilde diğer toplumların da karakteri vardır.

    mesela ... toplumu aşağılık kompleksinin pençesinde ezilip kimliğini yitirmiş bir toplumdur nerdeyse karektersiz denilebilecek tarzda tutumlar gösterir. belirgin bir dünya görüşü yoktur kendince küçük kurnazlıklar gösterip güçlüyü yaladıkça bir yerlere gelebileceğini sanan bir toplumdur. geleceğe yönelik uzun vadeli planları yoktur çünkü plan yapacak güvene sahip değildir. binlerce yıllık devlet geleneği olmasına karşın travma sonrası stres bozukluğu yaşamaktadır. kendi milletine karşı dahi mutlak bir sadakat gösterememekte tüm milletini kucaklayan bir devlet felsefesi geliştirememektedir. zaman zaman iktidarı ele geçiren kesim ülke içinde diğer kesimleri ezip zulmederek ve hatta katlederek kabile devletiymiş gibi bir görüntü vermektedir oysa bu devlet binlerce yıllık bir devlet geleneğine sahiptir. ama yine de travma sonrası stres bozukluğundan kurtulamamış buna bağlı geliştirdiği paranoyanın etkisinden kurtulamamış ve kendi milletini ayrıştıran politikalardan yakasını sıyırıp ülkesindeki tüm kesimleri kucaklayan bir devlet politikası geliştirememiştir. ve bir kukla olmaktan kurtulamamıştır. ne yazık ki bu ülke bir piyon olduğunu bile bile ve kendinden kaynaklanan herhangi bir üretim gücüne sahip olmadığı ve ekonomik sosyal, sanatsal bilimsel ve kültürel bir değer üretememesine karşın kendisini dev yanasında gibi gösteren yöneticilerin aslında kimsenin inanmadığı sözlerine inanmak istiyor. bir yalana inanmak istemek bu da psikolojik bir rahatsızlığın belirtisidir. kısaca delirmiş bir toplumdur. toplumun üyeleri arasında mazlumdan yana olma sözü ve kültürü sözde vardır ama işin aslı büyük çoğunluğu hakkaniyet anlayışlarını yitirmiş eyyamcı kurnaz insanlar olmuşlardır. öyle ki iktidar kimse ona yalakalık allahın emriymiş gibi uyulur. bir ülke düşünün ki o ülkede medya iktidardan daha çok eleştirilir yapılan her şeyin suçlusu gibi gösterilir bu ülkede fikiren namuslu olmaktan hakkaniyetten mazlumdan yana olmaktan bahsedilebilir mi?

    şeklinde örnekler toplumların da karekterleri olduğunun delilidir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük