müslüman ülkelerin ücüncü dünya ülkesi olmasini pek güzel acıklayan olaydır. kime sorsam avrupa ve amerika'ya gitmek istiyor. taliban şeriat getirmiş pakistan'a, sokak ortasında insan kırbaçlatıyor. şeriat boyle bir şey işte. tüm islam ülkeleri seriatci midir ? değildir ama gidişat o yondedir. turkiye hakkında yorum yapmak istemiyorum.
tamam sustum. dokunmamak gerek.
edit : ilk baslık sıcmak bakınızını verene ceyrek altın hediye ediyorlarmiş.
edit : savunacak argüman'in yok ki, ancak eksilersin. geri kalmıstır islam ülkeleri. gerçekler acidir.
edit : ne yani sen eksiledin diye bu gerçekleri gormeyecek miyiz ? geri kalmıstır islam ülkeleri. evet.
müslümanlarin hala cihad yapacaklarini sanmalari, bir gün tüm dünyanin müslüman olacagini sanmalari bu durumu acıklıyor. ya bırak herkesi müslüman yapmayi, onune bak. insanlik adına bir iş yap. ne bileyim, uzay gemisi yap istersen. ama bir şey yap.
doğruluğu sıfır olan önermedir. islam asla geri kalmışlığın sebebi olamaz. geri kalmışlığın sebebi islamla alakası olmayan, hevesle aldığımız bir taraflarımıza koyduğumuz, başka millet gelenekleridir.
islam sebep olmamıştır, islam'ı yanlış anlayan hödükler sebep olmuştur. bu hödüklere bakıpta islam'ı suçlayan hödükler de islam'ı geri kalmışlık sebebi vs. şeylerle yargılamaktadır. oysa ki islam'ın ilk emri okudur, sonra en çok islam ilime ve bilime önem veriyordur. ayrıca bu hödüklere bir sorum var neden hristiyanlık geri kalmışlık sebebi olmuyor. o dinde kullanılarak çok kişi rant sağladı kendine. örnek olarak, avrupa'da reform süreci öncesinde din adamları hristiyanlığı farklı şekilde gösterip halkı kendi emelleri uğruna alet ediyordu. ama incil'in farklı dillere çevrilmesi ve çoğaltılıp halka dağıtılıp halk tarafından okunmasıyla dönemin din adamlarının yaptığı dinsizliği öğrenen halk o adamları sorguladı, kliseye bağlılık azaldı. bakın hristiyanlıkta başka kişilerin amacı doğrultusunda kullanıldı. fakat sadece islam bu tür düz mantık kişileri tarafından bodoslama yargılanıp infaz ediliyor.
not: ben de günahkar bir kulum, sadece mantıklı düşünüyorum. *
zoraki tanım: islam'ı bazı hödükler yüzünden, geri kalmışlık sebebi olarak görmektir.
kimilerinin iddiasıdır islam ın geri kalmasının sebebi başka milletlerden alınan islamla alakalı olamayan gelenekler de islam ın direkt indiği arabistan halkı ne haldedir? rusya kazakistan baykonur uzay üssünden misafir astronot olarak uzaya uçan bir malezyalı için malezya din otoriteleri uzayda kıbleyi nasıl bulacak diye tartışmış! ulan muhteremler onu tartışacağınıza neden elin hıristiyanının üssünden onun gemisiyle uzaya çıkıyoruz da kendi gemimiz yok diye tartışsanız ya! yok yok islam ve teknoloji, imkansız birliktelik...
kişi basına dusen milli gelir ; türkiye : 9.333 ABD Doları (2007) ( 2009'da da uzerine 10 bin dolar koymamıstır sanırım. erindim arastırmadım, siz arastırın )
edit : bunu niye eksiledin lan ? istatistiki veri bu. aç tuik'i bak. beni zıvanadan cıkarma !
bu işte ince bir çizgi ne yazık ki, bir türlü anlayamadığımız. mesele din değildir; dinin yanlış algılanması ve bir takım çıkar çevrelerince kasıtlı olarak kullanılmasından ibarettir.
