Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük şehir efsanesi. Ve tabii ki bütün şehir efsaneleri gibi yalan. Zannedersiniz bir gecede cahil bırakıldığı iddia edilen halk, o malum geceden önce uzay mekiği imal ediyordu, felsefede çağa hükmediyordu, güzel sanatlarda ortalığın amına koyuyordu da bu faziletini elinden aldılar... Bi de takmışlar geceye. Bir gecede cahil bırakıldık diyor. Bunu diyen kitlenin cumhurbaşkanı 12 yıldır gündüz gözüyle iflahımızı sikiyor ama ona bir şey diyen yok.
Bilim ve Felsefemizin gelişemiyor olmasına dün Cumhurbaşkanı çok önemli bir açıklama getirdi. "Türkçeyle bilim felsefe olmaz. Biilim ve Felsefe için Osmanlıcaya, Fransızcaya başvurmak gerekiyor." dedi. Üstelik tüm bu kayıp bir gecede olmuş. Dün felsefeler yaparken sabah bir kalkmışız çehalet diz boyu.
Çok haklı! Şöyle dönüp geçmişimize baktığımızda Osmanlıca kültürü almış rahmetlilerimizden önemli felsefi izler kalmış aslında. Nasıl da görmezden gelmişiz? Trabzon'un çok eski bir tarihi vardır. Köklü bir kenttir. Tarihi yapıları zaten bunu tesçiller. Nedense bizim Osmanlılı dedelerimiz Arsin ilçesinin en ulaşılması zor tepelerinde yer edinebilmişler. Belki de doğaya olan sevgilerindendir, kim bilir?
Kurtuluş savaşı dönemi şartlarından ötürü yetim büyüyen Rahmetli Hacı Babamız(Dedemin babası/Osman Dede) beni hep Bal-ü hümayun diye severdi. Sonra bazen yabancı dili Türkçeye kayar;
"Namazı kılmazsan galur,
Şeytan imanini aluur." diye devam eden bir dörtlüğü her namaz vakti söyleye söyleye namaz kılmaya giderdi. At merakı da vardı. Bindiğini hiç görmedim. Ama anlatılır, eskiden bizim akrabanın bir eşşeği varmış. Dağ tepe üç gün boyunca yürüyerek yaylaya giderken kullanır, çok işlerini onunla yaparlarmış. Dedemizin bu at merakını dile getirdiği osmanlıca dörtlüğün çevirisi de şöyledir:
Alma kır'i satma dor'i
Al atlarda binde biri
illa dor'i, illa dor'i
Osman dedemizin heybetli bir yapısı, bir bağırsa karşı tepelerden duyulabilecek kadar güçlü sesi vardı. Bunların hepsi, Osmanlı kültüründen(!) kalma spor, san'at ve bilime olan aşinalığın genlerine işlediği izleri.
Bir Ayşe Ninemiz vardı. O da Rusların köylerimizi bastığı döneme şahit olmuş bir ninemizdir. Baskında ırzına geçilen bir çocuk yaştaşı akrabasının intiharını görmüş, yoksulluğun en kötülerini yaşamış. Ben hiç unutmam onun her sofra kurulduğunda sofrada bulunmayanlar için yemek ayırın o da aç kalmasın çırpınışlarını. Dört beş aile aynı evde yaşadıklarını anlatır, çocuklar yiyip bitirmesin diye evde ekmeğin saklandığı zamanlardan bahsederdi. O da 100'lü yaşlarda rahmetli oldu. Aldığı derin Osmanlı kültüründen ötürü spora çok meraklıydı. Ölümünden bir kaç yıl önce bir gece yarısı bisiklet hareketiyle onu spor yaparken gördüğümde çok şaşırmamıştım.
Bir gecede cahilleştik ama ne malmışız ki neredeyse 100 yıldır hiç gelişemedik.
Bir milletin yaşadığı çöküşten kurtulma mücdelesiymiş, yetimlikmiş, yoksullukmuş hepsi hikaye. Bir gecede çahil kalmak böylesine saçma bir fikir işte.
