özel bir durum, araştırma, vs yoksa; ya okuduğu kitaplar 50 sayfadan fazla değildir, ya sindirmeden okuyordur kitabını ki zararını hayal gücü kıtlığı yaşadığında anlayacaktır.
kitap okumak demek, bir senaryoya kendi filminizi cekmek demektir aynı zamanda. o hayal gücünden mahrum bırakılarak okunan kitap hissizdir ve iz de bırakmayacaktır doğal olarak bünyede...
oysa bazen, bir kitabı bitirdikten 3-5 gün hatta 10 gün sonra bile başka bir kitap okunmayabilir. okuyamayacağımızı hissedebiliriz, soluklanmak hala o kitapla haşır neşir olmak, o kitapla ilgili kurgular üretmeye devam etmek isteyebiliriz. ki bu aralar da iyidir ve keyiflidir en az okumak kadar.. sindirirsiniz o süre içinde okuduklarınızı.
kitap okumak zevktir, hayatın koşuşturmacasından kaçtığımız bir sığınak belki de... bunu da hızlı yapabiliyorum bak demek sadece kendimize yazık etmektir.
yemek yedikten sonra bile sindirmek lazımdır. her şey ölçüsü ve dengesi ile yararlıdır.
sevdiğim bir söz aslında anlatmak istediğmi çok net anlatıyor;
genel kültür, ne kadar okuduğunla değil, okuduklarının ne kadarını hatırladığınla alakalıdır. *
edit: son cümleme en çarpıcı katkıyı sağlayan yikanmakistemeyencocuk a teşekkürlerimle cümleyi baştan yazıyorum.
genel kültür, ne kadar okuduğunla değil, okuduklarının ne kadarını hatırladığınla ve onları hayatına ne kadar katabildiğinle alakalıdır. *
günde 1 kitap okuyarak mümkündür. ha bu kitaplar ömer seyfeddin tarzı ince hikaye kitapları falansa bi dereceye kadar tamam ama bu 30 kitabın her biri sefiller, vadideki zambak(8 sayfasını okuyabildim), suç ve ceza(özetinin yarısını okuyabildim). tarzı hayvani kitaplarsa açın o insanın pipisine falan bakın ne biliyim kulağını burnunu murnunu kontrol edin. insan olmayabilir.
bu arada balzac! topsun olum.
edit: sinirim geçmedi. balzac! lan ibne! sapık herif! bi kadının sırtının ortasındaki çizgi 10 sayfa betimlenir mi lan. hayvan. senin yüzünden klasik eser fobim oldu lan. ayı.
gereğinden fazla kitap okuyordur. bu kadar boş vakit bulmak imkansızdır. bulunabiliyorsa geceleri uyumuyor demektir. bu da bünyeye zarar.
diğer bir ihtimal var ki, oda filozoftur. sonuçta bu da bir meslek. e konsept açısından bakıldığında sürekli olarak oturması ve okuması ve düşünmesi gerek. o zaman normal olur.
Einstein ve izafiyet teorisini ust uste koyup... Zamanin goreceliligini anlayamamis insandir. Ayrica okudugu otuz kitabi da anlayamamis olmasi, anlamis olsa da unutmus olmasi muhtemeldir.
kitap arsızıdır. hayatta en çok merak ettiği, sevdiği, para harcadığı nesne kitaptır. genelde yakın çevresi tarafından boşu boşuna ''yeter artık okuma, gözlerin bozulacak!'', ''beynin bulanacak'' şeklinde uyarılan, okudukça okuyası gelen derin ve değerli insandır.