Kendi öyküsünü yazmak isteği diyeceğim olmuyor. Günümüzde bilim insanı olmak basbayağı eşek gibi çalışmayı gerektirir. Milletini gururlandıran bir insan olmak ve sınıf atlamak diyeceğim yine olmuyor. Bu üçüncü dünyaya ait bir neden olabilir. Bunun nedeni fazla saf olmak diyeceğim akademi ortamındaki şeytanları görünce insan bu şıkkı da eliyor. E be adam/kadın ne diye o kadar kafa patlatırsin ki. Cinsel heyecan mi duymuyorsun da heyecanı matematik formullerinde arıyorsun. Acayip çok acayip.
yaşadığı yerin standartlarından bıkmıştır, geliştirmek istiyordur, canına tak etmiştir. birilerinin bir şeyler yapması gerektiğini düşünüyordur ve o kişi neden kendisi olmasın?
farklı coğrafyalarda yaşamanın insanlara etkisi farklı olabiliyor ama bu her insanda da aynı şekilde ilerlemiyor. eğer öyle olsaydı bazı coğrafyalarda bilim insanından geçilmez ki bu da mümkün değil. yapılması gereken işleri yapması gereken bir çoğunluk da olmalı.
bilimsel özgürlük ile toplumsal özgürlük bence birbirlerine karıştırılıyor. çünkü gerçekte bir toplumun gelişmesi için sınırsız özgürlüğe ihtiyacı yok. mesela örnek olarak bilimsel çalışmalar sonucu monarşinin cumhuriyetten daha iyi olduğunu ispatlasak ülke monarşiye mi geçecek? (yani burada toplumsal baskının her zaman olacağı gösteriliyor.) ya da erkeklerin kadınlardan daha gelişmiş olduğunu ispatlayan bir çalışma olsun. insanların hiçbiri bunu önemsemez. demem o ki bu yaşadığımız çağda doğrunun veya yanlışın hiç bir önemi yok! önemli olan toplum tarafından kabul görmektir. ( ki zaten buna postmodernizm diyorlarmış.)
(örneklerim pek açıklayıcı olmasa da umarım anlaşılmıştır.)
peki bilimsel gelişim için ne gerekiyor:
1- devletin ekonomik durumunun iyi olması
2- adaletle yönetilmesi
sanırım bizim neden bu durumda olduğumuz belli gibi.