bir ekonomik gosterge olarak para birimi

entry5 galeri0
    1.
  1. Efendim bir ülkenin parasının diğer ülkenin parasından değerli olması o ülkenin diğer ülkeden zengin olduğu anlamına gelmez. Örnek verecek olursak ingilterenin sterlini avro ve dolar dan daha değerlidir fakat ingiltere bütün avrupa birliği veya amerika birleşik devletlerinden daha zengin bir ülke değildir.
    1 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. alın elinize 1 ingiliz sterlinini diğer elinizede 1 ytl yi.ölçün tartın.bi evirin çevirin inceleyin...
    ekonomilerimiz arasındaki farkı şıp diye anlıyıcaksınız.
    0 ...
  5. 4.
  6. 5.
  7. para birimi bir ekonomik gösterge olmuştur, olacaktır. bugün bir sterlin, bir dolar(amerikan olan) ya da avro ile yarışabilir mi türk lirası? hayır. dış borçlarımız bu paraları kullanan ülkelerle yarışabilir. açık farkla da kazanır. tüm dünya'ya bir bakınız; alım gücü dolar(amerikan olan), avro ya da sterlinden daha güçlü olan kaç para birimi var? yok neredeyse.

    peki bu paraları kullanan devletlerin çoğu (avro'dan dolayı çoğu diyorum, yoksa yunanistan da avro kullanıyor ama çok güçlü bir ekonomileri yok. gerçi her halükarda bizden daha güçlü!) dünya'nın en güçlü ekonomilerine sahip diyebilir miyiz? kesinlikle. demek ki neymiş, para bir ekonomik gösterge imiş.

    bir de şu açıdan yaklaşmakta fayda var olaya. sterlin-dolar paritesine bakınız. 1 sterlin yaklaşık 2 dolar. bu durum bize ingiltere'nin amerika'dan(abd olan) daha zengindir sonucu çıkarabilir miyiz? hayır.

    fakat genel ekonomik gidişata baktığımız takdirde hangi para birimi daha istikrarlı? sterlin. doların yaşadığı iniş-çıkışlar, amerikan(abd olan) ekonomisindeki çalkantılar, paritenin yarın ne olacağının bilinmemesi vs hesaba katılırsa bu durumda hangi ekonomi daha güçlü diyebiliriz? ingiltere.

    bir örnekle açıklamak gerekirse. bir tarafta bir fabrikatör (bu amerika olsun) var, çok zengin. ama adamın karı bir ay 50.000 ytl ama diğer ay 10.000 ytl zarar ediyor, bir sonraki ay 5.000 ytl kar vs. bir de bu adamın fabrikasında çalışan bir genel müdür var (bu da ingiltere olsun) ve bu amcanın aldığı sabit bir maaş var; 25.000 ytl.

    genel müdür patrondan zengin midir? hayır. (sermayesiydi şuyuydu buyuydu vs.)

    ama hangisi daha rahat harcama yapar? fabrikatör aydan aya değişen kar zarar tablosu nedeniyle(iniş-çıkış) 300.000 ytl'ye krediyle bir cip alacakken düşünebilir "her ay kredisini ödeyebilir miyim" diye.
    ancak genel müdürün eline sürekli geçen sabit para var(istikrar) ve bunun belli bir miktarını krediye fazla düşünmeden ayırabilir, rahatça yatırım yapabilir.

    bu açıdan bakıldığında para birimi-ekonomik güç ilişkisi açıkca görülebilmektedir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük