çok zor. ateizmi din zanneden mi istersin, politik görüş zanneden mi istersin, kız tavlama aracı olarak gören mal değneği mi istersin, belli kriterlere sahip insanların ateist olması gerektiğini savunan mı istersin... yani ürün yelpazesi geniş.
ilk olarak şunu öğretmek gerekir ki: ateizm rahatlıktır, kafa rahatlığı.
ateistler reddeden değil, kabul etmeyendir.
ateistler bilgili olmak zorunda değildir. yani bir insan doğar, dinleri anlayacak yaşa gelir ve gerek yok der. hiç bir dini incelemek zorunda değildir. din kavramını kendisine cazip gelmediği için dinleri öğrenmek için mesai harcamak istememektedir.
ateizm özellikle muhafazakar ülkelerde hava atma veya yatağa kız atma yolu yöntemi değildir. öncelikle hava atamazsın türkiye gibi batısı ılımlı bir coğrafya da bile ateistler öldürülür. (bkz: bahriye üçok) (bkz: turan dursun). ayrıca bir ateist olarak seküler kız arkadaşlarım dahi ateist olduğumu öğrenince ilişkim bitiyor. özellikle bu konuyu olayı hep buna indirgeyen gerizekalılar iyi kavramalı.
ateistler, evrimi noktası virgülüne bilmek zorunda değildir. çünkü her insan inancı ya da inançsızlığı varoluşa göre şekillendirmek zorunda değildir. nasıl varolduğunu takmıyordur, sadece öleceğini yok olacağını biliyor buna göre gününü yaşıyor, geleceğini güzelleştiriyordur. tekrar ediyorum ateizm: kafa rahatlığıdır.
ateizm her hangi bir değer yargısına bağlı değildir. hiç yok ama ateist'te gayet terörist olabilir, hatta olursa gerçekten dünyanın amına koyar gibi geliyor bana. ama genellikle bu insanlar insana değer veren insanlardır. bunun neden böyle olduğu ateizmin kendi içerisindeki bir tartışma, teistleri alakadar etmiyor. fakat dünya da genel geçer ahlak kurallarını ateistler koyar. semavi addedilen dinler genellikle eril olduğu için dünyada sadece lokal olarak kural koyabilirler.
şimdilik bu kadar, saçmalayan insanlar gördükçe açıklamalar ve örnekler çoğalacak.
inançlı olmak çok tutmuş bir seçim olduğundan doğru zannedilir.
inançsız olmak ise seçimden fazlasıdır. inançsız olmak bilinmez karşısında yorum yapmamaktır.
insanlara inanç dolayısı ile din sonradan aşılanır.
Bir bebeğe kutsal kitap verirseniz onu yemeye çalışır.
Fakat ona öğrettikleriniz ile o kitaba saygı duyar.
Yani öğrendiğiniz ve öğrettiğiniz bir şeydir inanç.
Tabii kafa karıştırıcı olmalarının nedeni ilk gün ki saçmalıklarından zamanla arınmış olmalarıdır.
Yani inançlar da akla uyum sağlar geç de olsa.
Yok olmamak için buna mecburdur zira.
En azından "olabilir " diyerek gelişme gösterir.