Özellikle final dönemlerinde ratlanılan türdür. Bir dönem içerisinde aldığı 10 adet dersin hepsini, sınav öncesi son akşamlar çalışarak geçmek istediğinden zavallı beyni harap olmuş, değil denklem çözmek adını sorsan cevap veremeyecek hale gelmiştir. Sınav sonrası iki bira çakar kendine gelir.
"ahaha! edebiyat okuyorum, ben bile çözüyorum lan" diye tepeden baktığım üniversitelidir. darılmasın; ama küçük görülmeyecek gibi değildir. üniversitede matematik görmüyor olabilirsin. ben de en son lise 1'de gördüm. ama üniversiteli etiketini kazanabilmek için bunun gibi basit şeyleri bilmen de şart be arkadaşım. sen hangi sınavla üniversiteye girdiysen ben de ona girmek istiyorum.
Beni birden lise günlerime geri döndüren olaydır. Okul hayatım boyunca matematik ile aram hiç olmamıştır. Hep zayıf almışımdır. Hatta 100 üzerinden 10 falan alınca arkadaşlarım alkışlamıştır beni sınıfta. Ne oldu üniversiteyi kazanamadım mı? Tam tersine istediğim yabancı dil bölümünden mezun oldum . Fakültede hala kırılamayan türk dili ve edebiyatı kompozisyon final notunu aldım, tarihe geçtim. yabancı dil yurtdışı devlet burslarıyla yurtdışında okudum. makale yarışmalarına katılıp derece aldım. (yazar burada libidosuna sesleniyor) Ama bırak bir bilinmeyenli denklemi, denklem ne demek onu bile bilmem hala. ne kaybettim? Kimse matematikten anlamak zorunda değildir üniversite öğrencisi olsa bile. Misal Kimsenin yabancı dil bilme zorunluluğu olmadığı gibi. Herkes bildiği işi yaparsa, bu ülke ihya olur.
bilmek gibi zorunluluğu yoktur.zaten bilenlerde bu çarpık eğitim sisteminin ürünleridir.avrupa ve amerika da zaten küçük yaşlardan itibaren herkes ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilir resimle uğraşan resim e müziğe ilgisi olan müzikle edebiyatçı edebiyatla herkes kendi işinin otoritesi olur kimse kimseye de neden matematik bilmiyorsun da demez çünkü işlerine yaramazki 1 bilinmeyenli denklem adam kendisinden istenileni en iyi şekilde yapar çünkü..ama bizde çocuklukta herşeyden biraz anlayan bir eğitime tabi tutuyor sistem.başlığa bakarsak 1.dereceden denklemi bilmemek üniversite öğrencisine yakışmayan birşey fakat sırf böyle sikten boktan ne varsa gençlerin kafasına doldurulduğu için üniversitelerimizin durumu bu halde.tarihçi matematik bilmek zorunda mı ? veya bir matematikçi edebiyatla ilgili bilgisi olmak zorunda mı? elbette hayır.yani şunu söyleyeyim eğer şu eğitim sisteminde üniversite mezunu olarak çıkmamız bile büyük başarı.