öncelikle bu karşılaştırmayı sosyal bilimler ve teknik bilimler açısından değerlendirmek gerekir.
sosyal bölümler için;
-boğaziçi istanbul'da bulunduğu için türkiye'nin büyük iş merkezleriyle yakındır. öğrencilerin, üniversite yıllarından yaptıkları stajlar bu daha çok bu bölgede olacağı için, ortamı tanıma ve kendilerini tanıtma şansları daha fazladır.
-akademik eğitim açısından bakacak olursak eğer, bilkent'in üstünlüğü vardır. bunu neden söylemekteyim? öncelikle bilkent'te ki hocaların yüzde 80'i doktorolarını yurt dışında yapmış hocalardır. yurt dışı derken kıçı kırık macaristan'da filan değil. kariyerlerine bakıldığından çoğu amerika'nın önde gelen üniversitelerinde doktoralarını tamamlamışlardır. onun dışında devamsızlık, öğrencinin ödev yükü gibi konularda boğaziçi'nden daha sıkıdır.
-sosyal bilimler deyince, eşit ağırlık bölümlerinden akla ilk gelen bölüm hukuk ancak boğaziçi'nde hukuk fakültesi olmadığı için hemen arkadan işletme geliyor. bilkent'te işletme bölümü ayrı bir fakülteye sahip olup, dünyadaki üniversitelerin yüzde 5'inden azının sahip olduğu, uluslararası biri kuruluş tarafından denetlendikten sonra verilen aacsb akreditasyonuna sahiptir. bu akreditasyon, üniversitelerin işletme bölümlerinin sahip oldukları en yüksek standartı simgelemektedir. türkiye'de bu akreditasyonu almak isteyen diğer büyük üniversiteler ise bilkent'in referansı ile bu akreditasyona adaydırlar.
-mezun olduktan sonra çalışmak istediğiniz yer türkiye ise boğaziçi istanbul'da bulunmasından dolayı bir adım önde olabilir. ancak stajlarını ankara'dan ayrılıp istanbul'a giderek yapan bir bilkent öğrencisinin de aynı şansa sahip olduğunu düşünmekteyim. eğer kariyerinizi akademisyen olarak sürdürmek istiyorsanız, bahsettiğim akademik üstünlükten dolayı bilkent bir adım öndedir. yurt dışında zaten bilkent çok daha büyük ölçüde tanınmakta ve denkliği kabul edilmektedir.
mühendislikler için;
-şahsen boğaziçi'nin o kadar yüksek puanları hak ettiğini düşünmemekteyim. ama tabi istanbul çok büyük bir etken. tercih döneminde, tercihi boğaziçi elektrik-elektronik bölümü olan bir arkadaşım, bölüm başkanıyla konuştuktan sonra tercihini bilkent olarak değiştirdi. sebep ise bilkent'den sonra en iyi biziz lafını duymasıydı.( ister inanın ister inanmayın)
- bunları geçelim biraz daha objektif yönlere bakalım. öncelikle son yılların bilim açısından en önemli konusu olan nanoteknoloji bilimi, türkiye'de ilk defa bilkent tarafından başlatılmıştır. nanotam ve unam adlı, bu işleri yürüten iki tane çok önemli kurumu vardır. avrupa'da sayılı kurumlar arasındadır.
genel olarak bakarsak;
-bilkent mezunu bir öğrenci için yurt dışı kapıları sonuna kadar açıktır. nedeni ise bağlantıları ve tanınırlığıdır.
-boğaziçi öğrencisinin ise çok daha havalı olduğu bir gerçektir, sonuçta boğaziçi yani, yılların taşaklı okulu.
edit: ben burada gelip mühendislik ve eşit ağırlık bölümleri için yorum yapıyorum, adam gelip bana fizik gölümü gösteriyor. te allaam ya.
boğaziçi alır bu maçı. bilkent şımarık çocukların kol gezip, sinir bozduğu okuldur. şahsen, bu tiplerden bıktım. kimileri çekilebilir olduğunu söylüyor, ama lisede bile çekilmiyorsa, üniversite hiç çekilmez.
(bkz: içimizde ki liseliler)
eğer para faktörü araya katılmazsa bilkent'in alacağı karşılaştırmadır. fakültesinde sanılanın aksine şımarık çocuklar kol gezmez. bu olay sadece lisesi ve hazırlığı için geçerlidir. *
baban zengin + zekiysen = bilkent
zekiysen = boğaziçi
yanlış bilmiyorsam her ikiside amerikan eğitim sistemini kendilerine örnek alıyor. bir nevi amerikan kültürüyle yetişen gençler mezun oluyor buralardan. bilkent hakkında pek bir bilgim yok ancak boğaziçi üniversitesinin eğitim verdiği binalar göz önüne alındığında mimari olarak ta amerikan kültüründen izler taşıyor.
boğaziçinin reklamcılık yarışması var (bkz: adventure reklamcılık yarışması) bilkentin neyi var diye sormazlar mı adama? neyse ki oraya da halaylarını götürüyorlarmış.
bilkent'in çoğu yönden fark ile alıcağı karşılaştırmadır. bu konu ile alakalı referansımı dünyaca ünlü üniversite karşılaştırma kuruluşlarının araştırmaları sonucunda yayınlanan araştırmalardan alıyorum.
bu karşılaştırmalara bakınca bilkent'in farkla önde olduğunu görüyoruz.
peki bu araştırmalar nelere dayanılarak yapılıyor;
1) öğretim
2) araştırma
3) bilgi akışı
4) global prestij ve bilinirlik
5) yayınlanan akamedik yayınlar ve yazılar
...
bilkent kampüsü olsun, öğrencileri olsun, akademisyenleri olsun, kaliteli bölümleri ve yapıları olsun, öğrencilere sağladığı en büyük imkan olan türkiye'nin en zengin kütüphanesi olsun, yabancı üniversitelerle olan değişim programları olsun, bilinirliği olsun, osu olsun busu olsun diğer tüm üniversitelere fark atar. bilkent'in tek dezavantajı ankara'da olmasıdır. ah bir de istanbul'da olaydı. hukuk, mühendislik, işletme bölümlerine ilk 50'den adam almassa ben adam değilim.
sadece boğaziçi değil. alayı gelsin.
evet bilkent'liyim. 2.sınıftayım ama gireceğim iş şimdiden belli. alayı gelsin kardeşlerim.