bir kürt sana faşist dediyse bil ki doğru yoldasın

entry30 galeri0
    1.
  1. artık iyice köşeye sıkıştırılmış kürdün, onu bezdiren adama karşı sarfettiği faşist kelimesinin, aslında milliyetçi adamın egosunun derinliklerinde bir övünç kaynağı olduğunu ifade eden önermedir.

    demek ki, ben bu eşşeğe bunu dedirttiysem, iyi yoldayım diye düşünür bizim bozkurt.

    buna sinir olan, şunu bi okusun;

    ---alıntı---

    Faşizm, radikal otoriteryen milliyetçi bir siyasî ideolojidir.[1][2] ilk olarak Ulusal Faşist Parti'nin kurulmasıyla adını duyurmuştur.[3] Faşistler; bireylerin millî kimlik altında tek kişi olarak birleştiği bir organik ulusal komüniteyi esas alarak, kendi milletlerinin yükselişini amaçlarlar; ayrıca disiplin, endoktrinasyon, fiziksel eğitim ve öjenik unsurlar yoluyla halk seferberliği arayışı içinde olan totaliter bir devlet aracılığıyla ortak bir ata ve kültür gibi birey ötesi bağlarla birleşirler.[4][5] Faşizm, millet üzerinde dejenerasyona sebep olduğu düşünülen veya milli kültüre uyum sağlamayan yabancı tesirleri defetmeyi hedefler.[6]

    Faşizm I. Dünya Savaşı sırasında, italyan ulusal sendikalistler tarafından solcu ve sağcı görüşlerin çeşitli unsurlarının harmanlanmasıyla kurulmuştur.[7][8] Faşistler, rakip güçleri tehdit etme veya rakip güçlere şiddet uygulama amacıyla yaygın olarak yarı askerî organizasyonlardan faydalanırlar.[9]

    Gentile'den yoğun olarak etkilenen ve faşizmi bir dünya görüşü olarak benimseyen italyan lider Benito Mussolini'nin 1922'de italya’da iktidara gelmesinin ardından, Mussolini iktidarı döneminde, italya'da resmi ideoloji olarak yürütülmüştür. Kısa süre içerisinde genel anlamıyla baskıcı, otoriter rejim anlayışını betimler bir nitelemeye dönüşmüş ve nasyonal sosyalizm başta olmak üzere, anti-demokratik ve otoriter ideoloji ve yönetim sistemlerinin tamamına halk tarafından verilen genel bir isim halini almıştır.

    Kavramın kökeni Antik Roma yöneticilerinin geniş hükümet yetkisini sembolize eden ucunda balta bulunan bir çubuk demetinin adı olan Latince fasces sözcüğünden ileri gelir. Aynı simge daha sonraları Fransız Devrimi sırasında Aydınlanma anlamında, halkın elindeki devlet gücünü temsil etmek üzere kullanılmıştır. Söz konusu sembol bir takım değişikliklerle 1926 yılından itbaren italya'nın resmi devlet sembolü olmuştur. Sembolün üçlü anlamı, yani devlet gücü, halk mülkiyeti ve birliktelik Mussolini'nin propagandasında kullanılmıştır.

    Faşizm, baskıcı rejimleri tanımlamak için kullanılan genel bir terim olmadan önce, asıl olarak italyan milliyetçiliğini temsil eden bir ideoloji olarak ortaya atılmıştır. Ancak kendisiyle eş zamanlı olarak ortaya çıkan nasyonal sosyalizm ve falanjizm gibi akımlar da amaç ve uygulamalar bakımından bir italyan ideolojisi olan faşizme yakın oldukları için faşizme bağlı siyasî hareketler olarak tanınmışlardır. Aşırı milliyetçi ve anti-komünist bir hareketin italya dışında "faşist" olarak nitelenmesinin ilk örneği Avusturya'da görülmüştür. Avusturyalı anti-komünist aşırı milliyetçilerin ideolojisi Avusturya faşizmi (Austrofaschismus) olarak isimlendirilmiştir. Aynı zamanda, Almanya'da komünistler, nasyonal sosyalistleri kendi propagandaları gereğince "faşistler" (faschisten) olarak isimlendirmişlerdi.

