ingiliz Kraliyet Ailesi, yıllardır kamuoyunda tartışıldı, aileye yeni
prestiji sağlayacak yeni bir kral adayına ihtiyaç vardı. Prens Harry'nin iyi bir aday olacağına karar verildi ve efsanenin senaryosu yaratıldı
Ruslar gibi ingilizler de çok iyi casuslar yetiştirmiştir. iki ülkenin casus örgütleri çok kalitelidir ve ajanlarını iyi çalıştırırlar.
iyi bir casusu yurtdışında göreve göndermeden önce yapılacak en önemli işlerden bir tanesi, ona yeni bir kimlik edindirmektir. Kimlik sadece hüviyet belgesinden ibaret değildir. Bu işin kolay tarafıdır. Asıl zor olan, göreve gidecek ajana yeni bir hayat inşa etmektir. Bunu yapacaksınız, çünkü ajan görevde yakalandığında sorgulamada asıl kimliğini değil kendisine kağıt üzerine yaratılan kimliği, yaşamı anlatsın ve casus olduğu ortaya çıkmasın.
Bu kimlik oluşturma işine 'legend' denilir. (Yeni hayatla bir tür efsane yaratılıyor yani...). Bu efsane yaratma işi de sadece hayat romanı yazmakla sınırlı değildir. O hayata yeni okul yılları inşa edeceksiniz, okuldan arkadaşlar oluşturacaksınız, o okula sahte belgeler filan bırakacaksınız... Düşünsenize yeni kurulan hayatın her aşaması için böyle detaylı çalışacaksınız.
Her iyi casusluk örgütünde mutlaka 'legend' oluşturan ayrı bir birim de olmalıdır.
Casusluğu iyi bilen Ruslar ve ingilizler kimlik oluşturmayı iyi becerirler.
ingilizler ne kadar iyi olduklarını en son, yeni kralları için efsane yaratarak gösterdiler.
ingiliz Kraliyet Ailesi, yıllardır istemediği şekilde birçok kere kamuoyunda tartışıldı, aileye yeni prestiji sağlayacak yeni bir kral adayına ihtiyaç vardı.
Prens Harry'nin iyi bir aday olacağına karar verildi ve efsanenin senaryosu yaratıldı.
Prens Harry gizlice asker olarak Afganistan'a gönderildi. 10 hafta kadar orada tutuldu. Sonra orada olduğunun haberi yapıldı ve artık hedef olacak diye ingiltere'ye çağrıldı.
Sonuçta kimseye haber bile vermeden yani kahramanlıklar taslamadan göreve gidip savaşan bir kahraman yaratıldı. Savaştığı yerde etrafında korumalar var ise bu da bizi şaşırtmaz.
Yani şimdi ingiltere'nin mütevazı bir kahraman prensi de var. O artık kral olabilir.
Halkların her zaman her yerde aptal olabileceğini ve kolay manipüle edilebileceklerini ingilizler ispatladı.
Bu hikayeyi yalayıp yuttular. Çünkü ingiliz halkı, Kraliyet haberleri ile çok rahat uyutulabilir. Kraliyet, ingiliz halkının hobisi gibidir.
Diana'dan sonra da Harry'lerini buldular.
Şimdi mütevazı kahramana bir de prenses gerekecek. Bu da ingiltere kamuoyununun 5-10 yıl yeni hobisi olur. Sonra prensesin mutsuzluklarıyla uğraşmaya başlarlar.
Kafamda, kapitalizm ve demokrasi kavramıyla özdeşleşen ingiltere'de kamuoyunun bu halde olabilmesi aslında beni hayli üzüyor ve Türkiye'de halkın aptal olmasının çok da olağanüstü bir durum olmadığını düşünüyorum.