müslüman istiklal şairinin bir mısrasıdır. cümlenin mânâsı çok derindir. hilafet, islamiyet simgesi olan hilal için ne güneşler batıyor, ne günler tükeniyor demek istemiş şairimiz. allah ondan razı olsun. o güneş olurda bir gün hilal uğruna doğup, batmazsa o gün kıyamet artık gelme vaktidir. rabbim gündüzü ümmeti muhammede islam yayılsın diye vermeye devam eder inşallah.
bu şiiri ilk okuduğumda çanakkalede 48. alayın kabristanını geziyordum ve hıçkıra hıçkıra ağlamıştım.
minnettardım. ben olsam aynısını yaparmıydım... yaş 20...
orda olsaydım 21 olamayacaktım...
vatan yerine onların sağolmasını dilerdim...
sen varsan vatan var, sen yok o da yok...
Okuduğumda ve aklıma geldiğinde beni düşündüren,vatana olan sevdamı kat be kat artıran,yaradana şükrettiren,şehitlerimize dua ettiren çok anlamlı ve duygulu kelimelerdir.
sanat seviyesinin zirvelerin zirvesine tırmandığı mısradır. bu şiiri üçüncü dönemimde belagat dersinde çözümlediydik. sanat gücünün bu denli yüksek olduğu bir mısraya rastlamak gerçekten zor. evet. herhangi bir şiirde bu denli sanatlı ve sade bir söyleyişi aynı arada bulmak çok zor.
akif'in efsane sözüdür. muadili söz mithat cemal'in ''bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır'' denilebilir. her 2 sözde de tüyler diken dikendir.
istiklal marşımızın müellifi,söz üstadı mehmet akif ersoyun üstüne söz söylenemeyecek,ancak idrak boyutunda kıymet kazanan dize..edebi yönü ise bir baş yapıt cümlesi..nur içinde yatsın..vatanını seven samimi olan zerre riy a barındırmayan herkes..ne düşüncede olduğunun çok önemi yok.
hiçbir savaşta Çanakkale Savaşları'nda olduğu kadar okumuş, eli kalem tutan şehit ve zayiat verilmedi.
Askeri okulların son sınıf öğrencileri ile tıp fakültesinin 3-4'üncü sınıf öğrencilerinin yanı sıra liselerden çocuk denecek yaştaki gençler de cepheye alındı.
En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır. gmka