büyük savaşları anlatan ana done kitaplar, 2. dünya savaşı, 1.dünya savaşı, napolyon ve avrupa, ya da mesela osmanlı tarihi gibi konular, çok kapsamlı konular olduklarından, geneli 1700 sayfadan da fazla sayfa sayısına sahip olurlar.
hatta diyebilirim ki, önsözünde yazarlar, konulara, konu çok kapsamlı olduğundan ancak üstünkörü değindiklerini söyler, ve bundan dolayı okurlarından da özür dilerler.
mesela churchill´in 2. dünya savaşı isimli kitabı, çok küçük harflerle, bir sayfada 70-75 satır yazı olmak kaydıyla olmak kaydıyla, 1920 sayfa falandır, ve kitap sadece olayı ingiltere açısından ele alır, ve sovyetlerle, japon-amerikan savaşlarıyla ilgili konuları ele almaz.
o kitap normal büyüklükte harflerle basıldığında eminim 3000 sayfalık falan bir yekun oluşturacaktır.
anthony beevor´ un 910 sayfalık d-day- normandiya çıkarması kitabı mesela her konuya sadece bir bir buçuk sayfa değinmesine rağmen, 910 sayfadır, hatta öyledir ki, bazı oldukça önemli konulara, tek bir paragraf değinmekle yetinir.
içerik büyükse kitap da büyük olacaktır. eğer belirli konular hakkında sağlam bilgi sahibi olmak istiyorsanız, önünüze bu volümlerde kitaplar çıkacaktır.
üstelik öyle enteresandırlar ki, kitabı okuyup bitirmeniz aylarca sürmez. kendiniz bile hayret edersiniz, o büyüklükte bir kitabı ne kadar çabuk okuduğunuza.