kitap denen şeyin insana kazandırdıkları nedir? hedefi olan insanı hedefine ulaştırır mı? hedefi olmayan insanlar kitap okumalı mı? sanki biraz vakit kaybı gibi geliyor. merak etmediğiniz soruların cevaplarıyla kafanızı doldurmuş oluyorsunuz bir bakıma. eski doğallığınızdan ve sadeliğinizden eser kalmıyor. kolayca çözüm üretemiyorsunuz ve kitaplardan öğrendiğiniz kalıpların da bir bakıma içine sıkışmış oluyorsunuz. ben kitap okumayan bir insan değilim. ancak doğurduğu sonuç budur. ve ben bu durumdan rahatsızım.
önce hayal kurarsın, sonra o hayallere ulaşacak bilgiye sahip olmadığını anlarsın.
sonra kitapçıya gidersin "tanrım doğru kitabı almalıyım" dersin, şöyle bir bakarsın, çeker bir tane alırsın, zevkle okursun.
sonra hayallerin yeniden şekillendiğini farkedersin. bir tane daha okursun. hayallerle gerçeğin arasında mekik dokumaya başlarsın, mantığın gelişir. sonunda anlarsın ki; hayat basittir. tek bildiğin hiçbir şey bilmediğindir.
geriye okuyacağın tek bir şey kalır.
ya onu okursun;
ya da alkolik olursun. benim gibi.
Eğer bahsedilen kitaplar kurgu kitaplar ise, bunun cevabı, "bir insan neden müzik dinler veya bir manzaraya bakmaktan hoşlanır?" sorusunun cevabıyla aynıdır.
belirli bir kesim sadece okumak icin okur ( bende kitap okuyorum benide alin araniza) bazi kesim ise gercekten okumak ister ama yanlis kitabi secmistir baslamadan enkazzz. diger kesim ise sayfalari yirtacak kadar hirsli ve her kelimesinde keyif alan ufkunu ve bakis acisini degistirmek isteyen bilgiye aç olanlar...
Bu okunan kitabın türü ile alakalıdır. Bazen bir konu hakkında bir şeyler öğrenmek için,bazen bazı konular hakkında diğer insanların ne düşündüğü merak ettiği için,bazen ise somut dünyadan uzaklaşıp hayal dünyana ulaşabilmek için...
Düşünsene sen o kitabı okurken kafanda canlandırıyorsun olayı, yeri falan. Başka biri de aynı kitabı okuyor belki de bambaşka canlanıyor onun kafasında orası. Ve kitabı yazan aslında çoook çok daha farklı bir şeyi yazmış. Bunun düşüncesi bile güzel ya. Aynı şeyi farklı açılardan görüyoruz hayal ediyoruz. Benimle belki de aynı duygularla o kitabı okuyanlar var. Belki de benim gülümsediğim kelimelere ağlayanlar var. Çıldırırsın.
Edit: Ya bunun nesini eksilediniz ki şimdi? Kötü bişey mi dedim ben? Nys.
ulan şurda kitaplar üzerinden bile ergen sillesi kasıp " insınlır çık mıl kitiplir tik dıstımmmm yiiiii" gibi aşırı marjinal sosyolojik tespitler içeren yorumlar var.
Harbi neden okuruz son zamanlarda bunu düşünüyorum mesela hayalgucunu kuvvetlendirmek karakterlerle iç içe geçmek muhakeme ve mantık yeteneği ya da kelime ve dilbilgisi için ise diyecegim bisey yok ama bence kitap bilgilenmek ve yeni fikirler edinmek için okunur yani yukarıda saydığım esaslarda var tabii ama bence ana tema senden daha zeki ya da o konuda senden daha bilgili olan birinin bilgilerini almak ve fikir edinmek için okunur ama bu seferde şöyle bir soru çıkıyor ortaya bilgi sadece kitaplardan alınmaz ki bazen bir belgeselden bazen bir videodan bazen de bu insandan dinleyerek edinilir öyleyse neden bilginin tek kaynağı kitapmis gibi ayrı bir öneme sahip olur insanlar nezdinde ki bunun dışında bu sebep ise mesela hayalgucu ise sebep o vakit sinemaya gidersin en nihayetinde ikiside bir insanın kafasindan çıkan senaryolar onun dışında şu da var yani ben niçin bir iinsanın kafasından çıkan senaryo ürünü şeyleri okumak için günlerini belki de haftalarını harcar ve bununla övünür ki?
Ülkenin büyük bir kesiminin inandığı kitap Oku ile başlıyor.Yeme içme gibi bir şey bu kitap dediğin sadece roman değil.Sen de sözlüğe girip neden entry yazıyorsun.Hiç kimse okuma yazma bilmesin.Hatta konuşmayalım.Miyavlayarak iletişim kuralım.
Hangi kitabı okuduğuna bağlı mesela ben 5 yaşında okuma yazma öğrendim, hala sabittir okuduğum yazarlar ve Kitaplar çünkü tıpkı bir film gibi her detayı bir olayın içinde tasvir edilen mekanların içinde saklı özellikleri var. Haruki murakami ve george orwell ile başladım bu yola şu an bile gizledikleri şeyleri hatırlıyorum ki neden değil hangi kitabı okur olmalı çünkü insani değerlerimizi aileden ve sosyal medyadan öğrenme durumu yetersiz kalıyor günümüzde.
1'den fazla dünyada, 1'den fazla kişi olarak, 1'den fazla hayata sahip olabilmek için. bilmek için. bizzat yaşamadan yaşamak için. bizzat yapmadan, nasıl hissettirdiğini hissetmek için. yaşadım diyebilmek için. zamanda, mekanda, hayal gücünün sınırsızlıkları içinde yolculuk yapabilmek için. okumayanlarsa hayatlarını bu aptal sıradanlıkta harcamaya devam etsinler.
öncelikle ' kitap' kelimesini ele alalım. kitaplar tek bir tür değildir. roman, öykü, şiir, ansiklopedi, ders kitapları, bilimsel kitaplar gibi onlarca türü var. hepsi için tek bir neden söylemek zor.
fakat ben iki duygu ile özetlemek istiyorum. insanların yaşamı boyunca öğrenme arzusu ile dolu olur. bunun dışında bir de merak duygusu her zaman yoğun olur. bu ikisi birleştiğinde hangi tür kitap olursa olsun okumak ister. bunun dışında herkesin yüzlerce sebebi olabilir kitap okumak için.