dinibütün toplumlar, diğerlerine göre daha kolay yönetilir, haliyle, tartışılamaz kurallar vardır, her inanan uymak zorundadır. kendisini dini ile ifade eden çoğu devlette, yöneticiler sadece iktidarlarının devamını sağlayacak kuralları zorla uygulatırlar. din; iktidarı destekleyen bir araca dönüşür ve halk uyuştuğundan ses çıkaramaz; günahtır. ama bunun sorumlusu bir kitap olamaz. kitap'ta eleştiriye maruz kalan hükümlerin olduğu da iddia edilir ama aslında kitap temizliği, saygıyı, okumayı öğütler. kullanan yönetimler bunlara vurgu yapmazsa, din haliyle yanlış algılanır/ algılatılır.
misal güzel sözlüğümüze bir bakalım; beni delirten sevgili sözlükdaşlarım her allahın günü mini etekli kızlarımızı karalamaktan kendini alamazken, aynı yazarlar, çalıp çırpmanın kutsal kitabını yazacak raddeye varmış akepe'ye ses çıkartmamaktadırlar. bu ülkede adam öldürmenin cezasına, mini etekli kızlara verdikleri tepkiyi vermeyenler var. nedeng? ama nedeng? bunun sebebi islam mıdır? katiyyen! bu açıkça bağnazlık, hazımsızlık, anlayışsızlık... ki, bu dingilcanlara çıkışacağım derken kendi köşesinde sessiz sakin takılan barış yanlısı müslüman adamı da yakmış bulunmaktasınızdır ayrıca. cahillik, deyin, bağnazlık deyin, dingilcanlık ama olayı islam'a bağlamayın, şeklinde nacizene fikirler sunmaktan nedense kendimi alamıyorum.
doğruluğu kanıtlanmış önermedir.
zira islamiyetin hakim olduğu ülkelere bakınca gerisi lafta kalıyor.
talibanın zorla aldığı swat kentinde bugün olanları gördük. denir ya hep şeriat böyle birşey değil, onu yanlış tanıtıyorlar, batlıların oyunu bu. yuh! ulan şeriat böyle birşey değil de yaşananlar ne? bir de şeriatla yönetilen ülke yok derler, iran, arabistan dediğin zaman da yok onlar şeriatı yanlış anlamış derler. karnım tok yeni yemek yedim.
hadi bakalım eksileyin. ama sonuna kadar okuyun oldu mu?
gelişmeyi dinle bağdaştıran cahil bünyenin düşüncelerindir. osmanlı da din olarak islamdı ama en son teknolojiyi kullanıyordu. (bkz: istanbul un fethi). iran ın bile amerika vs ülkelere rest çektiği devirde, şeriat kuralları ile yönetiliyor. dikkat çekmek için cahilce başlık açmak yerine bi f*ck off çay koy .
dünya üzerindeki bütün islam ülkeleriş müslümanlığı yanlış anlamış ve yanlış yaşıyor olacak ki, hiçbir müslüman ülkesi çok ileri gidememiştir.
yoksa islamiyette sorun yok. sorun onu yanlış anlayan dünya üzerindeki bütün müslümanlarda. *
islam ve arap soyundan gelenlerin kurduğu devletleri bir arada düşünen insanların ortalığı boğduğu, gerdiği bir durumdur. bunlara müeakip, islamı yaşamayı bırak, islamı anlamak için islama ısınmak, onu hissetmek için hiç bir şey yapmayan bünyelerinde -ki yobaz diye bunlara denir- kendince savunma yapmasıyla iyice körüklenen olaydır. hele bir de günün koşullarını düşünmeden islam ve arap kültürünü sentezleyen ve sorunları ortaya sürenlerle, bu sentezi alıp yaşayan, yaşamaya çalışan bünyelerin bir araya gelmesiyle ortalık iyice fin hamamına döner. bütün bunlar olurken; hoşgörü, sevgi, saygı, ince ruhluluk nezdinde islamı yaşamaya çalışan, kendi içinde sevabı ve günahı bir arada tadan insanlarda kendilerinden şüphe duyuyor, komplekse giriyor, ne yapacağına şaşırıyor. ee ondan sonra adamlar tabi onun bunun iki kelamına kanacak. nasıl ki sen kürt, ermeni vb için türk toplumu içinde eziliyor, komplekse giriyor ve bu sorunlar yaşanıyor diyorsan aynı duygular ve tepkiler islamı yaşayan, yaşamaya çalışan insanlar içinde geçerli oluyor. velhasıl kelam, sen islamı içine sindiremiyor yaşamak istemiyorsan ya da anlamıyor anlamak istemiyorsan bırak inanan inandığı gibi sevabada girsin günahada. haa olayları kendi içinde sıkıştırır, farkları ayırmadan ince hassas konulara değersen insanlar mantıklarından sıyrılır duygulara kapılır. sonrada hem o fakir kalır hem de sen sosyal sorunlar yaşarsın. gün gelir senide keser onuda. bazı insanlarda varki 1500 yıldır * zengin, refah içinde yaşayan islam devleti olmadığını çıkmış savunuyor. çıkıp şimdi bu adama osmanlı devleti ni savunmayacağım. ee bu adam zaten türk tarihinide reddediyor, komplekse giriyor, sıtarbakstan çıkmıyor. ama olsun o da bizim sosyal sorunumuzdur. ilerde sıtarbaksa giden insan topluluğu olan devletlerde eğitim hakkı kalmıyormuş derlerse onuda savunuruz...
