hakim veya savcının hukuki bilgisi dışında, çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren durumlarda başvurulan, o konunun uzmanı kişilere hukuk dilinde verilen isimdir.
Bilirkişiler konunun uzmanı şahıslar olabileceği gibi, o konu ile ilgili kurumlar da olabilir. Örneğin Adli Tıp Kurumu kendi konusunda en önemli bilirkişilik kurumudur. Sahte para konusundaki davalarda Merkez Bankası bilirkişilik kurumudur. *
Türk Hukuk sisteminde büyük öneme sahip kurum/ kişi. Hatta Hakimler bazı davalarda hukukçu bilirkişi atarlar ki, malum kendileri hukuk okumamışlardır, ziraat, tıp v.s. gibi bölümleri bitirdikten sonra Hakim olmuşlardır ve hukuki konuda blirkişiye ihtiyaç duyarlar. Son düzenlemelerle bilirkişilere verilen yıllık dosya sayısına sınırlama getirilmiştir. Bu durum başta iyi gibi düşünülsede ( bilirkişide tekelin önüne geçilmiş ve rekabet ortamı oluşturulmuştur.) bilen bilmeyen herkes bilirkişi olmuştur. Düzenlenen raporlar, yapılan tespitler, avukatları çıldırtmaktan öteye gitmemektedir. Genelde dosyadan bi haber Hakimler de bu raporlara göre karar oluşturmaktadır.
bilirkişilik eğitimimizdeki hocamızla aramızdaki sohpette bu sene bilirkişilik seçiminin internetten olacağını söylememizle adamı bi gülme aldı. sonra inandınız mı dedi küçümseyerek. öyle zaten dedik. kursa niye geldik, gazetelerde, internette bundan bahsediliyor dedik. adam daha da acıdı bize. sonra kanunu açtı gösterdi. 'hakim gerek görürse listede olmak şartıyla istediği kişiye dosyayı verebilir' gibi bir şey yazıyordu. işte dedi buradan yola çıkarsak her şey eski hamam eski tas gidecek sizde beklentiye girip üzülmeyin dedi. gerçekten de her şey dediği gibi de oluyor. eski hamam eski tas her şey eskisi gibi gidiyor.
bilirkişi olacağız diye verdiğimiz kurs parası da cabası.
tayyip in uyap ı kaptırdığını anlattığı şu itirafından da anlıyoruz ki uyap tan bilirkişilik ile ilgili dosya gelmesi uzun bi süre imkansız.