dünyaca ünLü jazz piyanist'i.. deLi bir heriftir.. onu dinLerken bir çok şaşırma cümLesi, nidası kurarsınız.. jazz müziğine bir çok şey kazandırmıştır.. jazz müzisyenLeri'nin çoğu biLL'den etkiLenmiştir..
ayrıca; yeni nesiLden bir jazz saksafoncusudur.. gayet sağLam bir eLemandır.. saksafonu iLe güzeL bir şekiLde takıLır.. bazı grupLarda saksafonda bill evans gösteriLir ki şaşırıLmamaLıdır.. kesinLikLe aşmış piyanist biLL evans iLe karıştırıLmaması gerekir..
bu piyanist şantör büyüğümüz; bilal abimizin "soldan sağa", yani from left to right diye bir albümü vardır ki, "ayy bayıldım, bittiiim! zaten ahmet bey çok zekkii bir adam, odtü mezunuymuş" benzeri cümleler kuran cımbız teyzelerin bu cümleleri kurarken neler hissettiğini çok iyi anlatır insana. beğenirsiniz yani, onu demek istiyorum.
albüm -haliyle- bir caz albümü olmakla birlikte, bol kepçe eklenmiş yaylılar ve üflemelilerle biraz klasik ve senfonik, ara ara kulağımıza çalınan gitarlarla da, yayımlandığı tarihi göz önünde bulundurursak * yenilikçi bir yapıda diyebiliriz.
demeyebiliriz de elbet. ama ben demek istiyorum. itirazı olan var mı?
üstelik, bazı şarkılarda, felaket biçimde beach boys* 'tan pet sounds havası da sezdim ben.
hop hop! bir saniye.
aslında tam tersi, ama anlayın işte. bence brian wilson çılgınlaması, bill abimizden bir hayli esinlenmiş. en bariz örnek olarak da let's go away for a while şarkısını verebilirim.
duygu, senfoni, melodik, her şeyi piyanosuyla yansıtan bu adam, özellikle klasik müzik altyapısıyla yetişmiş, bunun verdiği özveri ve güven ile çaldığı cool jazz tarzını ortaya koymuştur. caz müziği ilk dinlemeye başladığım yıllardan itibaren, dinlediğim ve hayatımda çok büüyk bir yere sahip kişiliktir. Gerek yaşamı, müzikal hayatı olsun hep beni etkileyen isim olmuştur. Ölümünden kısa bir süre önce kaydetmiş olduğu 1980-The Brilliant albümü ise; her zaman başucu albümü olarak kalacaktır.
Zaman ne kadar ileriye taşısada beni, ruhumu bu adamın çaldığı her nota beni o zamanlara götürecektir. Müziğindeki zerafet duygusu, asillik ve klasik altyapısı başkalaşmaya değil, cool jazz yapısını ortaya koymak için vardır.
Özellikle konser kayıtlarını dinlediğimde farklı bir zevk alıyorum. Kendince yarattığı o atmosfer, eşlik eden müzisyenlerin onun gibi iyi çalmaları, bu denli dinlenilir kılmakta.
Gece tüm sakinliğini benliğime yaslerken, içimden gelip, kendime yaptığım sade kahvenin, acı tadıyla yine bill evans dinledim.
hayatta bir yerlere gelirken hep örnek aldığım br şahsiyet..
bill evans dinlemeye başladığım ilk zamanlarda hayatını ve müziğinin kaynağını araştırmak istemiş, fakat kısıtlı imkanlarla pek bir bilgiye sahip olamamıştım. Zaman geçip, kerem Görsev ile tanıştıktan, onunla birlikte bir sohbet esnasında konuştuğum zamanlarda neden çok sevdiğimi daha iyi anladım.
annesi müzik öğretmeni ve kendisi de, chopin hayranı biri olduğundan dolayı, müziğinin alt yapısında klasik müzik yatkınlığı hep olduğunu belirtmişti.
jazz müziğin gelişimi ve klasik caz örgüsü ile cool jazz'ın muazzam uyumu onun eseridir.