bir gazetecinin kullandığı uygulamalar

entry1 galeri0
    1.
  1. gazeteci gözüyle yazdım işime yarayan programları, yazıyı geliştirmek isteyenlerden katkı beklerim; ayrıca bu yazıyı amme hizmeti olsun diye buraya yazıyorum.

    not almak için;
    -günlük gelir geçer notlar için iphone’un not uygulamasını kullanıyorum ama uygulama yetersiz; “google keep” uygulaması çok iyi, bir notu etiketleyebiliyorum, bu da daha sonra bakarken lazım oluyor, örneğin “ekonomi” diye etiketlediğim notlar üzerine tıkladığımda önüme geliyor; ayrıca notları istediğim gibi sıralayabiliyorum, hareket alanım geniş notlar üzerinde. microsoft’un “onenote” uygulaması da iyi gibi duruyor ama ben pek alışamadım.
    canlı yayın;
    -periscope şu an en iyi alternatif gibi; facebook’un canlı yayın özelliği de her geçen gün kendini geliştiriyor. instagram da yarıştan kopmamak için canlı yayın özelliği getirdi. youtube da yakın zamanda direkt canlı yayın özelliği getirmeyi düşünüyor… ancak şunu söyleyeyim internet hızları ve kotalar ile ilgili sorunlar halen devam ettiği için canlı yayınlar istenilen kalitede olamayabiliyor.

    görüntü montajı için;
    -apple’ın kendi uygulaması olan “imovie” programını kullanıyorum; androidde hangi montaj programı var bilmiyorum, bilenler tavsiye ederse sevinirim. (not: zorlu center ve akasya avm’deki apple store’larda ücretsiz fotoğraf ve imovie programını kullanma eğitimleri var, sitesinden kaydolup gidiyorsun 1–2 tanesine gittim bayağı faydalı oluyor, tavsiye ederim.)
    mesajlaşma programı;
    -whatsapp herkesin malumu ama ben dosya aktarımı daha pratik olsun diye ekstradan telegram messenger da kullanıyorum; 1.5 gb’a kadar dosya aktarabiliyorsun, ipad ve bilgisayarda çok iyi çalışıyor; tabii bir de whatsapp’ta tek seferde 10 adet fotoğraf gönderirken telegram’da sınır yok diye biliyorum; bir keresinde 300 civarında fotoğrafı göndermiştim. google’ın da “allo” diye mesajlaşma programı var; yapay zekayı mesajlaşma programına entegre etmişler, soru sorup cevabını alabiliyorsunuz ama kullanımı türkiye’de pek yaygın değil. skype ise özellikle haber kanallarının yurtdışından konuk alırken kullandığı uygulama, ses kalitesi de bayağı iyi.
    navigasyon;
    -herkes yandex navigasyonu kullanıyor ama google maps’ın daha iyi olduğunu düşünüyorum; yandex kapalı yollarda bazen hataya düşüyor, google maps daha iyi veri topluyor ve hata oranı daha az gibi; tarifleri de daha anlaşılır. ayrıca apple’ın kendi navigasyonu da son güncellemeleriyle çok iyi olmaya başladı.
    podcast;
    -apple’ın podcast özelliğini kullanıyorum tv’ler ya da internet kanalları bazı programlarının ses kayıtlarını atıyorlar yolda giderken dinliyorum faydalı oluyor; ses kayıtlarını dinlemek için soundcloud uygulaması da çok iyi. radyo tiyatrosu, sesli kitap, program kayıtları dinlemek isteyenler için ideal.
    okuma amaçlı kullandığım sosyal ağlar;
    @medium: özellikle teknoloji severlerin kullandığı ağ, zevkle takip ediyorum; kullanımı biraz karışık ama twitter’ın abisi diyebiliriz.
    @eksisozluk: genellikle günlük tartışmaların yapıldığı yer olsa da belli başlı çok iyi yazarlar var onları takip ediyorum, iyi de oluyor; ayrıca yazar olduğum için önemli gördüğüm yazıları koyuyorum; yani sol fram’e pek bakmıyorum, sadece belirlediğim yazarları okuyorum.
    @twitter: herkesin malumu ancak listeleme özelliğiyle twitter’dan daha iyi faydalanıyorum. teknoloji, edebiyat, fotoğrafçılık listeleri oluşturdum çok keyifli oluyor.
    çeviri;
    -hiç şüphesiz “google translate” son güncellemesiyle idare eder, iş görür bir uygulama haline geldi; yabancı internet sitelerini takip ederken faydalı olabiliyor.
    bulut servisleri;
    -apple icloud’dan her ay 3 liraya 50 gb aldım, önemli belgelerimi orada saklıyorum. google photgraph uygulaması da çok iyi; fotoğraflarımı orada saklıyorum, ücretsiz alanı işimi görüyor. yandex depolama servisi de ücretsiz verdiği alan olarak işinizi görebilir; bulut servislerini kullanmanın iyi tarafı belgelerine istediğin yerden ulaşabiliyorsun.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük