bireyin kendini yorgun, isteksiz fakat doyuma ulaşmış hissettiği ruh halidir. kitabın yarattığı etkiye göre kişinin bir süre kitabın etkisinde davranışlar sergilemesine sebep olabilir.
kitabına göre değişmekle birlikte, kitabı düşünmek, hayatta bulmaya çalışmak, kitaptaki karakterleri aramak gibi şeylere dayanan ruh hali. kitap üstünde düşünmekle geçen birkaç günden sonra normale dönülür ama her şey gibi onun da izi kalır.
kişinin rahatlama, tatmin ve endişe duygularını bir arada yaşadığı andır. endişenin nedeni psiklojiktir zira bilinç altında bir yerde "acaba artık napıcam" şeklinde sorular sorulur, kişi kendini bir boşlukta hisseder. zararsızdır, geçicidir.
kitaba başlanılmadan önce ve kitabın ortalarında düşündüklerini bitirdikten sonra anladıklarınla harmanlamak ve ne olup-bittiğini kendi kendine aval aval bakarak anlamaya ve bir anlam devşirmeye, sonuç çıkarmaya çalışmak ve bunun için okunan kitabın içeriği ve konusuna bağlı olarak yazarın dünyasındaki hayallere bir süre takılmak suretiyle muhayyilenin sınırlarını zorlamak. sonrasında sonuç başarılı ise büyük bir ohh çekmek ve kendi kendini mutlu hissetmek.
kitabın başından sonuna dek, kitabın ana karakteri ile tehdite karşı çıkıldığı, tehditten kaçıldığı, dimdik hedefe yüründüğü ve her şeye rağmen finale kadar gidildiği için, tatlı bir yorgunluk.
eğer kahraman ağır yaralanmış ya da ölmüşse, finali göz önünde şekillendirmeye devam eden, depresif bir coşku.
kitabına göre degişmekle beraber, huzurlu bir "hımhh" çektiren haldir.
kişi yaşamına eksik bir yap-boz parçası daha katarmışçasına yeni tanıdıgı insanları, kavramları, tespitleri katar.
bir damla gözyaşı haliyle bitenler vardır ki huzruna teşekkür edilesi kitaplardır zaten onlar..
bitince üzülür, keşke başlamasaydım dersiniz.. ama size kattıklarını düşünüp mutlu olmaya çalışsanız da bazen okuduğunuz kitapları tekrar tekrar açıp bakınırsınız sırf tekrar o eski dostla hissettiklerinizi yeniden hatırlamak, biraz olsun ardınızdakilere bakmak için..
klitoris e kötü bir göndermeyle, kitapoloris orgazm denilebilir herhalde.sanırım çoğumuzun buna bir itirazı olmaz. özellikle de bir vanilyalı dondurma kadar keyifli bir kitapsa.
okunan kitap hayvan mezarlığı olduğu takdirde ki orjinal ismi gecenin pençesidir ; halusinatif karakter kazanmanıza neden olacaktır.içinde bulunulan ruh halinin ise huzurla uzaktan yakından alakası yoktur.*
her durum için farklı farklı ruh haline girilebilir. o anlık psikolojiye göre değişir ama biz yine de oluşabilecek durumlara bir göz atalım **
- okunan kitabın sonu beğenilmemişse "ben olsam şöyle bitirirdim" moduna girilir.
- okunan kitap güzel bir kitapsa* "hmm güzel ya arkadaşlarıma da tavsiye edeyim bunu" denilir. kitap karakterleri, durumları hatıralarda hoş bir anı olarak kalır.
- okunan kitap mideye yumruk indirmişse "bunu bi daha okumalıyım" "üff süper yaa" gibi laflar edilir ve olaylar&karakterler kişinin belleğine kazınır. bu kitaplar kişiyi derinden etkileyen kitaplardır ve baş yapıt olarak bilinirler.
- okunan kitap çerezlikse ruh halinin durumu değişmez. bazı durumlarda kişi "tüh ya keşke okumasaydım hem zamana hem de kitaba verdiğim paraya yazık" der ve üzüntü yapar. kitabın fiyatı ile üzüntü doğru orantılıdır.