yaratıcı aklı başında, 'inanan' ve 'inanmayan' olmayı seçebilen bir varlık yaratmış ve onu kendisinden haberdar etmemiş olamaz. panteizm bu konuda tartışılabilir olsa da doğrusu pek mantıklı değil gibi.
şöyle bir durum söz konusudur: yaratıcı kendisini direkt olarak göstermemekte, verdiği ipuçlarıyla kendisinin bulumasını, tanınmasını istemiştir. burada geçen 'istemek' kelimesi gibi 'öfkelenmek, cezalandırmak,konuşmak, duymak' gibi pek çok özellik insani görünmekte ancak bunlar da az önce kullandığım 'ipucu' kelimesiyle alakalı. yaratıcı kendisinin tanınması için insanoğluna kendi sahip olduğu sıfatlardan nümuneler vermiştir. insandaki konuşma ile yaratıcıdaki konuşma aynı değildir, insana yaratıcıyı tanıma için verilmiş bir ipucudur, gölgedir. bu mümkün olamaz mı? yani insansı bir tanrı değilde yaratıcısı tarafından kendine benzer özellikler verilmiş insan fikri imkansız mı sence? ayrıca yaratıcının kendisini tanıttığı mesajlara göre yapılmış ilah bilgisi olamaz mı?
kendi bilgi seviyemize göre kesin yargılara varmamız mantıklı mı? o zaman ilk bakışta atom çekirdeğindeki protonların bir arada duramaması gerekir diyebilirsiniz. çünkü protonlar pozitif yüklü ve birbirlerini itmeliler. ama nötronla ilgili bilgiler bu olayı anlaşılır yapar, o bilgi yoksa anlaşılmazdır. bu nedenle kesin yargı ortaya koyamazsın değil mi? çünkü bilgi sınırsızdır.
- diyelim ki bir tanrı var ve kendisine inanmayanları cezalandıracak. diyorsun ki 'tanrı sadist olur mu? kusura bakma ama tanrı senin 'arzuladığın!' gibi mi olmalı? yani tanrının nasil bir şey olması gerektiğine karar verebiliyorsun. bravo.'
ateist:sen bana tanrı arzuladığın gibi olabilir mi diyorsun ama insanlar tarihin başında nasıl olduğuna zaten karar vermiş ** hatta iddialara göre konuşanlar bile varmış* ve sen benim karşıma geçmiş yıllardır anlatılan hikayedeki tanrıya inananıp tanrı senin arzuladığın gibi olabilir mi diyorsun peki senin arzuladığın gibi yada hikayesini duyduğun gibi nasıl oluyor ?
semavi dinlerin oluşturdukları tanrı imajında bariz hatalar var tanrıyısanki insan mantığından değerdirmişler sen böyle bir yüce varlığa tanrı diyorsun sonra gidip yok cezalandırmak falan , cezalandırmak tamamen insani bir davranıştır , kulluk kölelik evet yine insan egoistliğine dayanan bir davranıştır , eğer böyle bir varlığın sözde yaratabilmesi dışında insandan ne farkı var ? farkı yoksa kusura bakmasın ben ona itaat edemem.aslında iş agnostizme kayıyor.* eğer bir tanrı varsa bile bunun insanların anlattığı gibi olmadığı kesin belkide panteizm deki anlayışa yakın olabilir.*
seni kim yarattı neden varo ldun neden bu dünyaya geldin. hepsine verebileceği cevap .tesadüfen geldiğini savunur bi yaratıcı var onu bilir ama zaten sürekli inkar eder.
herkes inancını sorgular, hem de her gün. bundan haberin nasil olmaz? nasıl bunun üzerinden inananları sorgulamıyor diye eleştiriyorsun? insanlar sorgulamadan inanıyorsa tarikatlere, cemaatlere neden gidiyorlar? kafalarındaki karmaşaya çözüm için destek arıyorlar, nedeni bu. hayat algın yanlış mi yoksa?
havadan sudan sorulardır. eğer gerçekten epeyce bir kafa yormuş, okumuş, bilgili bir ateiste denk gelirseniz, inanç ve inançsızlıkla ilgili sorduğunuz sorulara alacağınız cevaplar ve kontra sorularla iki seçenek kalır önünüzde. ya göt olur susarsınız ya da siz de nihayet düşünmeye başlar ve inancınızı sorgularsınız.
'diyelim ki bir tanrı var ve kendisine inanmayanları cezalandıracak. diyorsun ki 'tanrı sadist olur mu? kusura bakma ama tanrı senin 'arzuladığın!' gibi mi olmalı? yani tanrının nasil bir şey olması gerektiğine karar verebiliyorsun. bravo.'
'sence kainatta varolan tüm bilgi ile insan bilimi ve bilgisini oranlarsak sonuç kaç çıkar?'
veya
'insanlar bir şekilde sahip oldukları zihin yapısına bağlı olarak genellikle doğa üstü bir şeylere inanma eğilimindedir. insanın zayıflığından, evrimsel süreçler sonucu şekillenmiş beyin sinir ağında karakter, bilinç, merak gibi özelliklerin mükemmel dengede olmaması büyük bir ihtimaldir ve hatta kesindir. şu durumda inanç şimdiki insanın bir şekilde ihtiyacı haline gelmiş ve evrimin henüz doldurmadığı veya doldurmayacağı bazı düşünce bazındaki boşlukları dinle doldurmasının sakıncası nedir? sonuç itibariyle her şeyin yok olacağına inanıyorsan insanların senin gerçeğine inanmalarının ne önemi var? bunu istiyorsun çünkü bu da senin zayıflığın. millete dinden kurtulmasını söylerken sen neden bu takıntından kurtulmuyorsun?'
- hiç bir şey vardan yok ya da yoktan var olamaz ise, var olmuş olan allah, yaratıcı veya tanrı bilincini nasıl yok sayabiliyorsun?
ateist:öncelikle tanrı bilinci olduğunu nerden çıkarıyorsun tanrı dediğin şey bazı sorulara cevap bulamadığından dolayı* uydurulmuş birşey.hadi diyelim var ve madem sen dünya gibi birşeyin ve içindeki insanların yoktan var olamacağına inanıyorsun.tanrı gibi birşeyin yoktan var olduğuna nasıl inanıyorsun ? hani hiçbirşey yoktan var olmazdı?