geçtiğimiz yüzyılda avrupa, nüfusunun ezici bir çoğunluğu katolik olan bir kıtayken bile(ki şimdi çoğunlukla ateisttir, orası ayrı) günümüzün "müslüman ülkelerine(ki hatalı bir tamlamadır kanımca)" teknoloji ve refah açısından fark atar bir konumdaydı. bakınız katoliklik diyorum, boru değil. her daim mutlak bir "baş" tarafından yönetilmiş bir topluluktu katolikler. öyle ki bir zamanlar dünya'nın güneş etrafında döndüğünü belirttiğinizde bile kendinizi yanan yağlı bir kazığa bağlı bulabilirdiniz, katolik olmanız yeterliydi, nerede olduğunuzun bir önemi yoktu. amma velakin, ne zaman papa'nın mutlak otoriteliği kabul görmemeye başladı ve katolizmin baş/başlar tarafından yönlendirilmesi sona erdi, o zaman bilim ve teknolojide, yani dünyada en üstün olma yolundaki yegane iki araçta neredeyse rakipsiz oldular.
şunu demek istiyorum: bir dinin, hayat felsefesinin, yaşam görüşünün veya ideolojinin, tek başına bir toplumun gelişmesine veya geri kalmasına sebep olacağını sanmıyorum. bence bugün nufüsunun çoğunluğu müslüman olan bir ülkenin geri kalmasının sebebi de bu faktörlerden biri değil(en azından tek başına ele alındığında), bu faktörlerden/şeylerden herhangi birinin birilerinin, bir şekilde tekelinde olup olmadığıyla ilgilidir. örneğin ülkemiz için konuşacaksak, tüm bu olgular "hocaefendiler", "islami engizitörler", ve diğer bilumum dini/ideolojik çıkar grupları vs. için birer çıkar kaynağıdır. yani sadece birer araçtır. ve bizzat bu gruplar türkiye'nin(ve diğer birey kültürü olmayan ülkelerin) geri kalmasında "lokomotif" rolü oynamaktadırlar.(*) derler ya, silah öldürmez, o silahı kullanan öldürür.
*: türkiye'de bilimin olmamasının ve bu nedenle teknolojik atılımlar yapamamamızın nedenleri de bizzat bu gruplardır. inanmayan en yakın pozisyonda konuşlanmış "malum mecmualardan" herhangi birini edinebilir ve bilimsel eğitim/bilim insanları/ "diğer gruplardan" olan akademisyenler vs. hakkında neler zırvalandığını görebilir.
islamin aslinda bunda bir sucu yoktur. bu durum; ezbere gidip, kulaktan dolmalarla hareket ederek, cahilligin firtinasina yakalanmis zavallilarin cok olmasindan dolayi kaynaklanir. bilgisizlik ve bilgiye ac olmamak, ögretilenle yetinmekten ibaret olan kümes insanlarinin, citlerin ardini görememeleri, bir cok islam dinine sahip olan; aydin kisileri de zor duruma sokmaktadir.