farsça ''hasta'' anlamına gelen bimar ile yine farsça bir kelime olan ''ev'' anlamına gelen hane sözcüğünün birleşmesinden oluşmuştur.akıl hastalarının tedavi edildiği hastaneler için kullanılan bir tabirdir.
efenim amasya dışında bursa ve manisa bimarhaneleri de osmanlı'dan kalan önemli miraslarımızdır. amasya, osmanlı'nın arka bahçesi. şimdilerde bimarhane konservatuvara dönüşmüş, osmanlı musikisinin özel çalgıları buralarda çalınmakta, insanlar meşk içinde yaşamaktadırlar.
vakti zamanında akıl hastalarının su sesiyle ,neyle tedavi edildiği hastane. amasyadaki belediye konservatuarı haline getirilmiştir. yaz akşamları haftada enaz 3 gece fasıl yapılmaktadır.ilginç bir akustiği vardır ney sesinin ud sesinin keman sesinin yankıları sizi alır başka bir aleme götürür sanki.
1308-1309 yılında ilhanlı Hükümdarı Sultan Muhammed Olcaytu ve hanımı ildus Hatun adına yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı, açık avlulu, eyvanlı, kenarlarda tonoz örtülü mekanları bulunan tipik bir Selçuklu medrese plân şemasına sahip bir tıp medresesidir. Taç kapı giriş detaylarıyla ünlüdür.
Burası bir taraftan eğitim yapılırken diğer yönden hastaların tedavi edildiği, cerrahi müdahalelerle öğrencilere ameliyatların gösterildiği, uygulamalı öğretim yeri olmuş, sonraki zamanlarda ruh hastalarının da tedavi merkezi haline gelmiştir. Günümüzde belediye konservatuar olarak kullanılmaktadır.
(copy paste)