nerede dediğini bilmiyorum ama “ateistlerin ahlakı temellendiremediği” yani tanrısız ahlakın olmayacağını anlatırken böyle bir cümle kullanmıştır.
“Yatmalıdır” değil “yatabilmelidir” demiş. Yani bir ateist bunu yapmayabilir. Ateist ahlaklı olabilir. Ama ahlakı temellendirme noktasında buna karşı çıkamaz, demek istemiş.
Teistlere göre; ateistler “tanrı öldüyse her şey mübah” diyor. Bu noktada böyle bir şeye karşı çıkarmamaları gerekiyor diye düşünüyorlar.
Doğruluğu tartışılır ama toplumun sinir uçlarıyla oynamaya gerek yok bence.
adamın demek istediği eğer ki senin inancında tanrı yoksa kardeşinle yatmaman için alacağın dayanak noktası kendindir. ama buradaki mesele yatabilme meselesi değil bu yatmamayı tanrısal bir hakikate nasıl bağlayabileceğimiz meselesi
insan bilen midir yoksa inanan mı? peki sorulması gereken soru senin için zaman varsa sen bilmeyen mi olursun yoksa bilmeyen mi? zaman denilen şey bilenin mi bilmeyenin mi ürettiği bir şey olabilir?
neden sonuç ilişkisi içerisinde düşünmek zamanın olmasını sağlar ve seni bilmeyen yapar mı yapmaz mı? peki sen o tanrıyla bir bilmeyen olarak nasıl iletişime geçtin.
burada defalarca karşılaşanların aynı noktada olduğundan bahsettim. bir bilenin bir bilmeyenle karşılaşması ve iletişime geçmesi demek ikisinin aynı noktada olması demektir. ben seninle karşılaşıyorsam farklı yol seyretmiş olsam da senle aynı noktadayımdır. cebrail tanrı değilse cebraille tanrı nasıl iletişime geçti. burada mesele kitapta yazanların tanrının hakikati olup olmadığı meselesi de değil zaten.
sen zaten oradakilere tanrının hakikati gibi yaklaşamazsın da o kitaptakiler nasıl tanrıdan gelmiş olabilir ben onu tartışıyorum. tanrı sana uyman gerekenleri söyledi peki ama bunlar neden senin için evrensel bir tanrısal hakikat.
sen inanıyorsun ben de inanıyorum. tanrı olabilir olmayabilir. ama ikimiz de bir bilmeyen olarak tanrı gibi insanları yargılayamayız. yani bacına göz dikmemeni sağlayan şey nasıl evrensel olabilir ki sen sadece inanıyorsun tanrıya tanrı değilsin ve yargılayamazsın.
eğer ki buna karşı çıkıyorsan da bu inancının gerekliliği olabilir ve bunu kendince meşru kılıyorsundur ama dayanak noktan yine tanrı değil kendinsindir. yanlış yere bakıyoruz. tanrıya inanman senin onunla iletişime geçtiğin anlamına mı gelir. yani burada mesele yatabilme meselesi değil bu yatmamayı tanrısal bir hakikate nasıl bağlayabileceğimiz meselesi.
çıkış yolunda insan bilip bilmediğini bilmemesine rağmen bilmiyormuş ya da biliyormuş gibi davranmak zorundadır.
yaşamanın bir bilmeyen olarak kaostan kaçmanın kendisi olduğundan bahsederim ki bahsettim defalarca.
toplum din tanrı dil ahlak hepsi kaostan kaçıştır. yaşam kaostan kaçıştır. ahlak kurallarının evrensel bir temeli yoktur tıpkı o ahlak kurallarının atfedildiği tanrının temelinin sadece inançsal olacağı gibi.
bütün bunlar kaostan kaçışta başvurulan parçalardır. bir dini savunurken ve başkalarına anlatırken biliyormuş gibi davranıp kaostan kaçıyor musunuz yoksa kaçmıyor musunuz?
yani sen yaşarken bile anlamsızca kendine tanrı diyor ve öyle davranmak zorunda kalıyorsun. çünkü kaostan kaçmak zorundasın.
Allah korkusu olmasa her boku yiyebilecek insan beyanı. Doğru ve yanlışı ayırmak için bir dine ihtiyaç duyuyorsan bu senin sığlığın.
Sen dinine saygı istiyorsun ama kendinden olmayan herkes pislik. Lan ne güzel kafalar var.