hz. ömer (r.a) bir insanı tanımanın şu 3 üç şeyle mümkün olacağını belirtmiştir;
- onunla yolculuğa çıkmak,
- onunla alışveriş yapmak,
- onunla yakın komşu olmanız.
Maalesef ki bazen "tanımaz olaydım" demenize sebep olan yoldur. Zamanında yaptığınız onca iyiliğe rağmen gün gelip çıkarlarına ters davrandığınızda ya da sizin zor bir zamanınızda takındığı tavır ne mal olduğunu kısacık bir sürede belli eder.
kendinden aşağı seviyede bir insana nasıl davrandığına bakabilirsiniz.
veya herhangi bir işyerinde bir çalışana nasıl davrandığına da olabilir. ( garson, mağazalardaki satış elemanı , restorantlardaki kasa elemanları, kendi işyerindeki stajyerler vb..)
kişiye belli bir miktar alkol tükettirerek süperegosunu saf dışı bırakmanın da içinde bulunduğu yöntemlerdir.
o zaman, insanlığı sevdiğini her söylemine yansıtan karakterin, tüm insanlara nasıl da öfkeli baktığını görürsünüz. o zaman, kendini toplumdan soyutladığını söyleyen; toplumdan, tüm insanlıktan hatta tüm canlılardan hatta ve hatta tüm kainattan nefret ettiğini söyleyen insanın bir sokak köpeğine sarılarak ağladığını, çekingenlerin işgüzarlıklarını, arzularını kaybettiğini söyleyen bir insanın fışkıran arzularını gözlemleyebilirsiniz.
aslında çok da gizemli bir yöntem değil. ''hanfendiye vodka, bana bira'' söylemi ne sebeple doğdu sanıyorsunuz hehe.
ayrıca atalarımız ne demiş (bizim değil, başkalarının ataları da olabilir çok kurcalamayalım): ''bir vatan haini sarhoş olmaktan korkar!'' evet, ehem.