sen yanmasan , ben yanmasam , nasıl çıkarız olimpiyat meşalesine demiş bir aydın. vallahi zordur kendini yakmak. kendini yakacaklara tavsiyeler:
-gerçekten iyi tutuşan bir tutuşturucu lazım.
-konsantre olun.
-"siz yanacaksınız ama dünya aydınlanacak" lafı götten uydurmadır. yanacaksanız kendiniz için yanın. kendin için bir bencillik yap *
-ve en ama en önemlisi: mutlaka insanlardan uzak bir yer seçin. yanan bir insana yapılacak en büyük kötülüğü onu kurtarmaya yeltenen acıma duygusu taşıyan insanlar yapar. yarım kalmış bir yanma ile geri kalan ömrünü kabusa çevirme. büyük ideallere bağlanmışken daha sonra aynada kendine acımak , kızlardan utanmak gibi çocuksu hissiyatlarla hayatını zehr etme.
içerik olarak teferruatlı ( ortamı, yanıcı maddeyi, çakmağı, rüzgar hızını ölçmek gibi) ve yüksek konsantrasyon gerektiren, sonunda birinci derece yanıkla kurtulma ihmali olup, kurtulunamazsa toz şeklinde doğaya karışılan nevrotik olay.
peyami safa nın yalnızız romanında görülebilecek intihar şekli. roman karakteri meral, pencereden atlayarak intihar etmeyi planlıyor ve "kendi kendimden nefretimin çerçevelediği ve çirkinleştirdiği bir dünyada yalnızım" diye bir not bırakıyor. fakat sonra sigarasını yakmak için kullandığı çakmak benzini bir kaza sonucu üzerine dökülüyor ve yanarak ölüyor. notu bulununca da intihar şeklinin bu olduğu düşünülüyor haliyle.
bir intihar stili olarak son derece kötü bir seçimdir. zira yanarak ölmek son derece acılı, ağrılı ve uzun bir süreçtir... yanma esnasında etrafı kaplayan dumandan zehirlenip bayılmazsanız* alevler içinde uzun süre debelenebilirsiniz. o yüzden aman diyeyim...*
öbür tarafta intihar edenler arasında en karizmatik intihar yarışması düzenlense birinciliği zorlayabilecek bir seçimdir o bu anlamda zirvededir ama cehennemde de yanmaya kaldığı yerden devam edecektir.