    Bir rejimin faşist olarak nitelendirilebilmesi için, o rejimin ideolojisinin milliyetçi olması ve milletin varlık ve çıkarlarını her şeyin üstünde tutması gereklidir. Bu yönüyle halkçılığı da içermeli ve sadece zenginlerin veya işçilerin değil, milletin bütün fertlerinin refahını sağlamayı hedeflemelidir. Bu hedefe ulaşmak için ise ekonomi üzerinde sıkı bir devlet kontrolü uygulamak, işçi ücretlerinin yeterli olmasını sağlamak, keyfi işten çıkarmaları önlemek, hayat pahalılığının önüne geçmek için fiyat kontrolü uygulamak gibi önlemler uygulamak faşizmin politikalarındandır. Faşizm, sınıflar arasındaki çelişkileri ortadan kaldırmayı öngörür. Bu yönde devlet eliyle korporatif sendikalar kurulur ve işçi ile işveren arasında anlaşma sağlanır. Toplumdaki yoksul ve orta sınıfın ihtiyaçları devlet tarafından en iyi şekilde karşılanır; örneğin Almanya'da çıkan toprak yasasıyla köylülerin topraklarının ipotek yoluyla ellerinden alınmasının önüne geçilmiş ve fırsatçı sermayenin köylüyü sömürmesi engellenmiştir.

    ---alıntı---
    15 ...
  2. 2.
  3. faşist olduğunu sözlükte anlayan yazarların züğürt tesellilerinden biridir. lakin yine de ara ara iğneyi kendine batırmayı öğrenmek hayatın gerçekleri açısından kişiye faydalı olabilir.
    5 ...
  4. 3.
  5. faşist namussuzlarin kendini avutma yollarindan sadece biri.
    ahirette bu söylemler girecek bi yerinize haberiniz yok.
    5 ...
  6. 4.
  7. kendini kandırma sözü.

    ırkçısın paşa paşa kabul edeceksin.
    7 ...
  8. 5.
  9. bir sonraki adımda, bu adamların suratına tükürüyorsun, yarabbi şükür diyorlar.
    4 ...
  10. 6.
  11. bir ülkenin bütünlüğü çerçevesinde kendi benliğini muhafaza etmesinin faşistlik olduğunu düşünmek başlı başına komedidir. örneğin iranda yaşayan azeriler biz iran milli marşını okumak istemiyoruz zorumuza gidiyor diyebilir mi? ya da almanyada yaşayan avusturyalılar biz almanlara ayar oluyoruz o yüzden milli marş okumayız vergi de vermiyoruz biz kendi benliğimizi istiyoruz diyebilirler mi? mümkün değildir.
    4 ...
  12. 7.
  13. 8.
  14. aslında faşist olduğunu kabul etmeyen, yalnızca kimden duyduğuna bağlı olarak etkisi değişen "faşist" kelimesinin tını farkını algılamış kişi söylemidir.
    2 ...
  15. 9.
  16. beşikteki bebekten vatan isteyen piçlerden olmaktansa faşist olmayı yeğ tutarım!

    cevabına layık söylem.
    3 ...
  17. 10.
  18. Genç kurtçuk tesellisidir. Tatmin eder.
    2 ...
  19. 11.
  20. isi gucu olmayan toplumda deger gormeyen insanlarin(sayisi cok azimsi) , nasil ilgi cekebilirim gibi dusuncelerle 12 yasinda bir ergenin aklini gecmeyecek bir akilla yazmis oldugu entry'iden bolca kufur yiyip asagilanan yanlis yolda olan insanimsi bir tipin yazdigi basit bir cumledir. bu sekilde dusunen toplumun % lik kismina girmeye calismaktadir.
    3 ...
  21. 12.
  22. ırkçıyım amk gurur duyuyorum hatta.
    3 ...
  23. 13.
  24. biri sana orospu cocugusun dediyse bil ki sen kerhanede dunyaya gelmişsin gibi bisey.
    0 ...
  25. 14.
  26. hele hele bu önermeye canhıraş tepkiler veriyorlarsa, analarını bile düzmüşsündür...
    2 ...
  27. 15.
  28. anca geri kafalı birinin savunabileceği bir düşüncedir.
    Bu neyin kafasıdır bir türlü anlamıyorum ya. Harbi kafatasçısınız amk.
    2 ...
  29. 16.
  30. çok irkçi.

