binoküler rekabet

entry1 galeri0
    1.
  1. Harika bir doğal olgudur. Literatürde, binocular rivalry diye geçer. Stereoskop aletiyle, iki göze, iki ayrı uyaran sunulsun. Normalde bu uyaranlar, birbirlerini tamamlayan figürlerse, beyin bunları birleştirip tek bir görüntüye dönüştürür. Ama tamamen farklı uyaranlarsa bunlar (örneğin bir göze otomobil, diğer göze kaşık resmi gösterilirse) bunların iki göze de aynı anda sunulmuş olması, ilginç bir deneyime yol açar.

    Beyin, bu uyaranları ortak bir görüntüde birleştiremediği için, birini seçer ve onu algılar. Demin verdiğim örnekte, örneğin kaşık resmini algılar; ancak birkaç saniye sonra, kaşık resmi yerini, kendiliğinden otomobil resmine bırakır. ikisine birden bakmaya devam ettiğiniz sürece de gördüğünüz şey, birkaç saniye aralıklarla, otomobil resmi ve kaşık resmi arasında gidip gelir. Bu iki resmin görüntüleri, adeta bilinçli algı düzeyine ulaşmak için birbirleriyle rekabet halinde olurlar. Kişi, algı düzeyinde gerçekleşen bu dönüşümü, kendisi kontrol edemez. Ama küçük manipülasyonlarla, hangi uyaranın kişi tarafından daha fazla algılanacağı kontrol edilebilir. Mesela daha parlak olan, daha fazla algılanır ya da birinde gerçekleşen küçük bir hareket, o uyarana ait görüntünün bilince ulaşmasına yol açar.

    Bu arada, stereoskop olmadan, orta boy bir el aynası yardımıyla binoküler rekabet olgusunu inceleyebilirsiniz. Burada önemli olan, iki ayrı gözün, iki ayrı uyarana maruz kalmasıdır..
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük