kendisi 40 yasinda bir amerikali olan Christopher Havens.
henüz haberleri türk basinina düsmedi ama her zaman oldugu gibi bu tür haberleri bir kac sene sonra kendi medyamizda görebiliyoruz.
2011 yilindan beri kendisini metamatige adamis bir mahkum. hapishanede zamanini matematik problemleri cözerek geciriyor.
kendisi önceden okulu birakmis ve uyusturucu bagimlisi.
matematik ile hapishanede tanisiyor ve yüksek matematigi kendi kendine ögreniyor. Tabi ki bunu kitaplardan ögreniyor ama hapishane sartlarinda bu kitaplara ulasmak cok zor. Havens, cözüm olarak hapishanedeki digerler mahkumlara da matematik ögretecegini söyleyip müdürü ikna edince, kendisine gelen kitaplar serbest birakiliyor ve hatta kendi hücresinde ufak bir kütüphane bile olusturmasina izin veriliyor.
Egitim ögretim kitaplari yetersiz gelmeye baslayinca profesörlere yazmaya basliyor. Bazi profesörler kendisine Annals of Mathematics (ünlü bir matematik dergisi) göndermeye basliyorlar. carl friedrich gauss´a ait olan bir sayi teorisi problemi üzerine ugrasiyordu. Zincirleme kesirli sayılara bagli kaldi. Matematikciler genelde daha dogru hesaplama yapabilmek icin kesirli sayilar kullanirlar. havens ayni durumu teoriyi ispatlamak icin cözmeye calistigi denklemde de farketti (bkz: Approksimasyon).
daha sonra matematik mektup arkadaslari kendisine turin´de matematik profesörü olarak calismakta olan Umberto Cerruti´yi önerdiler.
Havens, süpheci bir sekilde 1,2 metre uzunlugundaki bir kagida cözümü yazip, cerruti´ye gönderdi. cerruti´de denklemleri ve cözümü bilgisayar yardimiyla kontrol etti. evet, mahkumun cözümü dogruydu.
Christoher Havens bu esnada diger mahkumlari da matematik ile asiladi. Diger hapis arkadaslariyla birlikte matematik problemleri cözmeye devam ediyorlar.