bilişsel davranışçı terapi

    1.
  1. psikologlar tarafından depresyon ve kaygı bozukluklarında, obsesif kompulsif bozuklukta tedavi amacıyla kullanılan, rahatsızlığın türüne ve kişisine göre ortalama 15-16 seans süren, terapiye gelen hastanın(ben danışan demiyorum hasta diyorum evet) kısa sürede toparlanmasını ve eski işlevselliğini kazanmasını hedefleyen terapi yöntemidir. Fikir babaları Aaron Beck,Albert Ellis olmakla birlikte Türkiyede psikologlar tarafından psikanalitik terapi kadar yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir.

    hastalar seansa ilk geldiklerinde bir sürü kuraldan ve bdtnin yapısından bahsedilir, ilkeler anlatılır. hasta bunu sıkıcı/sinir bozucu bulabilir ancak sabredildiğinde ve seanslar ilerledikçe yöntemin işe yaradığı görülecektir. tabi ki kişinin katılımı da terapist kadar önemlidir. ev ödevlerini, verilen aktiviteleri yerine getirdikçe ve katılım gösterdikçe başardığını görecek ve depresyon gibi, okb gibi insanın üzerine yapıştım mı gitmek bilmeyen rahatsızlıklardan kurtulmasını sağlayacaktır.
    1 ...
  2. 3.
  3. Klinik uygulamalar ve gözlemler psikoterapi süreci içinde, bilişsel-davranışçı yöntemlerin bir arada kullanılmasının etkin sonuçlar ortaya çıkarttığını görgül olarak göstermektedir. Günümüzde sıklıkla bu iki method bir arada kullanılmaktadır.
    0 ...
  4. 4.
  5. 2.
  6. Bilişsel Davranışçı Terapi psikoloji ve psikopatoloji (ruhsal rahatsızlıklar) alanındaki bilimsel bulgulara dayalı olarak geliştirilmiş, bilimsel ilkelerin psikoterapi alanına uygulanmasıyla ortaya çıkmış çağdaş bir psikoterapidir. Psikoterapi ruhsal rahatsızlık veya sorunları sözel etkileşim yoluyla (görüşmelerle) çözme tekniğine verilen genel addır. Bilişsel Davranışçı terapi ruhsal rahatsızlıkları açıklarken ve nedenlerini araştırırken psikoloji biliminin verilerine dayanır. Bu rahatsızlıkların çözümünde kullandığı sözel ve davranışsal yöntemler de aynı şekilde bu bilimsel ilkelere ve öğrenme kuramlarına dayalıdır. Ortaya konulan bu tedavi yönteminin etkinliği bilimsel olarak sınanmış ve yüzlerce klinik araştırmayla birçok ruhsal rahatsızlıkta etkili olduğu gösterilmiştir.

    Dayandığı temel itibarıyla diğer psikoterapilerden farklı olan bilişsel terapinin tedavi uygulamaları süreç ve içerik olarak yapılandırılmıştır. Öncelikle kişinin güncel sorunlarına odaklanır, süre olarak daha sınırlı, ve daha çok sorun çözme hedeflidir. Bilişsel Davranışçı terapi sadece başvuranların güncel sorunlarını çözmez aynı zamanda bütün yaşamları süresince sorunlarını çözmekte kullanabilecekleri özel bir takım beceriler de öğretir. Bu beceriler çarpık düşünceleri saptamak, inançlarını değiştirmek, çevreyle yeni ilişkiler kurmak ve davranış değişikliğidir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük