(bkz: köylü milletin efendisidir)
beni mutlu eden tespittir.
kurban ibadetiyle ilgili;
--spoiler--
Kurban kesen kişi kazancı ile aldığı ya da yetiştirdiği bir hayvanı sırf Allah'ın emri olduğunu düşünerek ve hiçbir maddî karşılık beklemeksizin kurban eder. Böylece insan Allah'ın emrine boyun eğmekte, kulluk bilincini ortaya koymaktadır.
Kurban kesen kişi, Hz. ibrahim ve ismail arasında geçen o olayı yeniden yaşamaktadır. Böylece kendisinin de Hz. ibrahim ve ismail gibi Allah'a itaat sınavına hazır olduğunu simgesel bir davranışla göstermektedir.
KURBAN iNSANLAR ARASINDA DAYANIŞMAYI SAĞLAR
Kurban ibadetinin hem bireye, hem de topluma birçok yararı vardır. Bu ibadet bize başkalarını da düşünme ve onlara yardım etme alışkanlığı kazandırır.
Kurban ibadeti, toplumsal bilincin canlanmasına, toplumda dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Özellikle komşular arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının kuvvetlenmesini sağlar.
--spoiler--
kurban bayramı bütün müslümanların bayramıdır. tabi ki köylülerinde bayramıdır. islamiyeti aşağılamak için köylü kelimesini kulanmak ise içler acısı, hatta acınası bir durumdur. cahil önermesidir. avrupa, amerika köylüleri de noel kutluyor her sene ne olacak şimdi. köylü insan değil mi?
--spoiler--
Fakat unutmayın ki ne onların etleri, ne de kanları asla Allah'a ulaşacak değildir. Lâkin Ona ulaşan tek şey, kalplerinizde beslediğiniz takvâdır, Allah saygısıdır. O bu hayvanları size âmâde kıldı ki, sizi doğru yola eriştirdiği için Onun yüceliğini ilan edesiniz. Öyleyse güzel davrananları müjdele! (Hac - 37)
--spoiler--
Hz. ibrahim ve oğlu kıssasında geçtiği üzere Allah'a olan adanmışlığı simgeleyen ve aynı tarihte hac ibadetlerininde gerçekleştirildiği , tüm müslümanların dini bayramı.
kurban bayramının yada kurban kesme aktvitesinin tüm müslümanlara vacip olduğunu, bunun ne şekilde islam dinine yerleştiğini, nelere sebep olduğunu, nasıl faydalarının olduğunu çok ama çok iyi bilen hatta çoğu müslümandan daha çok iyi bilen ama kudurmalarından mütevellit müslüman aleminin yaptığı her davranışa bir kulp takan kimi islam, hatta din düşmanlarının açmış olduğu bu başlığı şiddetle kınıyorum. biz müslümanlar hristiyan aleminin şükran gününde kestiği sayısız hindi için tek kelime konuşmazken, bizim kurbanımız için bu denli aşırı eleştiriler bizleri ziyadesi ile üzmektedir. böyle olduğunu düşünen ve bence kesilen kurban hayvanları kadar bile değeri olmayan bu zihniyet çok fazla üstüne gelmektedir müslüman aleminin. yeter. herkes kendi dinini kendi yaşantısını nasıl yaşarsa yaşasın. bulaşmayın lütfen. bu gibi konulara kafa yoracağınıza birazda memleketi nasıl kalkındırırız ona bakın.
Kurban; kelime anlamı olarak yaklaşmak demektir. Bunu dini bir boyuta taşıyınca kurban allah'a yaklaşmak anlamına gelir. Kurban ibadetini allah'a ulaşmak için bir basamak, bir aracı olarak telakki eden türk milleti de bütün müslüman alemi gibi bu ibadetini yerine getirir ve sevincini de paylaşır. Bunda köylülük nerede şimdi?
bu ne nefret, bu ne tahammülsüzlüktür!!! bu nasıl bir islam ve dindar düşmanlığıdır. işte ayet diyor ya, "bazıları melekten üstün olur, bazıları hayvandan aşağı..." o kurban olan sığır bile ateistlerden üstün. yapacak bişey yok. lekumdinikum veliyedin (sizin dininiz size, benim dinim bana)
haydii selametle...
dar gelirli insanların da beslenebilmesini sağlayan en düzenli ve en faydalı dini ritüellerden birisidir. islam dininin, aşırı zeki (?) insanların düşünemediğini öngören ibadet çeşitlerinden birisidir.
zira sormak gerekir, bunu eleştiren arkadaşlar hangi bir gün eline bir torba et alarak bir fukaranın kapısını çalmışlar?
ha, inanmadığı halde bunu yapanlar da vardır. ancak bu yine de insanların inanışlarını küçük görmelerini gerektirmez, üstelik eleştirdiği davranışı uygulayan bir bireyden bahsediyoruz...
kesiliş, dağıtılış, sunuş... konularında tabi ki eleştiririm ben de, daha doğru bir şekilde yapılabilir. ancak sütünden, derisinden hatta dışkısından faydalandığımız bu hayvanların etlerinden neden bir hayır işlemek babında faydalanmayalım ki. öküz çok.
etleri löpürdetirken de bir köylü geleneği olarak tüketecek kişi düşüncesidir.
ayrıca, hristiyanlık ve ateistlik aynı şeyler değil, hatta tamamen farklı şeylerdir. hristiyanlık bir din, ateistlik inançsızlıktır. yani hristiyanlık ya da ateistlik hem yanlış hem komik bir tabirdir.
kurban kelimesi yakınlaşmak anlamında. akraba kelimesi ile aynı kökten. yani yakınlaşmak, bütünleşmek bir köylü geleneği addediliyorsa, bunla gurur duymak gerekir. zira atatürk'ün dediği gibi köylü milletin efendisidir.
müslüman bayramıdır. köylüsü, şeerlisi, fakiri, zengini, türk'ü, arab'ı, hintlisi, uygurlusu, kadını, erkeği, çoluk, çocuğuyla, bir müslüman bayramıdır. kurban da insanoğlu'nun en eski ritüellerinden biridir..
bir de bu bayramı kutlayanların, hayvanın ölmesinden hemen yarım saat kadar sonra ciğerlerini kesip kavurup yiyenleri vardır ki tam bir cehalet, vahşet görüntüsü arzederler. neandertal seviyesindedirler.
bir köylü geleneği değildir. içinde yardımlaşma barındıran bir bayramdır. keza günümüzde yardımlaşma yerine dolabı etle doldurma çabasına dönüşmüş olsa da böyle adlandırılamaz. sokaklarda veye çocukların gözünün önünde hayvanların kesilmesi ise doğru değildir. her şeyin bir yolu yordamı vardır.