    kürdün rezili vardir ama veziri de vardir diyerek cevapladiğim beyanat.

    türkler gibi kürtlerin de rezili boldur ama iyi bir kürde rasladiniz mi sakin birakmayin.

    evinizden çikmadan kürtlere salladiginiz için bazilarina demiyorum.
    0 ...
  31. 17.
  32. ırkçılıklarıyla gurur duyduklarını söyleyen laleri gördüğümüz başlık.
    1 ...
  33. 18.
  34. bazı cahil kürtleri -aha loo adam kendiğe foğşistt diiiyyy- dyerek heyecanlanmıştır.
    1 ...
  35. 19.
  36. Kesinlikle dogrudur. Normal bi insansindir. Kurt fasizmi ve yuzsuzlugunu iyice hissetmeye baslarsin, eeaytere beaa dersin. Pis fasik olursun.
    0 ...
  37. 20.
  38. o kürt milliyetçisi olabilir haklıdır amma ve lakin sen türk milliyetçisiysen şerefsizsin, ırkçı faşist pezevenksin, orospu çocuğusun.

    (bkz: ırkçı faşist pezevenkler)
    0 ...
  39. 21.
  40. şu an haklılığını bir kez daha kanıtlamış önerme;

    (#20942496)
    0 ...
  41. 22.
  42. 23.
  43. "Sen kimsin bre susak?" diyip ağzına kelesle vurulacak adi kürttür. Tanrı yüce soyumuzu korusun.
    0 ...
  44. 24.
  45. kürtlerle ilgili hiç de saçma olmayan önermedir.
    2 ...
  46. 25.
  47. sondan başlayalım ;

    aşağıdaki tanım nasyonal sosyalizmin tanımıdır ve bir devlet hem faşist hem de nasyonal sosyalist olabilmektedir bunun en bariz örneği nazilerdir. türkiye de ise aşağıda belirtilen tanımlardan sadece "bir rejimin faşist olarak nitelendirilebilmesi için, o rejimin ideolojisinin milliyetçi olması ve milletin varlık ve çıkarlarını her şeyin üstünde tutması gereklidir. " tanımı geçerlidir. aksini iddia eden aptal çıkar mı bilmem.

    --spoiler--
    bir rejimin faşist olarak nitelendirilebilmesi için, bir rejimin faşist olarak nitelendirilebilmesi için, o rejimin ideolojisinin milliyetçi olması ve milletin varlık ve çıkarlarını her şeyin üstünde tutması gereklidir. bu yönüyle halkçılığı da içermeli ve sadece zenginlerin veya işçilerin değil, milletin bütün fertlerinin refahını sağlamayı hedeflemelidir. bu hedefe ulaşmak için ise ekonomi üzerinde sıkı bir devlet kontrolü uygulamak, işçi ücretlerinin yeterli olmasını sağlamak, keyfi işten çıkarmaları önlemek, hayat pahalılığının önüne geçmek için fiyat kontrolü uygulamak gibi önlemler uygulamak faşizmin politikalarındandır. faşizm, sınıflar arasındaki çelişkileri ortadan kaldırmayı öngörür. bu yönde devlet eliyle korporatif sendikalar kurulur ve işçi ile işveren arasında anlaşma sağlanır. toplumdaki yoksul ve orta sınıfın ihtiyaçları devlet tarafından en iyi şekilde karşılanır; örneğin almanya'da çıkan toprak yasasıyla köylülerin topraklarının ipotek yoluyla ellerinden alınmasının önüne geçilmiş ve fırsatçı sermayenin köylüyü sömürmesi engellenmiştir.bu yönüyle halkçılığı da içermeli ve sadece zenginlerin veya işçilerin değil, milletin bütün fertlerinin refahını sağlamayı hedeflemelidir. bu hedefe ulaşmak için ise ekonomi üzerinde sıkı bir devlet kontrolü uygulamak, işçi ücretlerinin yeterli olmasını sağlamak, keyfi işten çıkarmaları önlemek, hayat pahalılığının önüne geçmek için fiyat kontrolü uygulamak gibi önlemler uygulamak faşizmin politikalarındandır. faşizm, sınıflar arasındaki çelişkileri ortadan kaldırmayı öngörür. bu yönde devlet eliyle korporatif sendikalar kurulur ve işçi ile işveren arasında anlaşma sağlanır. toplumdaki yoksul ve orta sınıfın ihtiyaçları devlet tarafından en iyi şekilde karşılanır; örneğin almanya'da çıkan toprak yasasıyla köylülerin topraklarının ipotek yoluyla ellerinden alınmasının önüne geçilmiş ve fırsatçı sermayenin köylüyü sömürmesi engellenmiştir.
    --spoiler--

    yine aşağıda belirtilen kavram olayına da şöyle bakmak lazım. kavramlar yıllar içerisinde değişebilir. kelimeler de öyle örneğin iğfal kelimesi ; aldatma, ayartma, baştan çıkarma. anlamını taşırken günümüzde daha çok tecavüz etmek anlamında kullanılıyor. yani dil yaşayan bir varlıktır ve kelimeler zamana ayak uydurur.

    --spoiler--
    faşizm, baskıcı rejimleri tanımlamak için kullanılan genel bir terim olmadan önce, asıl olarak italyan milliyetçiliğini temsil eden bir ideoloji olarak ortaya atılmıştır. ancak kendisiyle eş zamanlı olarak ortaya çıkan nasyonal sosyalizm ve falanjizm gibi akımlar da amaç ve uygulamalar bakımından bir italyan ideolojisi olan faşizme yakın oldukları için faşizme bağlı siyasî hareketler olarak tanınmışlardır. aşırı milliyetçi ve anti-komünist bir hareketin italya dışında "faşist" olarak nitelenmesinin ilk örneği avusturya'da görülmüştür. avusturyalı anti-komünist aşırı milliyetçilerin ideolojisi avusturya faşizmi (austrofaschismus) olarak isimlendirilmiştir. aynı zamanda, almanya'da komünistler, nasyonal sosyalistleri kendi propagandaları gereğince "faşistler" (faschisten) olarak isimlendirmişlerdi.
    --spoiler--

    bir diğer konu ise , aşağıda belirtilen baskı ve rejimdir.

    cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana baktığınız zaman baskıyı da , rejimi de tektipleştiremeyi de görmek mümkündür. anti demokratik uygulamaları burada tek tek yazma gereği duymuyorum biraz araştırırsanız yakın tarihi nelerin olduğunu göreceksiniz.

    --spoiler--
    gentile'den yoğun olarak etkilenen ve faşizmi bir dünya görüşü olarak benimseyen italyan lider benito mussolini'nin 1922'de italya;da iktidara gelmesinin ardından, mussolini iktidarı döneminde, italya'da resmi ideoloji olarak yürütülmüştür. kısa süre içerisinde genel anlamıyla baskıcı, otoriter rejim anlayışını betimler bir nitelemeye dönüşmüş ve nasyonal sosyalizm başta olmak üzere, anti-demokratik ve otoriter ideoloji ve yönetim sistemlerinin tamamına halk tarafından verilen genel bir isim halini almıştır.
    --spoiler--

    son olarak aşağıda belirtildiği gibi." faşistler; bireylerin millî kimlik altında tek kişi olarak birleştiği bir organik ulusal komüniteyi esas alarak, kendi milletlerinin yükselişini amaçlarlar;" görüldüğü üzere türkiye deki ulus devlet çizgisi hatta bir ulus yaratma çabası içerisindeki tekçi zihniyet kömün yaşamı göze almadan bütün bir mozaiği tek renge çevirmek için çaba vermiştir. bunun dışında " bir türk cihana bedel ", Varlığımda bir fevkaladelik varsa Türk olmamdır. "ne mutlu türküm diyene " gibi vecizeler ise aşağıdaki maddeye uymakla beraber faşizmi bir kez daha kanıtlamaktadır.

