biyomotorin, biyoyakıt, biodizel, biodiesel olarakta adlandırılan organik yağların baz ve alkolle karıştırılarak dizel yakıta çevirilmesi sonucu elde edilen üründür.
alkol ve yağın kimyasal reksiyona maruz bırakılmasıyla oluşan yakıttır,ayrıca gliserinde mevcuttur bu birleşimde fakat biodizelden daha değerli olan bu maddeden ayrıştırılarak araçlarda kullanılan dizel elde edilir.
ayrıca türkiyede 200 civarında biodizel fabrikasının kurulmuş olduğu * ve bunun avrupa toplamına yakın bir sayı olduğu ifade edilmektedir...
muhteşem hükümetimiz ! bakanlar kurulu kararı ile avrupada litresine 10 cent sübvansiyon verilen bu yakıta bırakın destek olmayı,köstek olmak amacıyla 650 bin lira vergi koymuştur...
yağdan elde edilen yakıt. dizel araçlarda kullanılır. evlerde ya da işletmelerde, normalde doğaya salınan ve su ile toprağı kirleten atık yağlar da, biodizel yapımında kullanılmaktadır. bu yağlar belli bir kiloya ulaştığında biodizel üreten şirketler tarafından, bir telefonunuzla gelip evinizden alınmaktadır. bir litre atık yağın binlerce litre suyu kirlettiği düşünülürse, biodizel yakıtın önemi daha iyi anlaşılabilir.
1900'lü yıllarda dizel motorun yaratıcısı olan Alman Rudolf Diesel, yine aynı tarihlerde bitkisel yağlardan elde ettiği biodizel yakıtları kullanarak bir ilke imza atmıştır. lakin zamanın otoriteleri "bitkileri yakıt olarak kullanırsak insanlar ne yiyecek" gibisinden bir yaklaşım sergileyerek yaklaşık 100 yıl önce halihazırda keşfedilmiş biodizeli ellerinin tersiyle itmişlerdir. Benim anlamadığım ise bugün biodizel üzerine araştırma ve geliştirme yapan akademisyenler biodizeli alternatif yakıt olarak lanse etmetedirler.fakat alternatif olması için alışılmadık yani geleneksel olmayan bir yakıt olması gerekir. oysa biodizel üretimi ve kullanımı yukarıda da bahsettiğim üzere 100 yıl önce geliştirilip kullanıldığı üzere gayet geleneksel bir yakıttır.
Üretiminde genellikle kanola yağının kullanıldığı yakıt çeşididir. Bir kanola tohumunun %36'sı yağdır.* Bir dekar araziye ekildiğinde edilecek kanola hasadı 200 ile 400 kg arası değişmektedir.Yüzde 36'sı yağ olarak kabul edilse. 300 kg tohumun 108 litresi yağ olarak hesap edilir. Biodizele dönüşümde olan kayıp çok değildir. Kaba bir hesapla dekara 80 ile 150 litre arası biodizel elde etmek mümkündür.
Bidoizele uygun araçlar bu elde edilen yakıtı tam olarak kullanırken uygun olmayan araçlarda tıkanma durumu sorunların en büyüğüdür. Bu da yakıt aktarım sisteminin uygun bir şekilde yenilenmesi ile çözülür. Ya da biodizel motorin ile karıştırılıp verilebilir.
Bir de biotenol vardır ki bu benzinli araçlara Avrupa'da %10 oranıyla karıştırılmaktadır.
Türkiye'nin ve Dünya'nın yıllık akaryakıt ihtiyacı bu şekilde nasıl sağlanabilir ? Kaç hektar alana kanola ekimi yapılmalıdır ? Petrol şirketleri bu durumu oturup izlemeyeceklerdir.*
Biodizele tamamiyle geçiş en azından petrol alınamayacak kadar pahalı yada tükenmiş olduğunda kaçınılmaz olacaktır. Hidrojen'in özellikle çok rahat bir şekilde depolanıp kullanılabilmesi mümkün olduğunda su savaşlarının başlaması muhtemeldir. En azından suya erişim çok sıkı denetime tabi tutulacaktır. Malum şeytani şirketler daha fazla kazanç için her şeyi yaparlar.
Biodizel üretimi çok karmaşık bir yöntem değildir. Dizel aracı olan kimseler evinde atık yağdan biodizel üretip deposuna boca edebilir. Bununla ilgili videolar mevcuttur.
Tarım ile ilgilenen kişilerin de bu yöntemle akaryakıt masraflarını düşürmeleri mümkündür. *
türkiye'de tarım-çiftçilik maliyetleri çok yüksek olduğu için petrolü ithal etmekten de pahalıya gelecek olan yakıt türüdür.
abd-brezilya gibi ülkelerde desteklenmesinin ve ucuz olmasının nedeni maliyetinin düşük olmasıdır. bizim tarımımız uzatmalara oynarken, çiftçimiz geçinemiyorum diye kan ağlarken olmaz o iş.
atık kızartma yağlarından, bitkisel yağlardan ve donmuş hayvan yağlarından yapılan yakıttır. alkol ve katalizör yardımıyla yapılır. günümüz şartlarında devlet desteğini pek görmediği için yapımını belli başlı firmalar yapıyor. bu üretilen biyodizel ise belli bi yüzde oranıyla şu an dizel yakıtların içinde karışım olarak kullanılmaktadır.
gliserin cesitli kozmetik ürünlerde kullanilir ve biodizel de yakit olarak kullanilabilinir.
Avantajlari:
- iklimi korur ve daha az gaz salimi gerceklesir (bkz: emisyon).
- icerisinde diger akaryakitlar gibi aromat bulundurmaz. örnegin; kanseri tetikleyen benzen yoktur.
- bitkilerden faydalanilir. bir nevi yenilenebilir enerji kaynagidir. bu sekilde akaryakit sikintisi oldugunda direk biodizel kullanilabilinir.
dezavantajlari:
- her dizel motora sahip olan arac biodizel ile calismaz.
- dünyadaki bütün normal dizel araclari sadece biodizel ile calistiramayiz. tarim ne yazik ki bu kapasiteye sahip degil.
- eger bütün araclari biodizel ile calistiracak olursak; tarimin gida üretmesi neredeyse olanaksizlasacaktir. cünkü; bütün tarim alanlari sadece biodizel üretmek icin kullanilacak.
bir cok ülkede bunun ortasi bulunmus ve normal dizel biodizel ile karistirilip o sekilde satilmaktadir.