şu sıralar sıklıkla tekrar edilen bir laf-ı güzaf.
cahil kalmak isteyene bahane çok; okuyan, araştıran adama ise hiç bir kanun, hiç bir yasak engel olamaz. neymiş, latin alfabesine geçince yüzlerce yıllık birikimimiz bir anda yok olmuşmuş. hadi yaa. bunu söyleyenler çocuklarını ingilizce eğitim veren üniversitelere falan sakın ola ki göndermesinler. maazallah çocukları bir günde din değiştirir, gavur olur falan!
Harf devrimini eleştirenlerin en çok kullandığı argüman.
Sanırsınız ki, Isaac Newton Tophaneli'dir. Eserlerini akıcı bir Osmanlıca ile kaleme almış ve namını dünyaya duyurmuş bir münevverdir. Victor Hugo örneğin, Fransız değildir de bildiğin Şişli'de mukimdir. Gülhane hattı hümayunu'nu o kaleme almış ve Gülhane parkında hançerisini yırtarak okumuştur. Leonardo Da Vinci mesela, o müthiş çizimlerine Arap harfleriyle notlar düşmüştür. Kendisi Bursalıdır. Osmanlıcası çok iyidir ve dilimize çok büyük eserler kazandırmıştır. Hoş, Hazerfen'in başını yemek gibi bir terbiyesizliği olmuştur ama o kadar kusur kadı kızında da bulunur. Kadı dedik de, hukuk alanında en büyük eserler de mesela Osmanlıca verilmiştir. Jean-Jacques rousseau mesela, kendisi lazın önde gideni olmakla beraber toplum sözleşmesi kitabını hat sanatını eda ederek muhteşem dilimize kazandırmıştır.
Son söz olarak, Katip Çelebi'yi, Evliya Çelebi'yi, ve hatta 20.yüzyıl türk edebiyatı eserlerini tıpkı basımlarından okuyup anlayabilmeyi isterim muhakkak; ancak sanki dünyanın en büyük bilim ve kültür devrimi bu topraklarda gerçekleşmiş, düşünce ve bilim bu topraklardan dünyaya yayılmış izlenimi yaratarak koskoca harf devrimini "bir gecede cahil olduk" argümanıyla itin götüne sokmaya çalışmak gülünç olmaktan öte salakça oluyor.
yobazlara özel bir link. osmanlı da okur yazar oranı sadece yüzde 6 imiş. diğer ülkelerde yüzde seksenden aşağı değil. zaten cahildiniz aq. şimdiki okur yazma oranına bak bir de... yapılan devrimler sonucunda yüzde 50'lilere kadar yükselmiş. bu ülkenin yobazı kadar tehlikeli bir oluşum daha yok lan.
yıllardır cahil olan halk hala cahil okuma yazma oranı %75 olan bir ülke burası ülke gündeminden bi haberiz zaten sokakta ki simit satan 70 yaşında ki adam bile memnun herşeyden neymiş köprü yapmışlar al götüne sok köprüyü sanki arabası var beyinsizin üstünden geçecek.
kendi süper tarihini inkar edenlerin anlamak istemeyeceği halk. ulan sizin tarihiniz hiçbir millette yok hala ingilizlere özeniyorsunuz. o sizin beğenmediğiniz dille hüküm sürdü osmanlı yüzyıllarca ama tabi siz gidin oxford ingilizcenizle çağdaş çağdaş takılın süper gelişiyorsunuz.
Kesinlikle katılmadığım fikir. Bu cümle dışardan bakıldığında doğru içine girince yanlıştır.
osmanlıca Türkçenin arap harfleri ile yazımı olup halkın çok azının bildiği bir yazım düzenidir.
harf devriminin ciddi etkileri olmuştur hak veriyorum ama osmanlı tebaasında okuma yazma oranı sanıldığı kadar yüksek değildir.
aksini iddia eden beni ikna ederse mutlu olurum.