Bitcoin gibi, hiç harcanmayan, kullanılmayan ama tedavülde olan bir çeşit düğünsel ödeme/hediyeleme aracıdır.
Paşabahçe olanları değerlidir.
sadece kutlusunun bir tarafı hafiften yırtılıp içine bakılmak suretiyle, 15 yıldır hiç paketi açılmadan dolaşan Borcamlar olduğu rivayet edilmektedir.
Paşabahçe'nin mutfakta çok kullanılmadığı halde en fazla satan ürününün hediye edilme durumudur. Hatta Zaytung'un rivayetine göre üretimi yıllar önce durmuş ama herke, açmadan birbirine hediye ettiği için geziniyormuş oradan oraya.
Bununla ilgili bir karikatür vardı. Borcam firmasının patronu 25 yıldır borcam üretmediklerini, çünkü herkesin birbirine dönüşümlü olarak götürdüğünü ve kutusu bile açılmadan elden ele gezdiğini anlatıyordu.
Borcam çok klişe lan. karnıyarık tenceresi, 12'li fincan seti ve düdüklü tencere kadar klişe. Daha yaratıcı şeyler armağan edin ev oturmasına, çeyize bakmaya veya "hayırlı olsun"a giderken.
iticidir. değersizdir.
belli ki beni düşünerek bana alınmamış bir hediyedir.
ona gelmiş borcamı bana getirmiştir. istemiyorum dostlar getirmeyin.
ev borcam doldu.
başka birilerinden hediye olarak gelen ve yine başka birilerine hediye olarak giden, ve bir gün asıl sahibine ulaşacak diye korkulan bir hediye dir borcam.
+ ulan ne borcam mış, burada da karşıma çıktı.
- paşabahçe'den aldım ya.
+ dur ben onu alayım da hediye olarak veririm birine.
- dikkat et yine sana gelmesin.
bir süre annelerimizin neredeyse bize verdikleri kadar değer verip sonra piyasada ucuz bi mal haline geldikten sonra tupperlara tapmaya başladığı hade.
hediye olarak gelen ihtiyaç fazlası borcamlar, ambalajı açılmadan hediye olarak başka bir eve götürülmekte, kısa bir süre bekledikten sonra oradan bir başka eve hediye edilmektedirler. durum öylesine bir hal almıştır ki hediye edilen bir borcamın sekiz-on ev gezdikten sonra ilk alıcısına döndüğü bile vakidir. piyasa çeki gibi ondan ona, ondan öbürüne dolanır olmuşlardır.
haliyle bu durum, üreticileri ciddi şekilde rahatsız etmektedir.