    ayrıca :" ayrıca disiplin, endoktrinasyon, fiziksel eğitim ve öjenik unsurlar yoluyla halk seferberliği arayışı içinde olan totaliter bir devlet aracılığıyla ortak bir ata ve kültür gibi birey ötesi bağlarla birleşirler" cümlesi ise tam da türkiye'deki uygulamaları yansıtmaktadır. ismet inönü'nün italya gezisi sonrası 19 mayısların daha çok fiziki güç gösterisine meyilli kutlamalar haline dönüşmesi hiç de tesadüf değildir. insanlar topla tüfekle savaşırken hatta şu aşamada daha da ötesinde ekonomik ve sosyolojik savaşlar varken gençlerden kule yapmak, takla attırmak gibi uygulamalarla dosta güven, düşmana korku verdiğini düşünmeleri ise tam bir aymazlıktır ki faşizmin temelinde de bu vardır " en iyisi biziz " mantığı.

    işin endoktrinasyon kısmı ise trajikomik bir hikayedir aslında. nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturuduğu iddia edilen türkmenler bile dejenere edilmeye çalışılmıştır. yörük türkmenler 1950 li yıllara kadar bile devletle çatışmışlardır çünkü kültürleri yok edilip yayladan ovaya indirilmek istenmiştir. kürtlere ve diğer azınlıklara yapılanların konusunu bile açmıyorum arif olan anlar zaten. köy enstitülerini kurularak köylü memet amcaya vals öğretmeye kalkılmıştır , bu enstitülerin kuruluş amacı tek tip cumhuriyet vatandaşı yaratmaktı ama bereket ki buradan yetişen insanların büyük çoğunluğu cumhuriyet yerinse sosyalizmi benimsemişlerdir kiköy enstitüleri faydalı kurumlar haline gelmiştir.

    --spoiler--
    faşizm, radikal otoriteryen milliyetçi bir siyasî ideolojidir.[1][2] ilk olarak ulusal faşist parti'nin kurulmasıyla adını duyurmuştur.[3] faşistler; bireylerin millî kimlik altında tek kişi olarak birleştiği bir organik ulusal komüniteyi esas alarak, kendi milletlerinin yükselişini amaçlarlar; ayrıca disiplin, endoktrinasyon, fiziksel eğitim ve öjenik unsurlar yoluyla halk seferberliği arayışı içinde olan totaliter bir devlet aracılığıyla ortak bir ata ve kültür gibi birey ötesi bağlarla birleşirler.[4][5] faşizm, millet üzerinde dejenerasyona sebep olduğu düşünülen veya milli kültüre uyum sağlamayan yabancı tesirleri defetmeyi hedefler.[6]

    faşizm i. dünya savaşı sırasında, italyan ulusal sendikalistler tarafından solcu ve sağcı görüşlerin çeşitli unsurlarının harmanlanmasıyla kurulmuştur.[7][8] faşistler, rakip güçleri tehdit etme veya rakip güçlere şiddet uygulama amacıyla yaygın olarak yarı askerî organizasyonlardan faydalanırlar.[9]
    --spoiler--

    sonuç olarak evet arkadaşlar maalesef faşistsiniz.

    bir kültürü, bir toplumu, bir dili yok saymak. yok saymayı kabullendiremediği noktada asimilasyona başlamak, daha da öteye giderek kürt jenosit yapmak faşizm değil de nedir ?

    varsa daha başka bir ismi söyleyin de biz de bilelim.
    5 ...
© 2025 uludağ sözlük