Bu ayrimi yapmak elbette kolay degildir ama imkansiz da degildir. Ornegin yazinin bitis yerlerine bakin, her sayfada hep ayni olcude bosluk kalmali. Belli bir standarti vardir kitabin ama korsan kitaplar fotokopi cihazindan cogaltildigi icin buna pek onem verilmiyor.
bandrol uygulamasina iliskin usul ve esaslar hakkinda, yonetmeligin 5. maddesinin ikinci fikrasi cercevesinde bandrol tasimasi zorunlu degildir yazmiyor ve bandrolu yoksa, korsandir.
arkasina bandrolune bakilabilir. ayrica bazi saylarindaki murekkep silik siliktir. en heyecanli yerinde bir bakmissiniz cumle yoktur. omrunu korsana adayan biri olarak soylemekteyim.
arkasında böyle alüminyum folyo renginde, yapışan, kare bir plastik şey olur. hani böyle soyması eğlencelidir. soyduktan sonra hepsi soyulmaz yuvarlak yuvarlak yapışkanlar kitabın üstünde kalır. heh işte ondan varsa orijinaldir.
Zor olan durumdur. Korsan kitaplar bile kalite sınıfına göre ayrılabilirler. Bandrol filan hikaye. Bazı kitapların kapakları desen kabartmalı ve şıktır. Kalitelidir. Korsan kitaplarda bu kapak pek az kullanılır maliyeti dolayısıyla.
Bandrolle pek anlaşılmıyor. Korsan kitaplar genellikle kalitesiz kağıda kalitesiz mürekkeple basılır. Kapağı orijinali gibi yumuşak dokuda olmaz. Sayfaları eğri basılmıştır. Sayfada yazının kenarlarında fotokopi izi vardır. Normal kitap kokusundan farklı bir kokusu vardır. Kitabın eğer orijinalinde kabartma varsa korsanında olmaz. Yani korsan kitap kendini her haliyle belli eder.
eğer nasıl anlaşılacağı konusunda kesin bir bilgisi olan varsa yeşillendirebilir mi acaba. uzunçayır metrobüs'ün orada seyyar bir kitapçı var, beğendiğim birkaç kitap mevcut lakin korsandır diye tırsıyorum. gerçi adam tezgahın üstüne korsana hayır uyarısı falan koymuş ama bilemedim yani *
''buraya soracağına adama sorsana amk'' derseniz, adamın doğru söyleyeceğinden emin değilim. ''ulan saf! seyyar kitapçı orjinal kitap satar mı?'' derseniz haklısınız ama ilk defa seyyar kitapçıdan alacağım, o yüzden soruyorum. *