“dert” kavramının bu kadar basite indirgendiğini bilmiyordum gerçekten.
1. bazı kalıplar vardır, bu kalıpların içi çok zor dolar, bir yere zor yerleştirilir ve tıpkı edatlar gibi yanına bir şey konmadıkça asla bir anlam ifade etmez.
2. hayatta her insanın dertlerinin aynı olması imkansızdır.
“dert, tasa” olarak adlandırılan şeyler hayatın şartlarıyla kıyaslandığı zaman bir anlam bulur. derdin tanımını duyduğunuz anda etiket basmak korkunç bir ön yargı. derdini sorduğunuz birine “annemin agresifliği” cevabı alırsanız “yaa ne olacak, anne değil mi ya” “anneler öyledir” tarzı tepkiler verirsiniz. bu insanın annesinden duygusalından ekonomiğine, fizikselinden cinseline şiddet görüyor olabilir. (buraya en korkuncundan en doğalına kadar olası hayat senaryosu yazabilirim.) inanın size zar zor bahsedebildiği bu küçük tanımdan, ümitsizce çare arama çabasından dolayı dünyasını tekrar başına yıkmaya hiç hakkınız yok. ön yargılarınızı kırın ve artık en büyüğünü kendinizinki sanmayı bırakın.
her insanın koşullarını aynı sanmanız çok komik. daha zor durumda olan birini görüp “mutlu” olmak ciddi bir şerefsizlik gerektirir. “şükür” edebiliyorsanız ne ala. insan dünyanın en iyi hayatını yaşıyor olsa bile bir şeylere üzülmesi dünyanın en normal şeyi, çünkü üzülmek sevinmek kadar bir duygu ihtiyacı, cinsel dürtüler kadar bundan da kaçış imkansızdır. hayat herkese adil değil, ne zaman oldu da insanların dertlerinin eşit olmasını
bir de utanmadan “dert kalitedir;)” yazılmış. hayat size ne kadar kötü davranıyorsa o kadar kalitelisiniz aynen. özür dileriz insanların hayatlarları eşit olmadığı için ve insani duygulardan arınılmadığı için.